Buhalterinių likučių nurašymas

I
ixodex 334
2005-12-09 09:29 ixodex
Sveiki Kolegos,


norėjau sužinoti Jūsų nuomonę bei, kokie turėtų būti buhalteriniai veiksmai tokioje situacijoje:

mūsų įmonė gamina šaldytus pusfabrikačius, kurių gamyboje didele dalimi naudojami miltai. Nuo metų pradžios iki šios dienos gavosi, kad buhalterijoje miltų likutis yra apie 30 tonų, tuo tarpu faktinis likutis sudaro apie 3-5 tonas.
Realiai per vienos dienos gamybos procesą nusibarsto apie 100 ir daugiau kg. miltų, taigi apie 3 ir daugiau tonų miltų per mėn. Ar galima nurašyti, pvz., 3 ar daugiau t. miltų nubarstymams per mėn.? Kaip reikėtų dokumentiškai įforminti tokių nubarstymų normas, kad nustačius per dideles nubarstymų normas "mokesčiai" nepripažintų uždidintas, pelną mažinančias, sąnaudas?

Dėkoju
Kotryna Kotryna 2167
2005-12-09 09:47 Kotryna 2011-09-11 03-56

ixodex rašė: Sveiki Kolegos,


Realiai per vienos dienos gamybos procesą nusibarsto apie 100 ir daugiau kg. miltų, taigi apie 3 ir daugiau tonų miltų per mėn. Ar galima nurašyti, pvz., 3 ar daugiau t. miltų nubarstymams per mėn.? Kaip reikėtų dokumentiškai įforminti tokių nubarstymų normas, kad nustačius per dideles nubarstymų normas "mokesčiai" nepripažintų uždidintas, pelną mažinančias, sąnaudas?

Dėkoju


Jei jau maždaug tiksliai žinote kiek nusbarsto ar ne paprasčiau būtų tuo 100 kg pasididinti normatyvus, kad akių nebadytų "nusibarstymas"?
Arba tai bus natūrali netektis (jei neviršija 1 proc. pajamų) PMĮ 23 str. komentaras:
"Natūralios netekties nuostoliais laikomi nuostoliai, susidarę dėl prekių (gatavos produkcijos, žaliavų) nudžiūvimo, nugaravimo, išdulkėjimo, nubyrėjimo, sudužimo, išsilaistymo saugant, fasuojant, perpilant, vežant, kraunant, parduodant (ir dėl pirkėjų užmaršumo).
nieko_sau nieko_sau 3857
2005-12-09 09:51 nieko_sau
Mano nuomone-čia reikėtų suderinti ir gaminio kalkuliaciją, ir natūralią netektį-kai kur padidinti normas saikingai (nes pvz atliekos, kurios nerealizuojamos taip įskaičiuojamos į gaminio savikainą) ir pasinaudoti natūralia netektim pagal PMĮ 23 str.
2005-12-09 10:32 VotVaizdelisBlyn
Mano nuomone, nusibarstymai yra per dideli. Geriausia, tai traktuoti kaip gamybos atliekas, kurios irgi priklauso gaminių savikainai.
Loreta Loreta 28574
2005-12-09 10:40 Loreta
Visiškai sutinku, kad tai gamybos atliekos. Virtuvėje taip pat - bulvių lupenos, duonos plutelės, įvairios daržovių, žuvies bei mėsos atliekos kalkuliuojamos į gaminio savikainą, tai nėra natūrali netektis. Tokių atliekų susidaro gana dideli kiekiai, visiškai nepriklausantys natūraliai netekčiai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui