Nario mokesčiai: kokie pripažinimo leidžiamais atskaitymais kriterijai

artas71 artas71 12029
2005-10-19 11:40 artas71 2011-09-11 03-52
Situacija ( veiklos rūšys ir personažai yra išgalvoti, bet koks sutapimas yra atsitiktinumas):

-švedulių firma ( UAB , registruota LT, dukterinė kompanija) gamina bei importuoja kačių ėdalą. Ši firma panoro tapti felinologų (kačių augintojų) draugijos "Bubastė" nare bei tapti Švedijos prekybos rūmų asociacijos Lietuvoje nare.

Klausimas -ar tai leidžiami atskaitymai.
Faktais: viena akim pastebėtas VMI atsakymas į laaabai panašios formuluotes klausimą, tačiau atsakymas yra siaubingai liūdnas – pripažinti nario mokestį leidžiamais atskaitymais negalima, nes narystė asociacijoje tiesiogiai nesusijusi su įmones veikla.
O kaip šiuo atveju su geografine ar valstybine priklausomybe ? Ar tai yra pagrindas priskirti nario mokesčio išlaidas leidžiamiems atskaitymams?

Pateikti VMI komentare pavyzdžiai yra tokie:
"UAB X užsiima prekybos ir krovinių vežimo veikla. Ši įmonė yra vežėjų asociacijos narė ir kasmet šiai asociacijai moka nario mokestį. Tačiau 2002 metais įmonė vertėsi tik prekybine veikla, o krovinių vežimo veiklos nevykdė. Tačiau ji liko vežėjų asociacijos narė ir 2002 metais sumokėjo metinį nario mokestį, kadangi ateityje planuoja vėl vykdyti krovinių vežimo veiklą. Šis sumokėtas nario mokestis nėra prekybos veiklai įprastinės sąnaudos, todėl šios išlaidos 2002 metais nebus priskiriamos UAB X leidžiamiems atskaitymams".

„krovinių pervežimo organizacijos nario mokesčiai mokami Vežėjų sąjungai. Tačiau minėto vieneto Gyvūnų mylėtojų asociacijai mokamas nario mokestis ribojamų dydžių atskaitymams negali būti priskiriamas, vienetas šiai asociacijai galėtų suteikti tik paramą PMĮ 28 str. 2 dalyje nustatyta tvarka“.

Tačiau yra ir tokia nuostata:
„Taikant šio (PMĮ 29 str) straipsnio nuostatas taip pat būtina vadovautis PMĮ 17 str. 1 dalies nuostata, pagal kurią leidžiami atskaitymai yra visos faktiškai patirtos įprastinės tokiai veiklai vieneto sąnaudos, būtinos vieneto pajamoms uždirbti ar vieneto ekonominei naudai gauti, jeigu šis įstatymas nenustato ko kita.“

Susidaro įspūdis, kad , reikia atsiklausti VMI dėl nario mokesčio priskyrimo leidžiamiems atskaitymams, paklausime nurodant priežastis, kodėl šios išlaidos atitinka PMĮ 17 str. 1 dalį, ir, gavus teigiamą atsakymą, priskirti leidžiamiems.

Būt labai įdomu sužinoti jūsų nuomone o gal kas nors turi VMI atsakymų dėl nario mokesčių pripažinimo leidžiamais atskaitymai?
Norta Norta 713
2005-10-19 12:08 Norta
Norint pripažinti šias išlaidas leidžiamais atskaitymais, jūs turėtumėte gauti iš minėtų įmonių atitinkamus dokumentus (įstatus, nuostatus ir pan.), įrodančius, kad šių organizacijų veiklos tikslas nėra pelno siekimas, o gautas pelnas nėra skirstomas jų steigėjams ar nariams. be to reikėtų nepamiršti, kad šių įmokų suma neturi viršyti 0.2% jūsų pajamų ir leidžiami atskaitymai pripažįstami kaupimo principu.
Norta Norta 713
2005-10-20 09:11 Norta
Dar dėl narystės kačių augintojų draugijoje, gal labiau apsimoka suteikti jai paramą, tada išlaidos mažins apmokestinamąjį pelną du kartus. Nebent ta narystė jums duos kažkokios naudos.
S
Soffy 9075
2005-10-20 09:40 Soffy
Čia tikriausiai pagal avatarą buvo nuspręsta, kad būtent artas71 ir yra tos suinteresuotos firmos šefas smile.
artas71 artas71 12029
2005-10-20 10:00 artas71
Mintis yra tikrai gera -juolab "Busbastė" turi paramos gavėjo statusą. Ir įstatus turim, ir suma neviršyja. Bet siaubingai norisi žinoti, kas ten organizacijos viduje vyksta + pareklamuoti savo paslaugas bei produktus tikslinėje auditorijoje. Finansinis interesas akivaizdus.Man. O kaip kitiems (VMI pvz)?
Tačiau, vis tik akcentuoti norėčiau kitus aspektus - "įprastinė įmonės veikla"ir narystės tam tikroje organizacijoje privalumus sunku glaustai paaiškinti, bei , kaip ir glaustai paaiškinti narystę šalies, kurioje yra motininė kompanija, prekybos rūmuose.

Šios sąnaudų pripažinimas man blogesnis nei "rinkos kainos" sąvoką -dar labiau efemeriška, ir, nutrenkti į leidžiamus atskaitymus galima tik įtikinus save, kad galėsi įtikinti ir VMI.
Norta Norta 713
2005-10-20 10:49 Norta
Parama tai tokia pati reklama, kaip ir visos kitos. O dėl narystės prekybos rūmuose reikėtų išsiaiškinti tikrąją noro būti nariu priežastį.
artas71 artas71 12029
2006-03-30 14:47 artas71 2011-09-11 04-54

Aniza rašė: LNVA asociacijos LINAVA nario mokestis .
Ar tai sąnaudos smile


3.Vieneto patirtos išlaidos yra laikomos įprastinėmis sąnaudomis, jeigu jos atitinka vykdomos veiklos pobūdį ir jeigu jos yra įprastos vienetų, vykdančių atitinkamą veiklą Lietuvoje ar užsienyje, veiklai.

Pavyzdys

UAB X užsiima prekybos ir krovinių vežimo veikla. Ši įmonė yra vežėjų asociacijos narė ir kasmet šiai asociacijai moka nario mokestį. Tačiau 2002 metais įmonė vertėsi tik prekybine veikla, o krovinių vežimo veiklos nevykdė. Tačiau ji liko vežėjų asociacijos narė ir 2002 metais sumokėjo metinį nario mokestį, kadangi ateityje planuoja vėl vykdyti krovinių vežimo veiklą. Šis sumokėtas nario mokestis nėra prekybos veiklai įprastinės sąnaudos, todėl šios išlaidos 2002 metais nebus priskiriamos UAB X leidžiamiems atskaitymams.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui