Balansoo rizikingumas

L
Liusia 3
2004-04-13 17:02 Liusia
Gal kas galetu man paaiskinti ar yra tokis dalykas kaip "balanso rizikingumo laipsnis" ???
kaip ivertinti ar balansas rizikingas :) ?
M
Modestas 6751
2004-04-13 19:05 Modestas 2011-09-11 03-23
Šiaip yra tokie rodikliai:
Bendrasis likvidumo rodiklis – trumpalaikio turto ir trumpalaikių įsipareigojimų santykis, rodantis įmonės sugebėjimą vykdyti trumpalaikius įsipareigojimus, pagal turimą trumpalaikį turtą.
Skolos rodiklis – ilgalaikių ir trumpalaikių skolų (mokėtinų sumų ir įsipareigojimų) santykis su turtu, rodantis, kokia dalis turto finansuojama skolintomis lėšomis, ir atspindintis finansinę riziką.
Vidutinio turto pelningumas – veiklos pelno ir vidutinio turto per laikotarpį santykis, rodantis, kiek veiklos pelno tenka vienam balansinės turto vertės litui (ūkio, įmonės).

Čia iš Pelno (nuostolio) ataskaitos...
Grynasis pelningumas – grynojo pelno ir pardavimo pajamų santykis, rodantis, kiek grynojo pelno tenka vienam parduotos produkcijos (paslaugų) litui (ūkio, įmonės).
artas71 artas71 12029
2004-04-13 19:54 artas71
Tokį išsireiškimą girdėjau iš auditorių. Darau išvadą, kad tai yra susiję su audituojamos įmonės balanso įveritimu.
Kas yra šiuo atveju "rizika"?
Audito rizika – tai rizika, kad auditorius pareikš klaidingą nuomonę dėl audituojamo subjekto finansinės atskaitomybės ir veiklos rezultatų ir kad audito metu nebus atskleistos klaidos ir apgaulės finansinėje atskaitomybėje.

Vidutinės rizikos- ilgalaikis turtas. Tačiau yra ir čia visokių kabliukų, ypač jeigu investuoja “giminingos” kompanijos.Tada labai priklauso, ar yra turto vertintojų išvados, kokio jos senumo ir kiek patikimos.
Vidutinės rizikos -atsargos. maža ką, gal sandėliai prigrūsti mažaverčio užsigulėjusio šlamšto, kurį paprasčiausiai gaila išmesti. Todėl šis balanso straipsnis prikauso nuo kokybinės inventorizavijos rezultatų, bei atsargų analizės pagal "užsigulėjimo" lygį.
Didelės rizikos – nematerialus turtas, prestižas ir pan.
Pvz,200X 12 31 tarkim “Ferrari Baltija” pavadinimą įvertinote kaip prestižą ir tai yra ohoho kokia suma. O jau atlikus auditą, tarkim 200X 07 01 sužinai kad prezidentas Luca di Montezemolo senokai yra areštuotas (tfu, tfu) ir jo kompaniją jau ruošiasi už simbolinį 1$ nupirkti žinomas Indijoje auto gamintojas “Tata”. Faktiškai audito išvada netenka savo svarbumo investuotojams.
Rizikingiausias –finansinis turtas. Aišku, priklausomai nuo investicijų. Jeigu į VVP, ar kotiruojamų kompanijų akcijas –oki.Tačiau jeigu pargindinę masę sudaro investicijos ir dalyvavimas kitose UABuose, kurių akcijos niekur nesikotiruoja, yra rizika, kad jų įvertinimas nebus tikslus. Auditoriui teks paplušėti ( arba priversti kitus), norint surinkti info apie tarkim šių akcijų. buhalterinė vertę (book value), (atspindi teorinę paprastosios akcijos vertę. Apskaičiuojant šį rodiklį visa savininkų nuosavybė yra dalijama iš paprastųjų akcijų skaičiaus.) Bet ir šis rodiklis dažnai gali būti netikslus, nes jei įmonės didelę turto dalį sudaro pastatai ir įrenginiai, užfiksuoti balanse jų įsigijimo savikaina ir tai tikrąją jų vertę galima sužinoti tik juos pardavus ar tinkamai įvertinus.
Labai mažos rizikos yra Ilgalaikių ir trupalaikių paskolų sąskaitos. Belieka suderinti su kredito institucijomis skolas.
Mažo rizikingumo yra ir gautinos/mokėtinos sumos su sąlyga, kad jos yra patvirtintos (tarpusavio skolų suderinimo aktai).

P.s: čia išsakytos mintys neparemtos jokiais informacijos šaltiniais, ir yra tikimybė kad tai arto vaizduotės/fantazijos/haliucinacijų padarinys. smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui