Tax.lt narys ezechielis

E
Tax.lt narys nuo
2020-02-26
ezechielis
forume parašė 6 žinučių

Naujausios žinutės:

2020-02-27 20:34 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421298

wolf rašė:
Taip tai yra apmokestinamosios pajamos pagal GPMĮ 11+19 str.
Skaičiavimo principai vienodi tiek IĮ savininkui, tiek UAB akcininkui (galbūt nepakankamai tai akcentavau)

Pavyzdys
Likviduojant UAB XX 2015 m. balandžio mėnesį akcininkams paskirstomas likęs bendrovės turtas. Vienas akcininkas gavo kompiuterį, kurio tikroji rinkos kaina nuosavybės teisės perleidimo dieną buvo 300Eur, kitas – automobilį, kurio tikroji rinkos kaina nuosavybės teisės perleidimo dieną buvo 1 000 Eur. Šios sumos yra minėtų akcininkų turto pardavimo pajamos, nuo kurių apskaičiuojant pajamų mokestį, turto įsigijimo kaina atimama GPMĮ 19 straipsnio 4 dalyje nustatyta tvarka (žr. komentarą)


Ačiū. Paskutinis klausimas - jei yra neišmokėtų dividendų, ar galima dalį pirkimo sumos padengti jais, sumokant 15% GPM?
2020-02-26 18:18 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421193

wolf rašė:
Jei žiūrėti iš mokestinės pusės - jokių išimčių kitos formos įmonėms nėra (taigi pertvarkymas būtų netikslingas).
Apskaitos požiūrių - skirtumo didelio taip pat nematau - nes tas pats 28-as VAS (minimalios išimtis Labai mažai


Čia radau tokį pavyzdį:

Likviduojant IĮ, savininkui perduodamas likęs įmonės turtas –automobilis, kurio tikroji rinkos kaina perdavimo metu –10 000 Eur. Kito turto IĮ neturi. Perdavimo dieną IĮ savininko neatsiimtas įnašas –8 000 Eur.Apskaičiuojant IĮ savininko pajamas, iš automobilio tikrosios rinkos kainos (10 000 Eur) atimama savininko neatsiimto įnašo vertė (8 000 Eur). IĮ savininko pajamos, gautos įmonės likvidavimo atveju –2 000 Eur (10 000 –8 000), turi būti apmokestinamos GPMĮ nustatyta tvarka (taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą).

Tai bent jau kaip suprantu iš šio pavyzdžio, IĮ savininkui nereikia iš savęs pirkti turto, o užtenka tik susimokėti 15% GPM nuo to turto rinkos vertės?

2020-02-26 17:49 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421190

wolf rašė:
Rinkos kaina - paprastai sakant tą už kuria objektą norėtų nupirkti nesusijęs asmuo (Jūs šio atveju susijęs).

Turint tokį "turto rinkinį" vargu ar likvidavimą galėsite atlikti savarankiškai. Viskas suprantama, kad atrodo, kad visa tai Jūsų, bet legalus to turto paėmimas gaunasi nepigus.


Supratau, ačiū už atsakymus. Dar norėjau paklausti ar likvidavimo (ir turto perdavimo) procesas yra vienodas tiek UAB, tiek MB ir individualiai įmonei? Galbūt individualiai įmonei paprastesnis?
2020-02-26 17:24 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421186

wolf rašė:
Su pelno "paskirstymu" likviduojant įmonę PM yra specialios nuostatos. Dar net, kiek per drąsiai prašiau pradinius teiginius.
Taigi žiūrim PMĮ 45 str.
_________
45 STRAIPSNIS. Turto vertės padidėjimo pajamos bei nuostoliai įmones likviduojant.
1. Jei likviduojamas vienetas paskirsto turtą savo dalyviams, toks paskirstymas yra laikomas to turto pardavimu už to turto tikrąją rinkos kainą, nustatytą nuosavybės teisės perleidimo dieną, o skirtumas tarp to turto įsigijimo kainos ir pardavimo kainos bus laikomas vieneto turto vertės padidėjimo pajamomis, jei šiame Įstatyme nenustatyta kitaip. Likviduojant vienetą, vieneto patirti nuostoliai dėl turto perleidimo laikomi likviduojamo vieneto nuostoliais.
_________
Taigi PMI prasmę pelno paskirstimas turtų prilyginamas pardavimui. Aišku minusas tas, kad atsiranda rinkos kaina. Jei jūsų NT įsigytas neseniai - tai gal būt apskaičiuotos turto vertės padidėjimo pajamos nebus reikšmingos (nusidėvėjimas tikėtina nedidelis).

Iš kitos pusės reikia nepamiršti kad mokestiniai skaičiavimai ir civiliniai sandoriai yra skirtingi dalykai (o dar trečias dalykas yra apskaita, kur atliekama būtų nemažai procedūrų Jūsų atveju pagal 28-ąjį VAS). Tai dėl pačio NT perdavimo siūlau dar pasiderinti su teisininkais - praktikoje toks variantas man nepasitaikė.

Čia nemažai informacijos www.vmi.lt/cms/web/kmdb/1.10.16.8



O ką reiškia tas rinkos kaina? Ar negaliu nusipirkti už mažiau, jeigu paprasčiausiai tiek neturiu? Arba gal galiu nusipirkti bent jau už tiek, už kiek pirkau? Pirkau prieš 6 metus, per tą laiką NT kainos Vilniuje paaugo mažiausiai 20%.
2020-02-26 16:21 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421177

wolf rašė:
čia jau aiškia perlenkiat. Reikia arba keisti mąstymą arba tiesiog nelikviduosite UAB'o.
Likvidavimo balansas turi būti Nulinis, t.y. nei turto, nei įsipareigojimu, viskas turi būti paskirstyta. Su NT yra rimti reikalai - tai registruojamas IT - nuosavybė turi kažkam perėti ir reikia tinkamo perleidimo dokumento, kad kitas savininkas galėtų užregistruoti ji RC.


Gal ne taip išsireiškiau. Aš suprantu, kad turto įmonėje likti neturi. Bet aš noriu, kad tas turtas kaip akcininkui pereitų man. Patikslinsiu klausimą - kaip reikia paskirstyti įmonei priklausantį NT akcininkui? Juk kaip suprantu, kitas turtas yra tiesiog paskirstomas, jis nėra parduodamas akcininkui, o tiesiog perleidžiamas? Tai ar galima tą patį padaryti su NT?

2020-02-26 13:56 Bendra » bendrovės likvidavimas » #1421159
Sveiki,

esu UAB vienintelis akcininkas ir direktorius. Įmonė nėra nuostolinga, tačiau paskaičiavau, kad su tokiom "apyvartom" man geriau būtų dirbti pagal individualią veiklą. Svarstau apie įmonės likvidavimą. Įmonėje yra nekilnojamasis turtas. Lėšų nusipirkti jį iš savo įmonės kaip fizinis asmuo neturiu, o parduoti kažkam kitam nenoriu.

Sakykite kokiu būdu likviduojant įmonę man galėtų atitekti šis turtas ir kaip jis būtų apmokestinamas? Beje, įmonės banko sąskaitoje yra keliolika tūkstančių eurų - kaip jie būtų apmokęstinti man juos paskirstant kaip akcininkui, 15%GPM? Ir kaip yra su visu kitu trumpalaikiu įmonės turtu? Pvz, buitine technika, kompiuteriu ir t.t. - nieko nenoriu parduoti, tai ar visas toks turtas man paskirstant jį kaip akcininkui būtų apmokęstinamas?

Ačiū už jūsų laiką
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui