Paskola tarp susijusiu vienetu

J
juolita 1205
2004-10-01 08:50 juolita
Perskaiciau visas temas siuo klausimu, bet neradau atsakymo i klausima, ar gali skolinti imone savo dukterinei imonei be palukanu???
Rasele Rasele 795
2004-10-01 09:42 Rasele
Akcinių bendrovių įstatymas:

BENDROVĖS BEI AKCININKŲ TEISĖS IR PAREIGOS
16 straipsnis. Bendrovės teisės ir pareigos

1. Bendrovė gali sudaryti sutartis, prisiimti įsipareigojimus ir turėti kitų teisių bei pareigų, jeigu jos neprieštarauja Lietuvos Respublikos įstatymams.

2. Bendrovė turi teisę skolinti ir skolintis pinigų. Bendrovė negali verstis kredito įstaigos veikla. Bendrovės fiziniams bei juridiniams asmenims paskolintų lėšų suma negali viršyti jos nuosavo kapitalo.

3. Bendrovė turi teisę įstatymų nustatytais būdais skolintis iš savo akcininkų tiek juridinių, tiek ir fizinių asmenų. Bendrovė, skolindamasi iš savo akcininkų, neturi teisės įkeisti akcininkams savo turtą. Bendrovei skolinantis iš akcininko pagal paskolos sutartį, metinė paskolos palūkanų norma negali būti didesnė už praėjusį kalendorinį ketvirtį aukciono būdu išleistų litais Lietuvos Respublikos valstybės iždo vekselių metinės palūkanų normos svertinį vidurkį, kurį „Valstybės žiniose“ skelbia Vyriausybė arba jos įgaliota institucija.
J
juolita 1205
2004-10-01 09:56 juolita
aciu, bet nuo 2004 01 01 isigaliojo naujas AB istatymas, dabar ji skaitau ir nors uzsimuk nerandu punkto apie bendroves skolinama ir skolinamasi, yra numatyta tik skolinimasis is akcininko, palukanos - vid. banku palukanu norma skolinimo momentu
Rasele Rasele 795
2004-10-01 10:07 Rasele
O juk siuo atveju steigeja (motinine imone) ir yra akcininkas dukterinei imonei.
Rasele Rasele 795
2004-10-01 10:11 Rasele 2011-09-11 03-30
KETVIRTASIS skirsnis
AKCININKŲ TEISĖS IR PAREIGOS
14 straipsnis. Akcininkų teisės ir pareigos

1. Akcininkų teises ir pareigas nustato šis ir kiti įstatymai, taip pat bendrovės įstatai. Šio ir kitų įstatymų nustatytos akcininkų turtinės ir neturtinės teisės negali būti apribotos, išskyrus įstatymų nustatytais atvejais.

2. Akcininkai neturi kitų turtinių įsipareigojimų bendrovei, išskyrus įsipareigojimą nustatyta tvarka apmokėti visas pasirašytas akcijas emisijos kaina.

3. Jeigu visuotinis akcininkų susirinkimas priima sprendimą padengti bendrovės nuostolius papildomais akcininkų įnašais, tai akcininkai, balsavę „už“, privalo juos mokėti. Akcininkai, kurie nedalyvavo visuotiniame akcininkų susirinkime arba balsavo prieš tokį sprendimą, turi teisę papildomų įnašų nemokėti.

4. Asmuo, įsigijęs visas bendrovės akcijas, arba šios bendrovės visų akcijų savininkas, perleidęs dalį bendrovės akcijų kitam asmeniui, apie akcijų įsigijimą ar perleidimą ne vėliau kaip per 5 dienas nuo sandorio sudarymo turi pranešti bendrovei. Pranešime turi būti nurodytas įsigytų ar perleistų akcijų skaičius, akcijos nominali vertė ir duomenys apie akcijas perleidusį ir jas įsigijusį asmenį (fizinio asmens vardas, pavardė, asmens kodas ir gyvenamoji vieta; juridinio asmens pavadinimas, teisinė forma, kodas ir buveinė).

5. Sutartims tarp bendrovės ir visų jos akcijų savininko privaloma paprasta rašytinė forma, išskyrus atvejus, kai Civilinis kodeksas nustato privalomą notarinę formą.

6. Akcininkas turi grąžinti bendrovei dividendą, jeigu jis buvo išmokėtas pažeidžiant šio Įstatymo imperatyvias normas ir bendrovė įrodo, kad akcininkas tai žinojo ar turėjo žinoti.

7. Akcinės bendrovės akcininkai turi teisę reikalauti, kad kiti akcininkai jiems privalomai parduotų savo akcijas, arba reikalauti, kad kiti akcininkai privalomai nupirktų iš jų akcijas Vertybinių popierių rinkos įstatymo nustatytais atvejais ir tvarka.
15 straipsnis. Turtinės akcininkų teisės
Akcininkai turi šias turtines teises:
1) gauti bendrovės pelno dalį (dividendą);
2) gauti likviduojamos bendrovės turto dalį;

3) nemokamai gauti akcijų, kai įstatinis kapitalas didinamas iš bendrovės lėšų, išskyrus šio Įstatymo 42 straipsnio 3 dalyje nustatytas išimtis;

4) pirmumo teise įsigyti bendrovės išleidžiamų akcijų ar konvertuojamųjų obligacijų, išskyrus atvejį, kai visuotinis akcininkų susirinkimas šio Įstatymo nustatyta tvarka nusprendžia pirmumo teisę visiems akcininkams atšaukti;

5) įstatymų nustatytais būdais skolinti bendrovei, tačiau bendrovė, skolindamasi iš savo akcininkų, neturi teisės įkeisti akcininkams savo turto. Bendrovei skolinantis iš akcininko, palūkanos negali viršyti paskolos davėjo gyvenamojoje ar verslo vietoje esančių komercinių bankų vidutinės palūkanų normos, galiojusios paskolos sutarties sudarymo momentu. Tokiu atveju bendrovei ir akcininkams draudžiama susitarti dėl didesnių palūkanų dydžio;
J
juolita 1205
2004-10-01 10:12 juolita
Taip. Bet sis atvejis kitoks. UAB skolina pinigus VsI, VsI veikla neraglamentuoja AB istatymas.
Rasele Rasele 795
2004-10-01 10:15 Rasele
Del VI negaliu atsakyti, bet siulau sudaryti fiktyvia sutarti ir sumoketi avansas. Kuri po to VI grazins, nes neivykdes kazkokiu sutarties salygu
Rasele Rasele 795
2004-10-01 10:25 Rasele 2011-09-11 03-30
Nauja įstatymo redakcija nuo 2004 m. vasario 14 d.:

Nr. IX-1977, 2004-01-27, Žin., 2004, Nr. 25-752 (2004-02-14)



1 straipsnis. Įstatymo paskirtis

Šis Įstatymas reglamentuoja viešųjų įstaigų steigimą, valdymą, veiklą, reorganizavimą, pertvarkymą ir likvidavimą.



2 straipsnis. Viešosios įstaigos samprata

1. Viešoji įstaiga − tai pagal šį ir kitus įstatymus įsteigtas pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas − tenkinti viešuosius interesus vykdant visuomenei naudingą veiklą.

2. Viešoji įstaiga turi turėti bent vieną sąskaitą banke.

3. Viešosios įstaigos buveinė turi būti Lietuvos Respublikoje.

4. Viešoji įstaiga savo veikloje vadovaujasi savo įstatais, Civiliniu kodeksu, šiuo ir kitais įstatymais bei kitais teisės aktais.



3 straipsnis. Viešosios įstaigos teisės ir pareigos

1. Viešoji įstaiga gali turėti ir įgyti tik tokias civilines teises ir pareigas, kurios neprieštarauja įstatymams, viešosios įstaigos įstatams ir veiklos tikslams.

2. Viešajai įstaigai neleidžiama:

1) gauto pelno skirti kitiems veiklos tikslams, negu nustatyta viešosios įstaigos įstatuose;

2) neatlygintinai perduoti viešosios įstaigos turtą nuosavybėn, pagal patikėjimo ar panaudos sutartį viešosios įstaigos dalininkui ar su juo susijusiam asmeniui, išskyrus šio Įstatymo 17 straipsnio 9 dalyje numatytą atvejį;

3 ) skolintis pinigų už palūkanas iš savo dalininko ar su juo susijusio asmens;

Teks sugalvoti kokia nors sutarti, ir moketi avansa. smile
J
juolita 1205
2004-10-01 10:26 juolita
Padariau tokias isvadas:
1. ukiniu subjektu skolinasi reglamentuoja LR istatymas 1993 07 15 d. "Del ukiniu subjektu piniginiu lesu skolinimo fiziniams bei juridiams asmenims"
2. Akcininko skolinimo bendrovei reglamentuoja AB istatymas
3. Palukanos skolinant juridiniui vienetui turi buti apskaiciuojamos remiantis vid rinkos palukanu norma, t.y. negalima skolinti be palukanu (PMI nuostata del sandoriu rinkos kainu)
4. Bendrove savo darbuotojui gali suteikti paskola be palukanu

Pastaba: sudarant paskolos sutarti, reikia akcininku sprendimo, kuriuo remianttis direktorius galetu pasirayti paskolos sutarti (zr. kaip tai reglamantuota imones istatuose)
J
juolita 1205
2004-10-01 10:28 juolita
Sprendimas - VšĮ pasiskolina is UAB pagal paskolos sutarti, palukanos pagal vid rinkos palukanu norma

Aciu Rasele uz pagalba smile
M
matasp 980
2004-10-01 10:39 matasp
Sveiki,
Noriu paklaust tokio dalyko.
Vienas UAB'as (pazystamo) paskolins man (kaip fiziniam asmeniui) siek tiek pinigu. Kaip geriau daryt (kad isvenkt apmokestinimo)-ar jis ant saves lai ima ir po to duoda man, ar duoda man tiesiogiai?
J
juolita 1205
2004-10-01 10:52 juolita
Mano nuomone, UAB gali skolinti fiziniams asmeniui, nustatant palukanu norma pagal tuo metu esancia vid rinkos palukanu norma.
Rasele Rasele 795
2004-10-01 11:03 Rasele
UAB negali skolinti daugiau nei jos nuosavas kapitalas - istatinis kapitalas + nepaskirstytas pelnas
kitu atveju reiks registruotis banku smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui