Turiu invidualios veiklos pazymejima, ar galiu dirbti ir pagal autorines sutartis?

A
Arsenic 12
2005-03-22 09:33 Arsenic
Sveiki,
Turiu individualios veiklos pazymejima. Taigi galiu israsineti saskaitas ir pats moketi mokescius. Taciau, jei imonei tas pats, as vis tiek buciau linkes pasirasineti autorine sutarti ir pajamu mokescio sumokejima "perkelti" ant imones peciu :)

Taigi, ar galiu taip daryti? Kada noriu israsineti saskaitas, kada noriu pagal autorine sutarti (imonei sumokant mokescius)? Ar cia galimas tik vienas variantas--arba taip, arba taip?

Dekui
artas71 artas71 12029
2005-03-22 10:56 artas71
Kas yra autorinis kurinys apibrėžta atitinkamuose įstatymuose ( Autorinių teisių www3.lrs.lt/cgi-bin/preps2?Condition1=2070...). Deklaruodamas veiklą, kurią užsiimsi, negalėjai deklaruoti autorinės veiklos ( tarkim straipsnių, knygų rašymas), nes tokia veikla nepriskiriama individualiai veiklai. Blaškymąsis tarp šių skirtingų veiklų gali turėti neigiamš pasėkmių įmonėms- tada, kai sukurtas objektas pripažįstamas autoriniu pagal įstatymą, o įmonė atsiskaitė su tavim pagal sąskaitą neišskaitydama mokesčių, VMI pareikalaus perkvalifikuoti darbą ir sumokėti 15% iš įmonės lėšų. Ir atvirkščiai- jei su tavim atsiskaitė kaip su autoriumi, o darbų pobūdis neatitiko autorinio darbo esmės, gali pripiešti darbinius santykius, kol neįrodysi, kad turi IDV pažymėjimą ir gali vykdyti tokią veiklą.
Išvadas padaryčiau tokias:
1.Pagrindas -darbų pobūdis.Jei autorinis, pagal autorinę, jeigu ne - pagal IDV.
2.Galima pardavinėti ir autorinius darbus ir vykdyti IDV tam pačiam žmogui.
3.Apmokestinimas - žiūrėti punktą Nr.1. Nuo darbų pobūdžio jis ir priklausys.
A
Arsenic 12
2005-03-22 11:42 Arsenic
Na mano veikla--interneto svetainiu, logotipu kurimas, konsultavimas siose srityse, technine pagalba. Ta prasme, kai as dirbu klientui, savo veiklos pobudziu esu kaip ir jo dizaineris. Ir kurinys--tai daugiau sprendimas verslui, o ne kazkoks meno kurinys.

Beje, individualios veiklos pazymejime pasmane irasyta kurybine veikla (pagal koda - 6)

Net nezinau, kaip dabar man daryti. Geriausiai butu paciam susimoketi 15% kad nesipainiotu viskas.
A
Arsenic 12
2005-03-22 12:44 Arsenic
Ziurekit, ka radau:

Individuali veikla – savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį (GPMĮ 2 str. 7 dalis). Tai:

1.
savarankiška bet kokio pobūdžio komercinė ar gamybinė veikla (baldų gamyba, statyba, remontas, prekyba ir pan.);
2.
savarankiška kūryba, profesinė ir kita panašaus pobūdžio savarankiška veikla (meno, literatūros kūrinių kūrimas, advokatų, notarų, teismo antstolių ir pan. veikla);

Tai taip iseina galiu uzsiimti kuryba pagal individualios vieklos pazymejima. Tai vadinasi ir autorines sutartis pasirasineti? Klausimas tik, ar as pats turiu moketi mokescius ar imone, kuriai atlieku darba. Ar kazka maisau?
artas71 artas71 12029
2005-03-22 13:04 artas71
Prisipažįstu klydęs smile - autorinis honoraras gali būti ir A klasės ir B klasės pajamos.Šiuo atveju priklauso ar yra verslo liudijimas ar ne.
Kai su verslo liudijimu – B klasė ( mokesčius moka autorius), kai be liudijimo - A klasė (mokesčius moka įmonė).
Tiesi Tiesi 4035
2005-03-22 13:32 Tiesi
Manau pradėt žaist su A ir B klasės pajamų permetinėjimu neapsimoka - gali tekti papildomai susimokėt sveikatos draudimą. (kaip suprantu, šiuo atveju sveikatos draudimo įmokos bus imamos nuo abiejų rūšių veiklos pajamų atskirai). Jei klystu, pataisykit :)
A
Arsenic 12
2005-03-22 14:47 Arsenic
Kaip supratau aytorines sutarties esme yra teisiu i kurini perdavimas, ir su moeksciais tai turi bendro tike pat, kiek ir kitokios sutartys. :)

Tai kaip suprantu, be pajamu mokescio as dar turiu moketi ir privalomojo draudimo dali? Ir tai tikrai privaloma? (turint individualios veiklos pazymejima) Idomu kokia sio mokescio paskirtis.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui