Pajamų pripažinimo momentas

A
ausra-sv 15
2005-07-18 09:00 ausra-sv
Labas rytas visiems,

Turiu problemą, į kurią tikiuosi, kas nors ką nors protinga pasakys.
Ind. įmonė teikia paslaugas. Ji nėra PVM mokėtoja ir nenori ja būti, todėl negali išrašyti sąsk.-faktūrų anksčiau nei liepos mėn. Kaip elgtis "subrangovui" žemiau išvardintoje situacijoje?..

Biudžetinė įstaiga pasirašė sutartį dėl paslaugų atlikimo su Biudžetine Paslaugų įmone ( toliau Rangovas ). Dalį darbų Rangovas patikejo kitai paslaugų įmonei ( toliau Subrangovas ) pagal subrangos sutartį. Kadangi visas garantijas prieš Uzsakovą už visos apimties Paslaugą prisiėmė Rangovas, subrangos sutartyje numatė aiskiai apibrėžtas salygas - kad paslaugos is subrangovo galutinai bus priimtos ( pasirasytas darbų priėmimo aktas ir įvykdytas apmokėjimas ), tik tada , kai Rangovas pateiks Uzsakovui visos apimties Paslaugą ir Uzsakovas baigs vykdyti Viesojo pirkimo konkursą tolimesniems darbams darbams pagal šią paslaugą - reiškia, kad Uzsakovas neturės pretenzijų Subrangovo atliktai paslaugos daliai. Taip Rangovas numato apsisaugoti nuo subrangovo klaidų paslaugoje ir įpareigoja taisyti jas jau vykstant konkursui. Įvykdžius šias sutarties salygas, pasirašomas paslaugų priėmimo aktas is Subrangovo.

Tai va, Rangovas spaudžia pasirašyti paslaugų priėmimo aktą ir išrašyti s-tą - faktūrą balandžio mėn., nes tą mėnesį jis perdavė Paslaugą Užsakovui. Kaip išsisukti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika? Ar neišsisuktumėm, jei perdavimo aktas būtų 04 mėn., o s-ta - 07 mėn? Ar patikrinimo metu nebus pripažintos pajamos 04 mėn ir išskaitytas PVM? Nežinau, ar pakankamai aiškiai išdėsčiau savo problemą, bet gal kas nors nepatingės įsigilinti. Prašau............
artas71 artas71 12029
2005-07-18 09:26 artas71
Dėl pajamų pripažinimo, deja, drįstu teigti, kad jos bus pripažintos pagal paslaugų atlikimo aktą .
Patikslinkite prašom, ar nenoras registruotis PVM mokėtoju susijęs su 100 000 Lt ribos viršyjimu tuo atveju, jeigu aktas būtų pasirašytas 2005 04?
Jeigu taip, tai dar ne pasaulio pabaigai. Tiesa, reikės išskaityti PVM ir pateikti FR0608.Šiuo atveju faktųros data lemiamos įtakos neturi
tax.lt/posts5752-0.html
A
ausra-sv 15
2005-07-18 10:23 ausra-sv
Tai tikrai susiję su 100000Lt ribos viršijimu. Perskaičius nurodytą temą darau išvadą, kad teoriškai galima sumokėti priklausantį PVM, nesiregistruoti PVM mokėtoju ir už tai nėra numatytos konkrečios atsakomybės. Ar kas nors praktikoje yra susidūrę? Kaip reaguoja VMI atstovai?
Kita pusė- gal kaip nors protingai galima perrašyti sutartį, kad nereiktų anksčiau registruoti pajamų?
artas71 artas71 12029
2005-07-18 11:32 artas71
Dėl VMI atstovų reakcijos yra taip –VMI nelabai noriai registruoja naujas įmones PVM mokėtojais: klausimynai, pirkimo/pardavimo/nuomos ir kt.sutarčių nešimas, savininko ar direktoriaus privalomas pasirodymas VMI kabinetuose ir t.t.
Gali būt, jeigu įmonė nenauja, nuobaudų neturėjo, tas procesas gali nežymiai pagreitėti.
Dabar dėl sutarties – manau, kad yra teisininkų, galinčių taip susuktiir suformuluoti paprastus dalykėlius, kad ir ketvirtą kartą skaitant sutartį nelabai bus aišku. Tačiau manau, kad mokesčių administratorius kreips demėsį ne į sutarties kazuistiką ( - klaidingų arba abejotinų teiginių suktas įrodinėjimas, gudravimas ginče, teisinės suktybės), bet į sandorio bei paslaugų atlikimo ar neatlikimo aplinkybes.
J
Jotjot 850
2005-07-18 12:41 Jotjot 2011-09-11 03-47

ausra-sv rašė: Tai tikrai susiję su 100000Lt ribos viršijimu. Perskaičius nurodytą temą darau išvadą, kad teoriškai galima sumokėti priklausantį PVM, nesiregistruoti PVM mokėtoju ir už tai nėra numatytos konkrečios atsakomybės...


LR PVM įst. 71 straipsnis.
1. Lietuvos Respublikos apmokestinamasis asmuo, jeigu bendra atlygio už vykdant ekonominę veiklą patiektas prekes ir (arba) suteiktas paslaugas suma per metus (paskutinius 12 mėnesių) viršijo 100 000 litų, pradedant tuo mėnesiu, kurį minėta riba buvo viršyta, privalo už tiekiamas prekes ir (arba) teikiamas paslaugas šio Įstatymo nustatyta tvarka skaičiuoti PVM ir mokėti jį į biudžetą. Už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas, atlygis už kurias sudarė nurodytą 100 000 litų sumą, PVM neskaičiuojamas. Šis asmuo privalo nustatyta tvarka pateikti prašymą įregistruoti jį PVM mokėtoju.
artas71 artas71 12029
2005-07-20 14:20 artas71 2011-09-11 03-47
Yra siaubingas noras eskaluoti /pratęsti diskusiją. smile

Pora ( mano labai asmenine nuomone) galimų ( t.y ne fastasmagoriškų) veikimo scenarijų.

1. Drama (su liūdna pabaiga).
Nepateikus prašymo užsiregistruoti PVM mokėtoju, net ir tuo atveju, kai bus pateikta FR0608 ir sumokėtas PVM, ūkio subjektui teoriškai gresia “guminio” 172(1) straipsnio pritaikymas.
2. Komedija su siaubo elementais.
Prašymas yra pateikiamas, VMI kviečia ant kilimėlio, reikalaudama sutarčių, klausimynų pildymo ir pan. Rimtu veidu aiškinate rimtus ir teisingus dalykus, kad PVM mokėtoju būti nenorite, tačiau girdėjote 71 str. ir “dėl viso pikto” pateikėte prašymą. Jokios atskaitos nenorite ir toliau, pasiryžę teikti FR0608 ir maitinti PVMu biudžetą. Stebite padidėjusias iki 6-šių centų dydžio inspektoriaus akis ir įgaunatį elipsės formos veidą. Pabaiga nenuspėjama – nuo abipusio pažvengimo iki “Tu man čia arabų nepūsk” ir FNTT pareigūnų kvietimu aiškintis naujos PVM negrobstymo schemos.
3. Gyvenimiškas.
Pateikiamas užklausimas raštu dėl PVM 71 str. neįvykdytų prievolių bausmės bei galimo registravimo proceso vilkinimo. Pateikiama FR0608 ir sumokamas PVM, neteikiant prašymo registruotis. Skaitomi atitinkami tinklapiai (www.vmi.lt) ir stebima aukštų, liesų bei blondinių (-ų) pareigūnų pasisakymų tonacija dėl PVM surinkimo. Sulaukiamas atsakymas iš VMI.Skelbiams tax.lt tinkapyje. Lyginame atsakymo intonacijas su registravimo skyriaus pareigūnų intonacijomis.Pateikiamos išvados.
J
Jotjot 850
2005-07-20 15:58 Jotjot 2011-09-11 03-47
[quote=artas71]Nepateikus prašymo užsiregistruoti PVM mokėtoju, net ir tuo atveju, kai bus pateikta FR0608 ir sumokėtas PVM, ūkio subjektui teoriškai gresia “guminio”

Taikai šitą:.
172(1) straipsnis:...ataskaitų ir dokumentų apie savo (fizinio asmens), įmonės, įstaigos arba organizacijos pajamas, turtą, pelną ir mokesčius pateikimo tvarkos pažeidimas, neteisingų duomenų apie pajamas, turtą, pelną ir mokesčius pateikimas.

Taikyčiau šitą.
172(9) straipsnis:...Mokesčio mokėtojo registravimo duomenų nepateikimas Mokesčio mokėtojų registro tvarkytojui ar pavėluotas pateikimas, neteisingų duomenų pateikimas, taip pat pakeistų arba papildomų mokesčio mokėtojo registravimo duomenų nepateikimas ar pavėluotas pateikimas.
Pirma baudikė nuo 500 iki 1000 Lt.

Praryji pirmą baudą, susimoki pagal FR0608 PVM ir sliūkini registruotis. Jei ne, tai tavęs laukia antra baudikė nuo 1000 iki 5000 Lt ir už nugaros alsuojanti PVM registravimosi šmėkla. Jei ir dar ne, tai administracines priemones keičia baudžiamosios.

Reziumė: asmuo persekiojamas už tai, kad nori mokėti daugiau mokesčių.

Fenita la comedia. smile
A
ausra-sv 15
2005-07-21 08:02 ausra-sv 2011-09-11 03-47
Ačiū už komentarus. Dar nebuvau susipažinus su -naudingos žinios ateičiai. O tas nenoras būti PVM mokėtoju yra susijęs su mažai judėjimo įmonėje ir tuo, kad ten nėra etatinio buhalterio.O savininkas nenori tapti nei pusiau buhalteriu, nei samdyti tokį visam laikui.
O del tos situacijos mąstau apie dar vieną variantą: perdavimo - priėmimo aktas išrašomas 04 mėn., s-ta -07 mėn. ir savo įm. apskaitoje savininkas rodo tik sąskaitą. Sutartį ir perd. aktą nukiša į tamsų sandėliuką smile . Manau, kad niekam niekuo neužkliuvusiai įmonei neturėtų kapstytis giliau. Tik kaip tą Rangovą priversti priimti sąskaitą 07 mėn. data? mano nuomone jiems jokių keblumų neturėtų būti...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui