pelnas vienai akcijai

M
magn0lija 3
2007-10-07 02:14 magn0lija 2011-09-11 05-34
Sveiki,
33.10 TAS teigia:
[quote:fb8c265bd7]Pagrindinis pelnas vienai akcijai turi būti skaičiuojamas dalijant pelną arba nuostolį, priskirtiną patronuojančios įmonės paprastosios nuosavybės savininkams (skaitiklį), iš atskaitomybės laikotarpiu išleistų ir dar neapmokėtų paprastųjų akcijų skaičiaus svertinio vidurkio (daliklio).[/quote]
Bet juk finansinėje analizėje naudojamas biržoje kotiruojamas akcijų skaičius. Gal kas galėtų pakomentuoti? Ačiū.
artas71 artas71 12029
2007-10-08 16:34 artas71 2011-09-11 05-34
Galiu pakomentuoti.
Tame pačiame Europos Sąjungos reglamente 2238/2004 toliau yra parašyta., kad:
Skaičiuojant pagrindinį pelną vienai akcijai, paprastųjų akcijų skaičiumi turi būti laikomas atskaitomybės laikotarpiu išleistų ir dar neapmokėtų paprastųjų akcijų skaičiaus svertinis vidurkis.

20. Naudojant atskaitomybės laikotarpiu išleistų neapmokėtų paprastųjų akcijų skaičiaus svertinį vidurkį, parodoma akcininkų kapitalo dydžio keitimosi galimybė dėl tam tikru metu esančių išleistų ir dar neapmokėtų akcijų skaičiaus didėjimo arba mažėjimo per atskaitomybės laikotarpį. Atskaitomybės laikotarpiu išleistų ir dar neapmokėtų paprastųjų akcijų skaičiaus svertinis vidurkis yra laikotarpio pradžioje buvusių išleistų ir dar neapmokėtų paprastųjų akcijų skaičius, kurį koreguoja per atskaitomybės laikotarpį atpirktų arba išleistų paprastųjų akcijų skaičius, padaugintas iš svertinio laiko rodiklio. Svertinis laiko rodiklis yra atskaitomybės laikotarpio dienų, kada akcijos yra išleistos, bet dar neapmokėtos, skaičiaus proporcija bendro atskaitomybės laikotarpio dienų skaičiaus atžvilgiu; dažniausiai galima taikyti tinkamai suapvalintą svertinį vidurkį.



Paprasčiau būtų taip:
a)pirmiausia, kalba eina apie tik neapmokėtas akcijas. Biržoje kotiruojamos bendrovės keičia įstatus ir didina akcinį kapitalą tik įvykus pilnam akcijų apmokėjimui, arba didina įstatinį tik pilnai apmokėtų akcijų suma. Kitokių variantų aš nepamenu (tiesa, su Snoro banku buvo įvairių fintų);

b) akcininkas, anksčiau apmokėjęs savo akcijas pretenduoja į didesnę pelno dalį t.y pelnas tenkantis vienai akcijai perskaičiuojamas, kai yra neapmokėtų akcijų.Pvz. jeigu yra du akcininkai, vienas savo 50 proc. apmokėjo iškart, o kitas tik metų pabaigoje, tai didesnę pelno dalį turi gauti tas, kuris anksčiau apmokėjo.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui