Tax.lt narys Extremalas

E
Tax.lt narys nuo
2009-04-22
Extremalas
forume parašė 16 žinučių

Naujausios žinutės:

2009-05-14 21:19 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653688

Tininga rašė:

Extremalas rašė: Nrtgi, jei žmogus dirbo nuo 2009 m. sausio pradžios iki 2009 m. sausio 26 d., kadangi už sausį gavo darbo užmokestį. Ar įskaitomas tokiu atveju ir sausis ?

Manau, ne. Bent pas mus taip būtų daroma.


Aš čia tikrai su savo klausimais visiems atsibodau. Tas mano pažįstamas pergyvena, nes buhalterijoje jam paaiškino, kad palies ir sausio mėnesį, kadangi jis tą mėnesį dirbo ir už tai gavo atlyginimą. O jei palies sausio mėnesį, tai jis praranda nemažai pinigų. Ar įmanoma nors kiek jam padėti? Ačiu.
2009-05-14 20:47 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653672

Tininga rašė:

Extremalas rašė: Tikrai taip ir yra. Ir jam kaip Jūs parašėt skaičiuos nuo 10, 11 ir 12 mėn., o 2009 m. sausio mėn. nelies. Ar teisingai?

Turėtų neliesti. Paryškinu:
Jeigu darbuotojas dėl priverstinės prastovos, tarpsezoninio laikotarpio, ligos, atostogų vaikui prižiūrėti, kol jam sueis 3 metai, tėvystės atostogų, dirbanti moteris – dėl nėštumo bei gimdymo atostogų skaičiuojamuoju laikotarpiu neturėjo uždarbio, vidutinis darbo užmokestis skaičiuojamas iš uždarbio, gauto paskutinius 3 mėnesius (statutinio valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimo nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiui ir vaiko priežiūros atostogų laikotarpiui apmokėti – 6 mėnesius), einančius prieš priverstinės prastovos, tarpsezoninio laikotarpio, ligos, atostogų vaikui prižiūrėti, kol jam sueis 3 metai, tėvystės atostogų, ar nėštumo bei gimdymo atostogų pradžią.

(Atostogos čia neminimos, turbūt tik dėl to, kad jos būna trumpesnės nei 3 mėn.; tai yra pajamų neturėjimas dėl teisėtų priežasčių)


Nrtgi, jei žmogus dirbo nuo 2009 m. sausio pradžios iki 2009 m. sausio 26 d., kadangi už sausį gavo darbo užmokestį. Ar įskaitomas tokiu atveju ir sausis ?
2009-05-14 20:30 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653657

Tininga rašė:

Extremalas rašė: Kiek aš suprantu jam neturėtų skaičiuoti pagal minimumą netgi jei jis išeis po atostogų gegužės 20 d. į paskutinę darbo dieną (pilnai atsiskaityti su darboviete). Prašyme gi jis prašo atleisti būtent nuo gegužės 20 d.

Tai ar aš teisingai suprantu, kad iki sausio jo alga buvo didesnė, o nuo sausio sumažino? Ar teisingai suprantu, kad nuo sausio 26 jis neturėjo darbo dienų?
Tuomet skaičiuotų taip, kaip rašiau. Be to, apraše numatyti ir kitokie variantai, kai nedirba skaičiuojamu laikotarpiu (p. 6.9), bet turi būti imamas didesnis dydis.
Atsiskaitymo diena tikrai nieko nekeičia, ir ji nebus naudojama skaičiavimui.


Tikrai taip ir yra. Ir jam kaip Jūs parašėt skaičiuos nuo 10, 11 ir 12 mėn., o 2009 m. sausio mėn. nelies. Ar teisingai?
2009-05-14 20:16 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653645

Tininga rašė:

Extremalas rašė: Ir šie reikalavimai taip pat liečia ir žmones, kurie atleidžiami iš darbo dėl senatvės pensijos? Tada dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką jam skaičiuos pagal minimumą, nes 2009 m. sausio mėn. jis pasirašė su tuo susijusi dokumentą.
Ar skaičiuos nuo paskutinių dirbtų mėnesių?

Yra vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimo aprašas. Pagal jį ir skaičiuoja. Atleidimas dėl senatvės pensijos išimčių nedaro. O kodėl skaičiuos pagal minimumą? Aš manau, kad jam skaičiuotų iš 10,11,12 mėnesių, jei nuo sausio VISAI nedirbo.


Kiek aš suprantu jam neturėtų skaičiuoti pagal minimumą netgi jei jis išeis po atostogų gegužės 20 d. į paskutinę darbo dieną (pilnai atsiskaityti su darboviete). Prašyme gi jis prašo atleisti būtent nuo gegužės 20 d.
2009-05-14 20:02 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653637

Tininga rašė:

Extremalas rašė: Ir dar prie to pačio paklausiu. Tas mano pažįstamas nuo 2009 m. sausio 26 d. iki šiol atostogauja ir pora kartu buvo biuletenyje (neišnaudojo atostogas už kitus metus). Jam darbovietėje paaiškino, kad atleidžiant iš darbo, išeitinei išmokai apskaičiuoti ims paskutinius tris mėnesius, t. y. kov`, balandį ir gegužį. Ar teisingai jie pasielgs, jei žmogelis tuo laikotarpiu atostogavo ir sirgo. Aš manau, kad apskaiąiavimas turi būti nuo paskutiniu triju dirbtu mėnesiu. Gal yra įstatyme straipsniai, kuriais galima apsiginti nuo darbdavio.

Jei tais mėnesiais žmogus sirgo ir atostogavo, t.y.visai nedirbo, tada ims 3 mėnesius iki atostogų, kol dar dirbo.


Labai prašau Jūsų nurodyti kodekso straipsnį ar įstatymą, kuris tą pagristų. Ačiu.
2009-05-14 19:59 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653635

Elste rašė:

Extremalas rašė: Jis padavė tą prašymą gegužės 14 d. ir nori, kad jį atleistų gegužės 20 d. Tačiau darbovietėje pareikalavo, kad jis privalo gegužės 20 d. išeiti po atostogų (jis šiuo metu atostogauja) į darbą ir priduoti visus reikalus (raktus ir pan.) ir tik po šios proceduros jį atleis iš darbo. Ar šie reikalavimai teisėti ir kaip teisiškai tokiu atveju ginčitis su darbdaviu.

.

tai taip. Atleidimas tada, kai grįš iš atostogų. Ir tą dieną atsiskaitys (priduos raktus, dokumentus ir kt.), ta diena skaitysis paskutinė darbo diena.


Ir šie reikalavimai taip pat liečia ir žmones, kurie atleidžiami iš darbo dėl senatvės pensijos? Tada dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką jam skaičiuos pagal minimumą, nes 2009 m. sausio mėn. jis pasirašė su tuo susijusi dokumentą.
Ar skaičiuos nuo paskutinių dirbtų mėnesių?
2009-05-14 19:41 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653626
Jis padavė tą prašymą gegužės 14 d. ir nori, kad jį atleistų gegužės 20 d. Tačiau darbovietėje pareikalavo, kad jis privalo gegužės 20 d. išeiti po atostogų (jis šiuo metu atostogauja) į darbą ir priduoti visus reikalus (raktus ir pan.) ir tik po šios proceduros jį atleis iš darbo. Ar šie reikalavimai teisėti ir kaip teisiškai tokiu atveju ginčitis su darbdaviu.

Ir dar prie to pačio paklausiu. Tas mano pažįstamas nuo 2009 m. sausio 26 d. iki šiol atostogauja ir pora kartu buvo biuletenyje (neišnaudojo atostogas už kitus metus). Jam darbovietėje paaiškino, kad atleidžiant iš darbo, išeitinei išmokai apskaičiuoti ims paskutinius tris mėnesius, t. y. kov`, balandį ir gegužį. Ar teisingai jie pasielgs, jei žmogelis tuo laikotarpiu atostogavo ir sirgo. Aš manau, kad apskaiąiavimas turi būti nuo paskutiniu triju dirbtu mėnesiu. Gal yra įstatyme straipsniai, kuriais galima apsiginti nuo darbdavio.
2009-05-14 18:46 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #653597
Labas vakaras, grįžtu prie skaudžiausios temos. Mano pažįstamas paraše darbdaviui tokį prašymą:

Prašau Jūsų atleisti mane iš darbo nuo 2009 m. gegužės ..... d. pagal LR DK 127 str. 2 d. dėl senatvės pensijos, išmokant visas su mano atleidimu susijusias išmokas, t. y. man priklausantį darbo užmokestį, piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas ir 2 (dviejų) mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

Darbovietėje jam atsakė, kad neteisingai parašytas prašymas ir jie turi teisę nemokėti 2 (dviejų) mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinės išmokos, jei kolektyvinė sutartis nustato kitaip. Be to, paaiškino, kad 127 str. 2 d. nenumato išeitinės išmokos mokėjimą. Padėkit šioje situacijoje.
2009-05-11 15:48 Bendra » Atleidimas is darbo » #651812

manila rašė:

volgadon rašė: Jei atleidžiamas darbuotojas dėl ligos 127str.2 dalis, jam reikia išmokėti 2 mėn.kompensaciją?
2. Nutraukus darbo sutartį kitais šiame skirsnyje (išskyrus Kodekso 125 ir 126 straipsniuose bei 127 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus) ir kituose įstatymuose nustatytais atvejais, kai nėra darbuotojo kaltės, jam išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip.


taip, 2 men.komp.
Pas mane irgi toks atvejis, tik atleidziam, tiksliau, pats nori iseit, nes jau pensininkas yra.



Sveiki, aš jau rašiau Jums tokiu klausimu. Trumpai tariant senyvo amžiaus žmogeliukas nori darbovietei paduoti prašymą dėl atleidimo iš darbo pagal LR DK 127 str. 2 d., nes įgijo teisę į visą senatvės pensiją ir jam šiuo atveju priklauso visos su atleidimu susijusios išmokos(kompensacija iž nepanaudotas atostogas, darbo užmokestis ir pan.) ir dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Ar gali jis būti atleistas šalių susitarimu pagal LR DK 125 str., nes išdirbo šioje darbovietėje virš 30 metų ir tikisi gauti iš darbovietės šešių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoką. Ar tokiu atveju jam priklauso tokia išmoka.
Ačiu už sugaištą laiką.
2009-04-28 16:56 Darbo teisė » Dėl prašymo atleisti iš darbo » #647946
Sveiki, norėčiau Jūsų patarimo. Kaip geriau parašyti? Kuris variantas geresnis?

1. Prašau atleisti mane iš darbo nuo 2009m. balandzio men. ...d. pagal LR DK 127 str. 2 d. del senatvės pensijos, išmokant visas su darbo santykiais ir jų nutraukimu susijusias išmokas, t. y. man priklausantį darbo užmokėstį, piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas ir 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

2.Prašau atleisti mane iš darbo nuo 2009m. balandzio men. ...d. pagal LR DK 127 str. 2 d., nes esu įgijęs teisę į visą senatvės pensiją, išmokant visas su darbo santykiais ir jų nutraukimu susijusias išmokas, t. y. man priklausantį darbo užmokėstį, piniginę kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas ir 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.
2009-04-23 11:24 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #646355

Petronele rašė:

Extremalas rašė: Ar gali jį atostogu metu atleisti iš darbo?

Tai kad nėra reikalo, gegužės 20 d. puikiai tiks atleidimui, tegu taip ir parašo prašyme. O prašymą taigi gali paduot ir anksčiau, nebūtinai gegužės 14 d.


Ačiu Jums brangieji už patarimus!!!
2009-04-22 20:33 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #646160

Elste rašė:

Extremalas rašė: Sveiki. Kreipiuosi su tokiu klausimu. Mano pažįstamas yra jau pensinio amžiaus, dirba "UAB" bei gauna senatvės pensiją. Šiuo metu pastarasis atostogauja ir nori darbdaviui pateikti prašymą dėl atleidimo iš darbo pagal LR DK 127 str. 2 d., t. y. dėl svarbios priežasties (įgijęs teisę į visą senatvės pensiją). Klausimas: ar gali jis paduoti šį prašymą atostogu metu?


taip, gali


Ar gali jį atostogu metu atleisti iš darbo?
2009-04-22 19:55 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #646151

Petronele rašė:

Extremalas rašė: nuo 2009 m. sausio 1 d. buvo mažinamas darbuotoju darbo užmokėstis (jis pasirašė sutikimą) ir dabar jis bijo po atostogu grįžti į darbą, kadangi tada išeitinė pašalpa jam skaičiuosis nuo sumažinto darbo užmokėsčio dydžio, t. y. nuo paskutinių 3 mėnesių.

O kiek laiko jis atostogauja, kad tikisi, jog jam skaičiuosis nuo 2008 m. atlyginimo?


Jis atostogauja dar už praeitus metus, kadangi buvo nešnaudotos atostogos, paskiau pasiėmė pora kartu nedarbingumą, taip ir tempia laiką.
2009-04-22 18:32 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #646127

Elste rašė: pagal 127 str. 2 d. prašymas duodamas prieš tris darbo dienas. tai vat ir skaičiuokit, kada patogiau


Ar bus teisingai, jei jis paduos prašymą gegužės 14 d. ir kaip tik praeis trys darbo dienos ir pensininkas turėtų būti atleistas pirmą darbo dieną po atostogų, t. y. gegužės 20 d. Nepykit, kad aš smulkmeniškai prieinu prie šio klausimo, nes labai gaila senuko-tiek metų išdirbęs tame "UAB".
2009-04-22 16:54 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #646082

Elste rašė:

Extremalas rašė: Sveiki. Kreipiuosi su tokiu klausimu. Mano pažįstamas yra jau pensinio amžiaus, dirba "UAB" bei gauna senatvės pensiją. Šiuo metu pastarasis atostogauja ir nori darbdaviui pateikti prašymą dėl atleidimo iš darbo pagal LR DK 127 str. 2 d., t. y. dėl svarbios priežasties (įgijęs teisę į visą senatvės pensiją). Klausimas: ar gali jis paduoti šį prašymą atostogu metu?


taip, gali



Dėkui už pagalbą. Prašau Jūsų patarimo. Jo atostogos baigiasi 2009 m. gegužės 20 d., kada jam geriau rašyti prašymą dėl atleidimo iš darbo? Paaiškinsiu, kodėl klausiu-jo darbovietėje ryšium su dabartine krize nuo 2009 m. sausio 1 d. buvo mažinamas darbuotoju darbo užmokėstis (jis pasirašė sutikimą) ir dabar jis bijo po atostogu grįžti į darbą, kadangi tada išeitinė pašalpa jam skaičiuosis nuo sumažinto darbo užmokėsčio dydžio, t. y. nuo paskutinių 3 mėnesių.
2009-04-22 15:12 Darbo teisė » atleidimas iš darbo dėl senatvės pensijos » #645983
Sveiki. Kreipiuosi su tokiu klausimu. Mano pažįstamas yra jau pensinio amžiaus, dirba "UAB" bei gauna senatvės pensiją. Šiuo metu pastarasis atostogauja ir nori darbdaviui pateikti prašymą dėl atleidimo iš darbo pagal LR DK 127 str. 2 d., t. y. dėl svarbios priežasties (įgijęs teisę į visą senatvės pensiją). Klausimas: ar gali jis paduoti šį prašymą atostogu metu?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui