Likučių neatitikimas.

E
EdvinasJ 2
2015-06-11 21:25 EdvinasJ
Sveiki, susidūriau su tokia problema. Pabandysiu viską kuo smulkiau paaiškinti. Įmonėje dirbu Nuo 2014-07 mėnesio. Inventorizacija įmonėje daroma kaip kada. Vakar padarius inventorizaciją, pasimatė, kad trūksta prekių už ~1500 eur. (su PVM). Paskutinė inventorizacija buvo daryta 2015-03-17, tuomet buvo keli atitikimai, tačiau smulkūs. 2015-02-20 dieną priimtas naujas darbuotojas.
Keli faktai, kurie galbūt bus svarbūs:
1. Inventorizaciją atlieku aš (eilinis pardavėjas-konsultantas).
2. Atliekant inventorizaciją nėra vedami jokie dokumentai, tiesiog siunčiama darbdaviui excelio failas, su likučiais programoje (optimum) ir realus prekių likutis (parduotuvėje).
3. Gaunant prekes taipogi nevedamas joks dokumentas kokias prekes gavome, tiesiog siunčiamas excelio failas vadybininkei su sąrašu ką gavome.
4. Tiksliai nežinau, tačiau įtariu, kad paskirstant prekes iš sandėlio (yra kelios parduotuvės), nėra vedamas joks dokumentas, kokiai parduotuvei kas išsiųsta.
5. Nenoriu dar anksti nieko kaltinti, tačiau įtariu, kad naujasis darbuotojas įdarbintas 02 mėnesį savinasi prekes (liaudiškai tariant vogia).

Šiuo metu darbdavys prašo pasiaiškinti už kiekvienos prekės trūkumą, ko padaryti tiek teoriškai, tiek fiziškai nelabai galiu, kadangi nėra jokių dokumentų kokios prekės išsiųstos, kokios gautos ir kiek prekių tam tikrą dieną buvo parduotuvėje. Už kiekvieną logiškai nepaaiškintą prekės trūkumą grasinama atskaičiuoti iš atlyginimo. Norėčiau sužinoti, kokios teisiškai yra mano galimybės?

Aš galvoju:
1. Tartis dėl kuo mažesnės sumos ir geranoriškai susitarti padengti.
2. Bandyti per tam tikras instancijas įrodyti, kad trūkumas atsirado ne dėl mano kaltės.

Aš labiau linkęs linkti prie antrojo varianto, tačiau ar man bus įmanoma įrodyti, kad tai yra apskaitos klaidos ar kito darbuotojo kaltė, jeigu nėra jokių inventorizacijos ir prekių pristatymo dokumentų. Taipogi, einant ginčų keliu, jeigu būtų įšaldytas mano atlyginimas negalėčiau išgyventi, kadangi esu vienintelis šeimos maitintojas.
Gal turite patarimų?
V
virbuh 8111
2015-06-11 23:52 virbuh
Sveik. Gal įmanoma įvesti naują tvarką apie prekių perdavimą, išdavimą? Dar eikit pas buhalterę ir bandykit ieškot klaidų.
Atsakomybę turit abu apsiimti, jei kartu dirbate. Sekit tą darbuotoją, gal pagausit. O kažkoks įmonėje sprendimas, ar sutartyje yra rašoma apie trūkumų dengimo tvarką?
Vienos iš Didžiųjų prekybos tinklų mažame miestelyje vadovė už prarastas prekes (pavogtas) vos minimumą gauna, nes atskaito iš algos. Paprastom pardavėjom mažiau atskaito negu jai. Tokia tikrovė. Pavagia pirkėjai, bet ta vadovė juk visai nekalta kad kažkas vagia, bet ką ji gali įrodyti, nieko, tokią tvarką nustatė valdžia. Nenori prarast darbo, kameras įrengė, tai stebi, gaudo vagis.
E
EdvinasJ 2
2015-06-12 00:35 EdvinasJ
Sutartyje prisiimama pilna materialinė atsakomybė, tas ir kebliausia. Bandysiu kažkaip "galus surišti", žiūrėsiu kiek tai pasiseks. Kas dėl tvarkos įvedimo, ją įvesti visada galima, tačiau įmonėje vyksta balaganas, vieni su kitais nesusišneka, jokių dokumentų nėra, todėl ir sunku suprasti kas kaip vyksta. Dar vienas kėblumas, kad visa valdžia "sėdi" kitame mieste ir akis į akį susišnekėti praktiškai neįmanoma, nors pati įmonė ir nedidelė.
Kitą savaitę jau tikriausiai bus aiški tiksli suma, kurią reikės padengti, manau tuomet ir spręsiu ką daryti: išeiti iš darbo ir dengti po 20% nuo atlyginimo (gaunamas minimumas), ar likti įmonėje, jeigu bus rasti kitokie sprendimai ar įsivėlusi klaida. Darbo prarasti nesinori, tačiau nesinori, kad tokia situacija vėl pasikartotų ir iš savo kišenės reikėtų mokėti už kitų klaidas ar neapdairumą.
Gal kas yra panašioje situacijoje atsidūręs? Kaip teisiškai šis aspektas vyksta, jeigu nėra dokumentų įrodančių inventorizaciją, prekių apskaitą ir t.t. Galbūt geriausia galimybė bylinėtis ir nutarimas gali būti priimtas darbuotojo (mano) naudai?
1 2015-07-17 14:53 gintarelis213
Laba diena,
pastebėta, kad prekių likutis prekinėje apyskaitoje yra žymiai mažesnis nei realus parduotuveje. Klaida galejo atsirasti todel, kad naujas darbuotojas supainiojo eka skyrius, ir sumas už paslaugas "mušė" į prekes, dėl ko realiai sumažėjo prekių likutis apyskaitoje. Kaip ištaisyti klaidą? Gal atlikus inventorizaciją , pagal jos duomenis "atstatyti" likučius inventorizacijos datai, tuo mažinant paslaugų pajamas? Viskas vyksta einamaisiais metais. Ačiū už pagalbą ir nuomones smile
2015-07-17 20:07 gintarelis213
Negi niekas nesusidūrė su tokia situacija smile smile
2015-07-17 21:26 Luka_Paciolis

gintarelis213 rašė:
Kaip ištaisyti klaidą? Gal atlikus inventorizaciją , pagal jos duomenis "atstatyti" likučius inventorizacijos datai, tuo mažinant paslaugų pajamas?
Jūs pats/i atsakėte į savo klausimą. Nėra daugiau ką ir pridurti smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui