Ar gali būti filologas geru buhalteriu, informatikas - vertėju?

P
Panaikinta 4554
2009-10-24 14:41 Panaikinta 2011-09-11 06-28
Laba diena,
Noriu Jus pakviesti padiskutuoti šiuo klausimu. Toks klausimas man iškilo, perskaičius vieną internetinį darbo pasiūlymą. Jis skamba sekančiai:
"Mūsų klientei – tarptautinei mažmeninės prekybos kompanijai šiuo metu darbui Vilniuje reikalingas
VYR. BUHALTERIS (-Ė)
Darbo pobūdis:
- pilnas įmonės finansinės apskaitos tvarkymas,
- finansinių ataskaitų rengimas ir jų pateikimas valstybinėms institucijoms bei įmonės vadovams,
- dalinis personalo dokumentų tvarkymas.
Reikalavimai kandidatui:
- aukštasis išsilavinimas,
- vyr. buhalterio darbo patirtis,
- labai geras anglų arba vokiečių kalbos mokėjimas (BŪTINA),
- tarptautinių apskaitos standartų žinojimas (BŪTINA),
- geri darbo apskaitos programomis įgūdžiai,
- analitinis mąstymas, atsakingumas."


Pagal šiame skelbime pateiktus reikalavimus būtiniausia yra kalbų mokėjimas, o jei kalbą moki vadinasi TAS sugebėsi išsiversti. Kiti buhalteriui reikalingi įgūdžiai kaip ir neakcentuojami. Suprantu, kad ieško profesionalaus buhalterio tarptautinė kompanija, tačiau ji veiklą vykdo LT, tad kodėl gi yra akcentuojamas kalbos mokėjimas. Žinoma, anglų ar kitą kalbą dirbant tarptautinėje kompanijoje reikia mokėti, kad galėtum susikalbėti ir suprastum. Tačiau manau, kad jei esi puikus buhalteris, tai niekai nebūsi puikus filologas. Gali būti, kad žmogus bus poliglotas, tačiau vargu ar toks žmogus rinksis profesiją susijusią su tiksliais mokslais.
Manau, kad tokie reikalavimai yra "lazdos perlenkimas". Ką manote Jūs?
Individas Individas 8613
2009-10-24 15:44 Individas
Kur tu čia matai "lazdos perlenkimą"? Viskas tvarkingai, kaip ir turi būti. Pabandykim paieškoti faktų kartu.
Devyniasdešimt procentų buhų kilę nuo plūgo rankenos.( Faktas)
O pažiūrėk jų siuntinėjamas CV. Kokiomis kalbomis kalbate laisvai? Nei vienas neparašys, laisvai lietuvių, o kitas iš matymo pažįstu. Kur tau... Parašys- lietuvių, lenkų, rusų, ir priklausomai ką mokėsi mokykloje, vokiečių arba anglų.
Va ir pasinagrinėkim,kaip jie tai supranta. Su lietuvių viskas aišku,kalba dažniausiai gerai, rašo prastai (pasitaiko retos išimtys arba ir kalba blogai, ir rašo prastai).
Rusų kalba irgi linksmas dalykas. Senesnės kartos buhalteriai mano, kad jei jiems šį dalyką dėstė mokykloj, tai vadinasi jie jį moka. Čia nepaaiškinamas paradoksas.
Lenkų kalba. Nu čia tai visai... Dažniausiai kiekvienas lietuvis,šventai įsitikinęs, kad ką, ką, o jau šią kalbą žino kaip savo penkis pirštus. Jam brolių latvių kalba neįkandama, o štai kaimynų visai lengva. O pabandyk jam pasakyti,kad jis kalba ne lenkiškai, o pšėkina... akis išdurti gali.
Vokiečių arba anglų. Nu tai čia jau tvarka. Jei šios kalbos nemoka, tai su pasididžiavimų sako:- O lietuvių kalba yra sunkiausia pasaulyje. Dažniausiai ir rašo, ir skaito, ir kalba, ir supranta prastai. Atsimenu vienas užsienietis išėjo į Vilniaus centrą pasivaikščioti. Ir nusprendė praeivių paklausti kelio į Gedimino pilį. Na gerai, užsienietis bukas pasitaikė(pakėlęs galvą būtų pamatęs), bet ir tautiečiai niekuo jam nenusileido.Taip tiksliai nupasakojo kelią, kad žmogelis atsirado... Pabradėj. Čia jau bet kokia navigacija bejėgė.
Dar būna tautiečių su subtilių jumoro jausmų. Parašo: moku arabų, ispanų ar farerų salų kalbą. Ir kaip tu patikrinsi? Pas mus iš viso, ne tik kad specialistų šiais klausimai nerasi, bet ir tie, kurie buvo išvarė chaltūrinti, jų nelabai moka. Va ir kviečiasi tokį specą,kuris bananų plantacijose kartų su lenkais ir ukrainiečiais dirbo ir sako, patikrink, ar jis moka tą kalbą. Įsivaizduoji? Sėdi dviese, žiūri viens į kitą, kaip ožiai į naujus vartus ir nežino nuo ko pradėti. Kažkuris gudresnis, perkandęs situaciją:- kardir magib? Antras pasigavęs oro srautą:- dardig hartis. Galutinių nuosprendžiu paaiškinama, kad mokėti tą kalbą jis moka, tik dialektai pas juos skirtingi (čia,kad išaiškėjus apgavystei, stipriai skura nenukentėtu).
O tie darbo skelbimai, tai čia silpnesniu nervų buhalteriams skirti. Pamatė, išsigando ir nenuėjo. O kompanijai tai iš viso pofig tos kalbos. Jie čia ieško stipriu nervų buhalterio,kad prie pirmo VMI patikrinimo nepradėtu plepėti,ko reikia ar nereikia. Tikras buhalteris turi būti, kaip Marytė Melnikaitė:
Kankinkit budeliai stipriau,
Iškęsiu, nedejuosiu... smile
P
Panaikinta 4554
2009-10-24 15:57 Panaikinta
Perskaičiau tavo komentarą tai net apsiverkiau (iš juoko). Po tokio komentaro diskusija uždaryta!:)))))
Viskas teisinga, nuo pirmo žodžio iki paskutinio! Tokio turinio skelbimą aš supratau, kvailė, pažodžiui, o kai tu man išvertei viskas įgavo prasmę ir ateityje jau mokėsiu tokius skelbimus suprasti....:)))))
Samajana Samajana 6091
2009-10-24 16:00 Samajana 2011-09-11 06-28

Regvita rašė: Manau, kad tokie reikalavimai yra "lazdos perlenkimas". Ką manote Jūs?

Aš manau, kad neperlenkimas. Jiems gali pasisekti rasti tokį buhą...ir net ne kaip aklai vištai grūdą. Daug jaunimo jau yra baigusių studijasne "rusų", bet "anglų" laikais ir jiems kalba didelės problemos nesudaro, o ir darbo stažą gali būti sukaupę.
Jeigu neras tokio, manau pasitenkins ir nemokančiu ...
Iš savo varpinės žiūriu...man pačiam tos kalbos dabar reikia.
O nemoku. Tie su kuriais prisieina bendrauti, į akis juokiasi ... "nežinojai ką mokintis" kai tam laikas buvo. Nors imk ir duok į galvą...
Mokinuosi dabar. Vaikas lydosi iš juoko...
O kas bus jei išmoksiu?
Žiūrėk ir atitiksiu tai, ko tame skelbime prašo .
Ir priedo nieko neverčiamas ...savo noru pastebiu.
2009-10-24 16:09 seimosdziaugsmas 2011-09-11 06-28

Samajana rašė: Vaikas lydosi iš juoko...

smile smile smile smile

Samajana rašė: O kas bus jei išmoksiu?
Žiūrėk ir atitiksiu tai, ko tame skelbime prašo .

Skubėk išmokti, nes gali metai jau netikti :))))
P
Panaikinta 4554
2009-10-24 16:12 Panaikinta
Sutinku su Jūsų nuomone, kad buitinės kalbos tikrai reikia, tačiau profesionaliai(ekonomikos terminai buhalteriniai ir t.t.pagal profesiją) anglų kalbos mūsų universitetai studentų nemoko, tam reikia, kad pretendentas būtų baigę UK universitetą ekonomiką.Vadinasi toks studentas tikrai tokioje kompanijoje vargu ar eis dirbti. Toliau jei nagrinėjant šį skelbimą, tai darbo pobūdis aprašytas skelbime, visai nereikalauja gerai mokėti užsienio kalbą. Iš jo aprašymo suprantu, kad apskaita bus vedama LT, jokio konsoliduoto balanso buhas nedarys ir jokių finansinių rinkinių nesiųs į užsienio šalį. tad ir klausimas kodėl turiu mokėti labai gerai anglų ar vokiečių kalbą?
Ir aš jau antri metai stengiuosi išmokti anglų kalbą, bet tikriausiai greičiau akmuo plaukti išmoks nei aš kalbą...:) Galiu jau skaityti ir verstis, susikalbėti gatvėje, bet kai reikia skaityti profesinius žurnalus tenka ieškoti žodyno.
L
Linda6 11854
2009-10-24 16:20 Linda6
Skaičiau tą skelbimą, tik niekaip nesupratau, koks galėtų būti atlyginimas.
smile
P
Panaikinta 4554
2009-10-24 16:21 Panaikinta
Ir aš apie tai pagalvojau smile
vovere vovere 25997
2009-10-24 16:28 vovere
800 lt ant popieriaus
Samajana Samajana 6091
2009-10-24 16:32 Samajana 2011-09-11 06-28

Regvita rašė: Ir aš jau antri metai stengiuosi išmokti anglų kalbą, bet tikriausiai greičiau akmuo plaukti išmoks nei aš kalbą...:) Galiu jau skaityti ir verstis, susikalbėti gatvėje, bet kai reikia skaityti profesinius žurnalus tenka ieškoti žodyno.

Aš savo mokymusi juokinu, nes mokausi tik kalbėti...kartoju įrašytas frazes sakinius. Mano mokslas baigiasi vos susidūrus su raidėmis smile
smile Ir tai nesakau , kad kaip akmuo smile
Kur jūsų pasitikėjimas savimi Regvita? smile
Reikia tik stipraus motyvo ...
Individas Individas 8613
2009-10-24 16:35 Individas 2011-09-11 06-28

vovere rašė: 800 lt ant popieriaus

Kažkaip, tu čia, ne naujoviškai parašei. Šiame amžiuje, kai kosminiai laivai skrodžia kosmoso platybes, reikia sakyti "800 lt ant kompo" arba "800 lt klaviatūroje". Būkim biedni, bet teisingi. smile
mariska mariska 8625
2009-10-24 16:42 mariska
Įsiterpsiu smile
Pagal tą skelbimą buhui reikalingos kalbos, nes buhalteris jų akimis ir adminstratorius, ir sekretorė ir kavos virėja. Na viskas viename, toks universalus žmogiukas, buvęs ir informatiku, ir gamybos vadove, net gal norėtų, kad būtų ir vyras ir moteris viename.
Va kaip induistų statulėlė su dešimt rankų, keturiom galvom ir tik viena alga - 800 lt. kompiuteryje. smile
Samajana Samajana 6091
2009-10-24 16:44 Samajana 2011-09-11 06-28

seimosdziaugsmas rašė: Skubėk išmokti, nes gali metai jau netikti :))))

smile skelbime tai neakcentuojama.
Gal metai rodantys ir didžiulę gyvenimišką patirtį sukaupus kaip tik atsvertų kalbų nežinojimą. smile
2009-10-24 16:49 seimosdziaugsmas
http://lt.wikipedia.org/wiki/Algimantas_%C4%8Cekuolis
Va kažkada A.Čekuolis sakė kaip reikia mokytis kalbos - 6 val. per diena, 5 dienas per savaite ir taip 3 mėn. ir kursai intensyvus.
Rezultatas greitas, bet žinoma, tam reikia skirti beveik visa laiką smile
Individas Individas 8613
2009-10-24 16:51 Individas 2011-09-11 06-28

mariska rašė: Įsiterpsiu smile

Įsiterpk. smile

[quote:8d61ae1c70] 800 lt. kompiuteryje.[/quote]
Nu va,kaip greitai mokomės. smile
mariska mariska 8625
2009-10-24 17:02 mariska 2011-09-11 06-28

Samajana rašė:

seimosdziaugsmas rašė: Skubėk išmokti, nes gali metai jau netikti :))))

smile skelbime tai neakcentuojama.
Gal metai rodantys ir didžiulę gyvenimišką patirtį sukaupus kaip tik atsvertų kalbų nežinojimą. smile


O kas tai yra kalbų nežinojimas smile Nei ar akcininkai mokės tą finansų anglų kalbą, nė velnio. Jiems tik reikia paaiškinti: blogai, šefe, pinigų po metų bus baba, eik į banką ir tarkis.
Man užsienio kalba - peilis po kaklu, angliškai susikalbu, bet ką rimčiau tai..... aš net lietuviškai rašyti negaliu žmoniškai (mano kalba skaičiai), bet va kaip fantastiškai aiškinamuosius raštus išverčiu, kokias aukštas frazes parenku smile
Ogi pajamų lietuvišką atsiverčiu angliška, susirandu lietuviškame reikalingas frazes, poto angliškai ir idealu. Aukštas lygis. Taip pat su ABĮ įstatymu, idealiai aprašiau kapitalo pokyčio priežastis. Poto tik adminstratorei nusiunčiau, kuri gramatiką gerai moka, pataisė porą mano the, to ir kitą velniavą ir idealu, aukštas lygis, nors kalbos aš nemokų smile
P
Panaikinta 4554
2009-10-24 17:17 Panaikinta 2011-09-11 06-28
mariska šaunuolė esate, tikra profe! smile
Finval Finval 1669
2009-10-24 17:19 Finval
Sveiki,
Priminiau tokį bajerį iš senų laikų, kai ir valytojai aukštojo mokslo diplomo reikėjo. Viena įmonė rinko tolimųjų reisų vairuotojus. Pagrindinis reikalavimas - labai gerai mokėti vokiečių kalbą. Aišku surinko žalią jaunimėlį, nes seni vairuotojai tą kalbą mokėjo tiek, kiek reikia muitinėj ir pasienyj susikalbėti. Viskas baigėsi tuo, kad mašinas guldė vieną po kitos. Kaip juokėsi vienas pažįstamas "chrenovi poliglotai".
O man su ta anglų kalba išvis "provalas". Lyg ir raides pažįstu, dažnai ir skaitau be žodyno. Bet nušaukit, kalbėt bijau smile Todėl dabar sėdžiu ir galvoju ką reiks daryt kitą savaitę, nes dukra parsitysia namo užsienietį vaikiuką pagal mainų programą. smile
mariska mariska 8625
2009-10-24 17:21 mariska 2011-09-11 06-28

Regvita rašė: mariska šaunuolė esate, tikra profe! smile


Regvita, gyvenimas ir nemokšiškumas priverčia smile
Individas Individas 8613
2009-10-24 17:26 Individas 2011-09-11 06-28

Finval rašė: Todėl dabar sėdžiu ir galvoju ką reiks daryt kitą savaitę, nes dukra parsitysia namo užsienietį vaikiuką pagal mainų programą. smile

Ženklų kalba turi labai plačias galimybes. Tik pirštų nesupainiok, į kai kuriuos ženklus, jaunimas reaguoja neadekvačiai....
smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui