pensijų įmokų, išlaidų kompiuteriui susigrąžinimas

N
nanoo 5
2009-04-02 23:48 nanoo
Sveiki, esu gan žalias deklaravime, todėl noriu pasitikslinti.

1. Pildant GPM305 L priedą, ir įvedus kompiuteriui išleistą sumą, programa pati apskaičiuos, kokį procentą sumos man galima susigrąžinti? Lyg taip ir padarė, bet parašė ten kažkokius briedus, pastebėjau tik tiek, kad mokėtina mokesčių suma sumažėjo. Kaip ten viskas daroma?

2. Viena ausim girdėjau apie pensijų įmokų susigrąžinimą. Du metus dirbau pagal individualią veiklą ir tvarkingai mokėjau pensijų įmokas pagrindinei ir papildomai daliai (šiai tik minimalų dydį). Ar nuo šių įmokų už du metus galiu kažką atgauti, ar kažką ne taip supratau? Jei taip, tai nuo abiejų dalių įmokų? Kaip sužinoti tikslią sumokėtą sumą?
Jei kartais pensijų įmokų susigrąžinimas skaičiuojamas nuo tų 'special' kaupimo fondų, tai ir su tokiais pasirašiau sutartį, kaip sužinoti, kiek galiu atgauti? Baltos lankos man ši naujiena, gal kas gali paaiškinti? :)

3. Dar klausimėlis - praeitais metais mokėdamas VMI permokėjau keliom dešimtim litų. Niekas tų dešimčių man negrąžino. Kur kreiptis, ką daryti, ar dar grąžins? :)

p.s.: žinau, kad tikriausiai viską man pasakytų patys VMI, bet dabar vakaras, jie nedirba, o man rūpesčiai galvą spaudžia :)

Ačiū,
m.
N
nanoo 5
2009-04-03 00:00 nanoo
kai užduodi klausimą, atsiranda ir atsakymas :) radau tokį dokumentėlį ( www.vmi.lt/GetFile.ashx?fileName=Pensiju_...).
kaip supratau, pensijų grąžinimas galimas tik tada, kai moki 3 pakopos pensijas, t.y. už kitą žmogų, taip?
Tininga Tininga 50021
2009-04-03 00:13 Tininga 2011-09-11 06-14
Kažką bandysiu paaiškint.
Dėl kompiuterio: įvedus išleistą sumą, programa iš tiesų viską pati suskaičiuoja. Tačiau deklaracijoje viskas turi būti teisingai užpildyta. Ar paspaudus "šauktuką" arba F7 rodo kokių nors pastabų apačioje? Turi būti užpildyti MNPD laukeliai. Ką nors ne taip suvedus, netgi gali gautis, jog tu pats pasirodysi esąs VMI skolingas smile

Dėl pensijų: mokesčiai grąžinami tik nuo III pakopos pensijų įmokų, o tie fondai - tai tik II pakopa. Ta III pakopa - tai kaupimas pensijai mokant savanoriškai savo pinigus (gal kažkas panašaus į draudimą), o II pakopa, tie fondai, - juk tai vis tiek jau ne tavo, o Sodros pinigai, tik kitaip paskirstyti.
Įmokos pagal indiv.veiklą, mano supratimu, išvis yra I pakopa (t.y.tam, kad išvis gautum kokią nors pensiją), bet apie tai nedaug ką galiu pasakyt.
Info apie tai: www.vpk.lt/svietimas/index.php?fuseaction...

Dėl permokėjimo - taip savaime VMI tau negrąžins. Čia jau jie patys geriausiai paaiškintų, kokiu būdu tai padaryt. Įprastai dirbančiam žmogui permokos grąžinamos būtent deklaruojant, kai programa apskaičiuoja pagal gautas sumas, sumokėtus mokesčius, priklausančius (o ne pritaikytus dydžius), taip pat lengvatas.
N
nanoo 5
2009-04-03 09:42 nanoo
ačiū už atsakymą, užtvirtinai mano spėliojimus :)

problema išspręsta.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui