Akcijų klasės?

I
Iconomu 171
2003-08-06 18:59 Iconomu
Ar galėtumėte praktiniu požiūriu apibūdinti akcijų klases?

Ar dažnai bendrovėje yra skirtingų klasių akcijos? Ar jos realiai skiriasi nuo kitų tos rūšies akcijų tik savo kaina (tiek nominalia,
tiek emisijos)?

Kokiu tikslu bendrovė numato skirtingas akcijų klases - siekdama gauti
daugiau pinigų iš aukštesnės klasės akcijų pirkėjų? Dėkui.
I
Iconomu 171
2003-08-07 14:43 Iconomu
boink
IrenaR IrenaR 2858
2003-08-07 15:03 IrenaR
Jei jau niekas nesiteikia bendrauti tai apie tai :
Iš Akcinių bendrovių įstatymo www3.lrs.lt/DPaieska.html
43 straipsnis. Vardinës ir pareikðtinës akcijos

1. Materialios vardinës akcijos savininkas (akcininkas) yra tas asmuo, kuris yra nurodytas akcijoje. Ðie asmenys turi bûti registruojami uþdarosios akcinës bendrovës akcininkø registre. Akcininkø registre turi bûti áraðyti ðie akcininko duomenys: vardas, pavardë, asmens kodas ir adresas (juridinio asmens pavadinimas, kodas ir buveinës adresas), akcininkui nuosavybës teise priklausanèiø bendrovës akcijø skaièius, akcijø nominali vertë.

2. Nematerialios vardinës arba pareikðtinës akcijos savininkas yra asmuo, kurio vardu atidaryta vertybiniø popieriø sàskaita. Ðioje sàskaitoje áraðytos ðiam asmeniui nuosavybës teise priklausanèios akcijos.
3. Uþdarosios akcinës bendrovës akcijos gali bûti tik vardinës.

4. Akcinës bendrovës turi teisæ vertybiniø popieriø ir jø apyvartos apskaità reglamentuojanèiø norminiø aktø nustatyta tvarka gauti ið sàskaitø tvarkytojø informacijà apie jø tvarkomose sàskaitose áraðytas tos bendrovës vardines akcijas, akcininkø sàraðus ir duomenis apie juos.

5. Akcinës bendrovës neturi teisës reikalauti ið sàskaitø tvarkytojø praneðti, kas yra ðiø bendroviø pareikðtiniø akcijø savininkai, ir teikti duomenis apie juos.

6. Akcinës bendrovës vardinës akcijos gali bûti pakeistos á pareikðtines arba pareikðtinës - á vardines visuotinio akcininkø susirinkimo nutarimu, priimtu balsuojant atskirai vardiniø ir pareikðtiniø akcijø savininkams ne maþesne kaip 2/3 kiekvienos rûðies akcijø savininkø, dalyvavusiø susirinkime, balsø dauguma.
44 straipsnis. Paprastosios ir privilegijuotosios akcijos

1. Paprastosios akcijos sudaro pagrindinæ bendrovës akcijø dalá. Privilegijuotøjø akcijø nominali vertë negali bûti didesnë kaip 1/3 ástatinio kapitalo. Visø paprastøjø akcijø nominalios vertës turi bûti vienodos.

2. Paprastøjø akcijø savininkø turtinës teisës á dividendà ir likviduojamos bendrovës turto dalá gali bûti ágyvendintos tik po to, kai yra ágyvendintos privilegijuotøjø akcijø savininkø turtinës teisës. Tik paprastøjø akcijø savininkai turi teisæ gauti naujø akcijø, kurios iðleidþiamos, kai ið bendrovës nepaskirstytojo pelno ar nepaskirstytinøjø rezervø padidinamas ástatinis kapitalas. Jeigu ástatinis kapitalas padidinamas ið akcijø priedø ar perkainojimo rezervo, privilegijuotøjø ir paprastøjø akcijø savininkai turi lygias teises gauti naujø akcijø.

3. Keisti (konvertuoti) paprastàsias akcijas á privilegijuotàsias yra draudþiama.

4. Bendrovës privilegijuotosios akcijos gali bûti pakeistos á paprastàsias visuotinio akcininkø susirinkimo nutarimu, priimtu balsuojant atskirai privilegijuotøjø ir paprastøjø akcijø savininkams ne maþesne kaip 2/3 kiekvienos rûðies akcijø savininkø, dalyvavusiø susirinkime, balsø dauguma. Keisdama (konvertuodama) privilegijuotàsias su kaupiamuoju dividendu akcijas á paprastàsias, bendrovë turi visiðkai atsiskaityti su privilegijuotøjø akcijø savininkais arba ásipareigoti ásiskolinimà padengti kitais finansiniais metais.

5. Bendrovës ástatuose ar akcijø pasiraðymo sutartyje paprastøjø akcijø savininkams nustatyti dividendo dydá draudþiama.

6. Privilegijuotøjø akcijø suteikiamos turtinës ir neturtinës teisës, taip pat jø pakeitimo tvarka turi bûti nustatyta ið anksto, iki jas iðleidþiant, ir áraðyta bendrovës ástatuose. Dividendo dydis nustatomas procentais, skaièiuojant nuo akcijos nominalios vertës. Bendrovës ástatuose turi bûti nustatytas konkretus (nekintamas) privilegijuotøjø akcijø dividendo dydis procentais, skaièiuojant nuo akcijos nominalios vertës. Privilegijuotøjø akcijø dividendas negali virðyti didesnio ið ðiø dydþiø: praëjusá kalendoriná ketvirtá aukciono bûdu iðleistø litais Lietuvos Respublikos valstybës iþdo vekseliø metinës palûkanø normos svertinio vidurkio, kurá „Valstybës þiniose“ skelbia Vyriausybë arba jos ágaliota institucija, trigubo dydþio arba paprastøjø akcijø dvigubo dividendo, buvusiø visuotinio akcininkø susirinkimo, priëmusio bendrovës ástatus ar jø pataisas, kuriose nustatytos ðiø privilegijuotøjø akcijø turtinës ir neturtinës teisës, dienà.

7. Jeigu privilegijuotosiose akcijose nurodytam dividendui iðmokëti pelno nepakanka, visos privilegijuotosios akcijos su skirtingomis dividendo normomis gauna proporcingai maþesnio dydþio dividendà.

8. Privilegijuotosios akcijos gali bûti su kaupiamuoju arba nekaupiamuoju dividendu. Tai nustatoma bendrovës ástatuose ið anksto, prieð iðleidþiant akcijas.

9. Privilegijuotøjø akcijø su kaupiamuoju dividendu savininkui garantuojama teisë á ðiose akcijose nurodyto dydþio dividendà. Jei pelno nepakanka visam dividendui iðmokëti, tai neiðmokëta suma turi bûti perkelta á kitus finansinius metus.

10. Privilegijuotøjø akcijø su nekaupiamuoju dividendu savininkams neiðmokëtas dividendas ar jo dalis negali bûti perkelta á kitus finansinius metus.

11. Ástatuose gali bûti nustatoma, jog privilegijuotøjø akcijø savininkai neturi balsavimo teisës. Jeigu per dvejus finansinius metus ið eilës bendrovë neiðmoka privilegijuotøjø akcijø su kaupiamuoju dividendu be balsavimo teisës savininkams viso nustatyto dividendo, jie ágyja balsavimo teisæ. Ðià teisæ akcininkai turi iki tø finansiniø metø, kuriais buvo visiðkai atsiskaityta su jais, pabaigos.
I
Iconomu 171
2003-08-07 15:22 Iconomu
žinom žinom tą įstatymą, norėjau pasiklaust gal kas praktiškai susidūrė
su akcijų klasėmis (būtent klasėmis, o ne rūšimis, kaip minėtame straipsinyje).
J
jkristina 302
2003-08-07 15:25 jkristina
Čia ne maklerių forumas. Konkrečiau klausk, konkretesnis ir atsakymas bus.
amadina22 amadina22 19757
2010-04-27 13:22 amadina22
Kas yra akcijų klasė? Pvz., paprastosios vardinės - tai akcijos klasė? Bendrovės akcininkų saraše reikia nurodyti punkte 4 - akcininkui nuosavybės teise priklausančių akcijų skaičius pagal klases, akcijos nominali vertė. Kaip rašote?
Tess Tess 20234
2010-04-27 13:24 Tess
Visos bendrovių akcijos yra vardinės, o pagal akcijų savininkams suteikiamas teises jos skirstomos į klases. Yra skiriamos dviejų klasių akcijos – paprastosios ir privilegijuotosios.
Tess Tess 20234
2010-04-27 13:25 Tess
amadina22 amadina22 19757
2010-04-27 13:27 amadina22 2011-09-11 06-45

Tess rašė: smile


Ačiū
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui