dovanojimas

D
Dalida7 2
2009-06-27 18:16 Dalida7
Laba diena,
mama seseriai slapta nuo manes padovanojo zemes.
Ar galiu uzgincyti dovanojima?
Rolanda Rolanda 6896
2009-06-27 18:48 Rolanda 2011-09-11 06-19

Dalida7 rašė: Laba diena,
mama seseriai slapta nuo manes padovanojo zemes.
Ar galiu uzgincyti dovanojima?


Ne. Jei mama sveika (psichinė būklė), ji atsako už savo veiksmus. Yra variantas, kad pati mama pasigalvotų (tarkime, ji nuspręstų ginčyti tą dovanojimą, nes ją privertė, apgavo ar pan.). Asmuo turi teisę pareikšti savo valią, šiuo atveju - dovanoti savo turtą, kam nori.
Pagal :
Dovanojimo sutartis reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (toliau ) (Įstatymas skelbtas: „Valstybės žiniose“, 2000, Nr. 74-2262).
Dovanojimo sutartis skiriasi nuo kitų sutarčių, kuriomis perduodama nuosavybė. Dovanojimo sutartis yra neatlygintina, ir tarp dovanotojo bei apdovanotojo yra susiklostę pasitikėjimu grįsti santykiai. Tačiau esant tam tikroms aplinkybėms, dovanojimo sutartis teismine tvarka gali būti panaikinta.
Dovanojimo panaikinimą reglamentuoja 6.472 straipsnis. Jame numatyta, kad dovanotojas turi teisę kreiptis į teismą dėl dovanojimo panaikinimo, kai apdovanotasis pasikėsina į dovanotojo ar jo artimųjų, giminaičių gyvybę ar tyčia juos sunkiai sužaloja, taip pat kai, atsižvelgiant į dovanos pobūdį, dovanojimo sutarties šalių asmenines savybes ir jų tarpusavio santykius, apdovanotasis atlieka prieš dovanotoją tokius veiksmus, kurie yra neabejotinai griežtai smerktini moralės požiūriu.
Kai apdovanotasis tyčia nužudo dovanotoją, teisę pareikšti ieškinį dėl dovanojimo panaikinimo turi dovanotojo įpėdiniai.
Dovanotojas taip pat turi teisę kreiptis į teismą dėl dovanojimo panaikinimo, jeigu apdovanotasis su jam dovanotu turtu, turinčiu dovanotojui didelės neturtinės reikšmės, elgiasi taip, kad kyla reali grėsmė, jog tas turtas žus.
Tuo atveju, kai dovanojimas panaikinamas, apdovanotasis privalo grąžinti dovanotą turtą, jeigu jis dovanojimo panaikinimo metu yra išlikęs. Šiame straipsnyje numatytais pagrindais reikalauti panaikinti dovanojimą dovanotojas ar jo įpėdiniai gali per vienų metų ieškinio senaties terminą, skaičiuojamą nuo tos dienos, kurią jie sužinojo arba turėjo sužinoti apie tokio pagrindo atsiradimą.
Dalia29 Dalia29 12616
2009-06-27 23:16 Dalia29
Aš toli gražu ne teisininkė, bet įsikišiu. Buvo tokia situacija, kai reikėjo, kad tam tikra nuosavybė liktų tam tikriems žmonėms (testamentas netiko, nes jį galima n kartų keist). Kiek konsultavomės su teisininkais, visi patarė, kad beveik 100 procentinė garantija yra dovanojimas. Faktiškai yra garantuotas reikalas. Ar taip, Rolanda?
Iš to, ką Rolanda pacitavo, supratau, kad šansų užprotestuot yra nulis.
Rolanda Rolanda 6896
2009-06-28 00:06 Rolanda
Taip, Dalia29 !
Teoriškai galima nuginčyti ir dovanojimą, bet praktiškai padaryti tai būtų sudėtinga. Nors... Čia juk Lietuva....... smile
2009-06-28 14:44 seimosdziaugsmas 2011-09-11 06-19

Dalida7 rašė: Laba diena,
mama seseriai slapta nuo manes padovanojo zemes.
Ar galiu uzgincyti dovanojima?

O mama neįgali smile
Manau, kad mama turi teisę nuspręsti, kaip pasielgti su savo turtu ir gal būt reikėtų gerbti mamos sprendimus, nes ne mums teisti savo tėvus.
siga111 siga111 204
2009-08-04 17:19 siga111
O jei tokia situacija. Močiutė padovanojo mamai namu valdos sklypa 20,6 a ir trobele, kurioje mes ir užaugome.Paskui ir močiutė su mumis gyveno.Mama turi brolį kuris kai turėjo šeimą dar gyveno, o kai išsiskyrė tai bastėsi nežinia kur ir gėrė, vaikystėje jo nelabai prisimenu.Paskui jis atsikėlė pas mus, mama priėmė, juk kaip brolį išmesi, kai gerdavo pasibastydavo savaitėm, paskui grįždavo kaip į reabilitacijos centrą, močiutė jam viralus virdavo.Mama buvo išsiskyrusi, dirbo ir mus su sese išlaikė, ir tą namelį palopydavo vis.Užaugom aš ištekėjau.Su vyru sugalvojom pasitvarkyti, nugriovėm tvartą statyta dar 18,,,, aptvarkėm aplinką, sukišom nemažai pinigų, iškėlėm žemę nes žemai buvo ir pan.Išpirkom valstybinius 6 a, nes mama tiek pinigų neturėjo.Mamos brolis susirado paną, tada močiutė panoro kad mama atiduotų dalį žemės jam, mama nesutiko, nes sako vėl gers tada pragers, tegu gyvena kaip gyvenes juk net pana mama isileido, nors neprimeta jai už elektra, nei kurą ir pan..Dabar močiutė panoro atsiimti dovanojimą ( jai 80 m), mama panikoj, sako kad mama ja nesirūpina, betgi viskas yra kitaip.Net nežinau pasimetus esu.negaliu patiketi kad iki šito galėjo prieiti.
Girele Girele 9676
2009-08-04 17:31 Girele 2011-09-11 06-22

siga111 rašė: ...Dabar močiutė panoro atsiimti dovanojimą ( jai 80 m)...

Nesu teisininkė, bet manau, kad DOVANOJIMO negalima ATSIIMTI.
Jeigu ištikrųjų buvo sutvarkyti dovanojimo dokumentai, o ne tik žodinis pažadėjimas.
siga111 siga111 204
2009-08-04 18:02 siga111
Sutvarkyti visi popieriai, mes su vyru išpirkom dar tuos 6 arus, kurie nuomojami buvo, nes mama tiek pinigu neturėjo.Bet visgi baisu kai tokie dalykai vyksta.Skambino mamai kazkokia teisininke, sake sussitaikykit, o jei ne galima bus naikinti dovanojima.
Individas Individas 8613
2009-08-04 18:40 Individas
Panaikinti galima.

6.472 straipsnis. Dovanojimo panaikinimas
1. Dovanotojas turi teisę kreiptis į teismą dėl dovanojimo panaikinimo, kai apdovanotasis pasikėsina į dovanotojo ar jo artimųjų giminaičių gyvybę ar tyčia juos sunkiai sužaloja, taip pat kai, atsižvelgiant į dovanos pobūdį, dovanojimo sutarties šalių asmenines savybes ir jų tarpusavio santykius, apdovanotasis atlieka prieš dovanotoją tokius veiksmus, kurie yra neabejotinai griežtai smerktini geros moralės požiūriu. Kai apdovanotasis tyčia nužudo dovanotoją, teisę pareikšti ieškinį dėl dovanojimo panaikinimo turi dovanotojo įpėdiniai.
2. Dovanotojas taip pat turi teisę kreiptis į teismą dėl dovanojimo panaikinimo, jeigu apdovanotasis su jam dovanotu turtu, turinčiu dovanotojui didelės neturtinės reikšmės, elgiasi taip, kad kyla reali to turto žuvimo grėsmė.
3. Kai dovanojimas panaikinamas, apdovanotasis privalo grąžinti dovanotą turtą, jeigu jis dovanojimo panaikinimo metu yra išlikęs, dovanotojui pagal šios knygos normas, reglamentuojančias restituciją.
4. Šiame straipsnyje numatytais pagrindais reikalauti panaikinti dovanojimą dovanotojas ar jo įpėdiniai gali per vienerių metų ieškinio senaties terminą, skaičiuojamą nuo tos dienos, kurią jie sužinojo arba turėjo sužinoti apie tokio pagrindo atsiradimą.
5. Šio straipsnio taisyklės netaikomos, kai dovana buvo buitinio pobūdžio ir nedidelės vertės.

Tik čia ilga kelionė per kopas....
Girele Girele 9676
2009-08-04 20:30 Girele
Dar klausimas - ar ta 80-metė močiutė yra veiksni ir įgali? nes jei serga kokia nors liga, kuri gali įtakoti jos poelgius, teisminiai procesai praranda prasmę.
Šiaip tai - puikiai suprantu jus ir jūsų rūpestį, nes seni žmonės dažnai prisigalvoja nebūtų dalykų, keičia nuomonę, ir pan. Nors dažniausiai tai būna jau senatvinių ligų pasekmė, o ne realus gyvenimas... smile
D
day 324
2009-08-04 20:43 day
Su nekilnojamu turtu čia Lietuvoje visokių situacijų buvo ir bus smile Ko gero ,jei gyveni ne nuosavame name ,jei ką papildomai statai ,ar remontuoji ,turi kaupti sąskaitas ,nes čia Lietuva ,bent taip galėsi įrodyti ,kad restauravai būstą kuriame gyvenai .
Seni tėvai ne visada ,nors savi vaikai ,jau skiria kuris iš vaikų nuoširdus smile
Dalia29 Dalia29 12616
2009-08-04 20:54 Dalia29
O aš manau, kad čia panaikinti dovanojimą šansų mažai. (Niu gal nenuodijat jūs močiutės?)
Jau minėjau, kad buvo panaši situacija pas mus. Konsultavomės su teisininkais, visi mums patvirtino, kad dovanojimas praktiškai garantuotas dalykas. Mes nesutikom su testamentu, nes jį galima šimtus kartų keisti.
G
ginn_ta 1571
2010-06-10 10:49 ginn_ta
Norint turtą perrašyti žmonai, kokia tvarka tai atliekama, ar reikia notarų patvirtinimo?
A
adranelis 1
2012-01-06 21:18 adranelis
sveiki.situacija tokia,pries beveik 5 metus padovanojau savo buta mamai,tuo metu vyko teismo procesai kitu klausimu.teismo procesa as pralaimejau,ir man priteise sumoket pinigus zmogui.as moku kiek galiu,bet jis reikalauja daugiau,grasindamas kad vel paduos i teisma,uzgincis dovanojima,ir ji anuliuos.klausimas butu toks,ar jis ta gali padaryt?advokate man minejo kad yra dovanojimo senaties terminas 3 metai.tai ar gali jis uzgincit dovanojima ivykusi beveik pries 5 metus?ar jam nera senaties termino?
aciu uz atsakymus.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui