laisvos dienos pagal DK 214 str. apmokėjimo ypatybės

K
kulemaja1 18
2007-04-03 14:15 kulemaja1
kai mano prašymu suteikiama 1 laisva diena (auginu mazamečius vaikus), tai man vietoj vidutinio darbo užmokesčio tą dieną atlyginimas sumažėja apie 75 Lt per mėn. Sumažina per priedus ir priemokas. Bet nieko nepaaiškina. Aš manau, kad turi būti apmokama kaip ir visos darbo dienos su priedais ir pan. ar taip? ir dar, jei neimu tos dienos tai man už tą dieną tik trečdalį atlyginimo moka. Bet juk jei neimu tai darbdaviui tas neturėtu rūpėti. Kaip apskaičiuojama ta laisva diena?
L
laura9 10602
2007-04-03 14:22 laura9 2011-09-11 05-21

kulemaja1 rašė: kai mano prašymu suteikiama 1 laisva diena (auginu mazamečius vaikus), tai man vietoj vidutinio darbo užmokesčio tą dieną atlyginimas sumažėja apie 75 Lt per mėn. Sumažina per priedus ir priemokas. Bet nieko nepaaiškina. Aš manau, kad turi būti apmokama kaip ir visos darbo dienos su priedais ir pan. ar taip? ir dar, jei neimu tos dienos tai man už tą dieną tik trečdalį atlyginimo moka. Bet juk jei neimu tai darbdaviui tas neturėtu rūpėti. Kaip apskaičiuojama ta laisva diena?

Už šią laisvą dieną mokamas vidutinis darbo užmokestis. Šiaip vidutinis darbo užmokestis gali svyruoti lyginant su nustatytu darbo užmokesčiu šiek tiek į vieną ar kitą pusę.
O jeigu jūs tą dieną dirbote, jums turi mokėti įprastą atlyginimą, o ne trečdalį.
Keista, kad jums buhalterija nepaaiškina jums iškilusių klausimų smile
Loreta Loreta 28574
2007-04-03 14:37 Loreta 2011-09-11 05-21
Iš tiesų keistas vadovo poelgis, jeigu taip yra. Jūsų vietoje paprašyčiau paaiškinti, kaip jie paskaičiuoja už tą poilsio dieną.
Už suteiktą laisvą dieną pagal DK 214 str. privaloma palinti visutinį darbo užmokestį. O kas tai yra vidutinis darbo užmokestis - kiekvienas buhalteris puikiai žino.
Jūsų problemai paaiškinti, įdėsiu DK 214 ir 204 str komentarus - galite pateikti juos savo vadovui.

214 STRAIPSNIS

Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus

Darbuotojams, auginantiems vaiką invalidą iki šešiolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų - dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas ke¬turiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį dar¬bo užmokestį.
1. Komentuojamame straipsnyje nustatytos papildomos lengvatos l
darbuotojams, auginantiems vaikus iki dvylikos ar šešiolikos metų,
t. y. suteikiamas papildomas poilsio laikas ir už tą laiką mokamas darbuotojo vidutinis darbo užmokestis (žr. DK 204 str. komentarą).

204 STRAIPSNIS

1.Vidutinis darbo užmokestis darbuotojams garantuojamas įstatymų, kolektyvinių arba darbo sutarčių nustatytais atvejais ir yra apskaiičuojamas Vyriausybės nustatyta tvarka.
2. Jeigu darbuotojas įstatymų nustatytais atvejais yra atitraukiamas nuo darbo, jam darbo užmokestį, ne mažesnį už vidutinį, moka arba kompensuoja ta įmonė, įstaiga, organizacija, kurios įpareigojimus jis vykdo.


1 1. Komentuojamame straipsnyje reglamentuojama, kad įstatymų,
kolektyvinių arba darbo sutarčių nustatytais atvejais darbuotojams
garantuojamas vidutinis darbo užmokestis.
2 2. Kaip nurodoma komentuojamo straipsnio l dalyje, vidutinis dar¬
bo užmokestis apskaičiuojamas Vyriausybės nustatyta tvarka. Da¬
bar galioja Vyriausybės 2003 m. gegužės 27 d. nutarimu Nr. 650 „Dėl
Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmokesčio ap¬
skaičiavimo tvarkos patvirtinimo"1 patvirtinta Darbuotojo ir valsty¬
bės tarnautojo vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarka. Ši
tvarka nustato darbuotojo ir valstybės tarnautojo (toliau taip pat
vadinamo darbuotoju) vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimą,
kai darbuotojui apmokama už kasmetines atostogas; laiką, kai dar¬
buotojas įstatymų numatytais atvejais yra atitraukiamas nuo darbo;
jam išmokama išeitinė išmoka arba kitos norminių teisės aktų nu¬
statytos išmokos. Tačiau valstybinio socialinio draudimo išmokos,
priklausančios nuo darbuotojo darbo užmokesčio ir mokamos iš Vals¬
tybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų, skaičiuojamos pa¬
gal norminius teisės aktus, reglamentuojančius valstybinio sociali¬
nio draudimo išmokas.
Pagal Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmo¬kesčio apskaičiavimo tvarkos 3 punktą į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį įskaitoma: 1) pagrindinis darbo užmokestis už atliktą dar¬bą, apskaičiuotas pagal įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje taiko¬mas darbo mokėjimo formas ir sistemas; 2) padidintas apmokėji¬mas, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų, už darbą poilsio ir švenčių dienomis, viršvalandinį darbą, darbą naktį, kitais normi¬niuose teisės aktuose, kolektyvinėje ar darbo sutartyse numatytais atvejais; 3) priedai ir priemokos prie valandinių (dieninių) tarifinių atlygių, vienetinių įkainių ir mėnesinių algų, taip pat kitos išmokos, tiesiogiai susijusios su darbu, numatytos norminiuose teisės aktuo¬se, kolektyvinėje ir darbo sutartyse; 4) anksčiau gauto vidutinio dar¬bo užmokesčio ir faktinio darbo užmokesčio skirtumas, mokamas darbuotojams norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje ir darbo su¬tartyse numatytais atvejais (neatsižvelgiant į šio skirtumo mokėjimo šaltinį); 5) premijos (mėnesio, ketvirčio, už šešių, devynių mėnesių ar metų darbo rezultatus, vienkartinės premijos, taip pat premijos iŠ pelno bei tantjemos) pagal įmonės, įstaigos, organizacijos mokėji¬mo už darbą ir skatinimo sistemą, darbuotojams skatinti skirtos vien¬kartinės piniginės išmokos.
Užsienio valiuta gautas darbo užmokestis perskaičiuojamas litais pagal Lietuvos banko oficialų lito ir užsienio valiutos kursą, galio¬jantį vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo dieną.
Pagal Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmo¬kesčio apskaičiavimo tvarkos 5 punktą į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį neįskaitoma: 1) apmokėjimas už laiką, kai darbuotojas dėl pateisinamų priežasčių nedirbo (darbo užmokestis už kasmeti¬nes ir mokymosi atostogas; prastovos ne dėl darbuotojo kaltės; tarp-sezoniniai laikotarpiai; darbo užmokestis, gautas iš kitos organiza¬cijos, kurios įpareigojimus vykdė darbuotojas; kitos norminių teisės aktų numatytos išmokos); 2) išeitinė išmoka, kompensacija už ne¬panaudotas kasmetines atostogas, bedarbio pašalpa, kitos pašalpos neatsižvelgiant į išmokų šaltinį; 3) atlyginimas darbuotojams už jiems padarytą žalą dėl jų suluošinimo ar kitokio sveikatos sužalojimo, su¬sijusio su jų darbu; 4) kompensacija priimant arba perkeliant į dar¬bą kitoje vietovėje; 5) dienpinigiai ir kitos išmokos, susijusios su ko¬mandiruotės išlaidomis; kompensuojamosios išmokos, kai darbas atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimu arba yra kilnojamojo pobūdžio; 6) nemokamai teikiamų butų, komunalinių paslaugų, kuro, važiavimo bilietų, nemokamo maitinimo, daiktų ir uniformų vertė ar iš dalies apmokama jų vertė; 7) išmokos pagal civilines (iš jų ir autorines) sutartis; 8) vienkartinės ir kitos išmokos ne iš įmonės darbo apmokėjimo ir pelno lėšų, skirtų darbuotojams skatinti; 9) kitos išmokos (iš jų kompensuojamosios), nustatytos nor¬miniuose teisės aktuose, kolektyvinėje, darbo sutartyse ar įmonės, įstaigos, organizacijos vietiniuose (lokaliuose) norminiuose teisės ak¬tuose ir nesusijusios su darbuotojo darbo apmokėjimu bei jo darbo rezultatais.
3. Apskaičiuojant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį, skaičiuo¬jamas laikotarpis yra trys paskutiniai kalendoriniai mėnesiai, einan¬tys prieš tą mėnesį, už kurį (ar jo dalį) mokamas vidutinis darbo užmokestis.
Kai nėra duomenų apie prieš vidutinio darbo užmokesčio skaičia¬vimo mėnesį einančio mėnesio darbuotojo darbo užmokestį, darbo užmokesčiui apskaičiuoti imami trys kalendoriniai mėnesiai, einan¬tys prieš šį mėnesį. Kolektyvinėje sutartyje (jos nesant - kitame įmo¬nės vietiniame (lokaliame) norminiame teisės akte) turi būti nuro
dytos profesijos ar darbai, kur gali būti nustatomas toks skaičiuoja¬mas laikotarpis.
Pagal Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmo¬kesčio apskaičiavimo tvarkos 6.8. papunktį, sumažėjus darbo už¬mokesčiui po to, kai darbdavio iniciatyva įstatymų nustatyta tvarka darbuotojui buvo įteiktas įspėjimas apie atleidimą iš darbo, skaičiuo¬jamas laikotarpis, pagal kurį apskaičiuojamas vidutinis darbo užmo¬kestis išeitinei išmokai mokėti, yra trys paskutiniai kalendoriniai mė¬nesiai, einantys prieš tą mėnesį, kurį buvo įteiktas įspėjimas apie atleidimą iš darbo.
Jei darbuotojas toje organizacijoje dirbo mažiau kaip tris mėne¬sius, vidutinis jo darbo (dienos, valandos) užmokestis apskaičiuoja¬mas iš priskaičiuoto už dirbtą laiką užmokesčio sumos.
Kai vidutinis darbo užmokestis skaičiuojamas žalos atlyginimo dėl susirgimo progresine liga dydžiui nustatyti, skaičiuojamas laikotar¬pis yra paeiliui einantys šeši mėnesiai, pasirinkti iš dvidešimt keturių mėnesių, einančių iki susirgimo šia liga nustatymo arba iki darbuo¬tojo perkėlimo į kitą mažiau mokamą darbą ar atleidimo iš darbo¬vietės mėnesio.
Vidutinis darbo dienos (valandos) užmokestis apskaičiuojamas skaičiuojamo laikotarpio darbo užmokestį dalijant iš dirbtų per tą laiką dienų (arba valandų) skaičiaus.
Pagal Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmo¬kesčio apskaičiavimo tvarkos 6.5. papunktį, apskaičiuojant vidutinį darbo užmokestį neįskaitomos dienos (valandos), taip pat ir už tą laiką išmokėtos sumos, kai darbuotojas dėl pateisinamų priežasčių faktiškai organizacijoje nedirbo, ir atvirkščiai, laikas, kurį darbuoto¬jas nedirbo pažeisdamas nustatytas taisykles, taip pat kai buvo nuša¬lintas nuo darbo sustabdant darbo užmokesčio mokėjimą, prilygi¬namas dirbtam laikui.
3 4. Savita nustatyta premijų (numatytais atvejais ir tantjemų) įskai¬tymo į darbuotojo vidutinį darbo užmokestį tvarka. Premijos ir tant¬jemos, išmokėtos už ilgesnį kaip trijų mėnesių, bet ne ilgesnį kaip dvylikos mėnesių laikotarpį, t. y. už šešis, devynis mėnesius ar metus ir pan., į vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimą įtraukiamos imant ketvirtadalį jų bendros sumos per dvylika mėnesių, einančių prieš tą mėnesį, už kurį (ar jo dalį) mokamas vidutinis darbo užmokestis. Gautas dydis pridedamas prie ketvirčio premijos, išmokėtos vieną iš skaičiuojamo laikotarpio mėnesį, ir suma dalijama iš skaičiuojamo trijų mėnesių laikotarpio darbo dienų (valandų) skaičiaus pagal dar¬buotojo darbo grafiką. Gautas dydis pridedamas prie bendros apskaičiuotos darbuotojo darbo dienos (valandos) vidutinio darbo už¬mokesčio.
5. Remiantis Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo 4
užmokesčio apskaičiavimo tvarka, dienos (valandos) vidutinis dar¬
bo užmokestis negali būti mažesnis už skaičiuojamą mėnesį nor¬
miniuose teisės aktuose ar įmonės kolektyvinėje sutartyje (jos ne¬
sant - darbo sutartyje) nustatytą toms pareigoms, profesijai ar
atitinkamos kategorijos darbų minimalųjį valandinį (dienos) atlygį
arba pagal minimaliąją mėnesinę algą apskaičiuotą to mėnesio va¬
landinį (dienos) užmokestį pagal darbuotojo ar įmonės darbo gra¬
fiką, o jeigu šie dydžiai nenustatyti, - negali būti mažesnis už Vyriau¬
sybės patvirtintus atitinkamus minimaliuosius darbo užmokesčio
dydžius.
6. Atsižvelgiant į įmonės specifiką, kai kurie Darbuotojo ir valsty- 5
bes tarnautojo vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkoje
nenumatyti vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo klausimai gali
būti konkretinami įmonės kolektyvinėje sutartyje (jos nesant - dar¬
bo sutartyje ar kituose įmonės vietiniuose (lokaliuose) norminiuose
teisės aktuose) bei numatomos papildomos, palyginti su galiojan¬
čiais norminiais teisės aktais, sąlygos. Šios nuostatos neturi priešta¬
rauti nustatytai Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo
užmokesčio apskaičiavimo tvarkai ir bloginti teisės aktų nustatytų
sąlygų (Darbuotojo ir valstybės tarnautojo vidutinio darbo užmo¬
kesčio apskaičiavimo tvarkos 10 punktas).
7. Komentuojamo straipsnio 2 dalyje nurodoma, kad jeigu dar- 6
buotojas įstatymų nustatytais atvejais yra atitraukiamas nuo darbo,
jam darbo užmokestį, ne mažesnį už vidutinį, moka arba kompen¬
suoja ta įmonė, įstaiga, organizacija, kurios įpareigojimus jis vykdo.
_______________________________________________________________________

Sumečiau visą komentarą - gal ir kitiems prisireiks kitose situacijose.
P
Patriciuke 877
2007-04-03 14:43 Patriciuke 2011-09-11 05-21

kulemaja1 rašė: Sumažina per priedus ir priemokas. Bet nieko nepaaiškina.

O gal priemokos vokeliuose? Tada visi komentarai nereikalingi.
K
kulemaja1 18
2007-04-03 14:49 kulemaja1
Labai ačiū. O jei 2 vaikai iki 12 metų ar priklauso daugiau atostogų?
Loreta Loreta 28574
2007-04-03 15:00 Loreta
Ne. Tik vieniems auginantiems vaikus.
2007-04-03 16:08 ViskasViename 2011-09-11 05-21
vienas auginantis vaiką
- vienas terminas dvi reikšmės:
1.taikant , o kitas taiko didesnį)
2.skiriant ilgesnes atostogas (ir kt. lengvatas pagal DK)- kai vaikas neturi tėvo (ar motinos)
A
Ausvaa 280
2007-04-03 18:01 Ausvaa 2011-09-11 05-21

ViskasViename rašė: vienas auginantis vaiką
- vienas terminas dvi reikšmės:
1.taikant , o kitas taiko didesnį)
2.skiriant ilgesnes atostogas (ir kt. lengvatas pagal DK)- kai vaikas neturi tėvo (ar motinos)


Atleiskit, o kur rasti 2 varianto išaiškinima?? Na kokiuose komentaruose, potavarkiuose ir t.t.????? Labai reikia, nes as ruosiuosi issiskyrusiai prailgint atostogas, nes niekur neradau, kad jai nepriklauso......
Loreta Loreta 28574
2007-04-03 18:10 Loreta 2011-09-11 05-21
DK 166 str. 2d.
Vieniems auginantiems - visiškai nereiškia, kad jie (vaikai) neturi tėvo ar motinos (ta prasme - jie mirę). Vieni augina ir išsiskyrę.
S
Stasia 190
2009-02-05 12:52 Stasia
jei viena augina du vaikus. vienam 16, kitam 10metu-jau nepriklauso pagal 214str papildoma laisva diena smile
vovere vovere 25997
2009-02-05 13:00 vovere 2011-09-11 06-09
214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus
Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.
Elste Elste 27292
2009-02-05 15:44 Elste 2011-09-11 06-09

Stasia rašė: jei viena augina du vaikus. vienam 16, kitam 10metu-jau nepriklauso pagal 214str papildoma laisva diena smile


zinoma ne. Juk parašyta - du vaikai iki 12 m., o ne vaikų metus sudėjus išvesti amžiaus vidurkį smile
Tess Tess 20234
2009-02-05 15:51 Tess
Kažkaip niekada nesidomėjau lengvatomis.
Vakar parūpo dėl šios laisvos dienos.
O pasirodo man nepriklauso. Nigražu. smile
A
Admin8 83
2010-08-03 09:36 Admin8
sveiki, pirma karta susiduriau su tokiu darbuotojo prasymu, praso priklausancios poilsio dienos pagal 214 str. tai tarkim suteikiama ta poilsio diena, o ka i darbo apskaitos ziniarasti reikia zymeti? P? tada jei pazymeta P , kaip apskaiciuoti vidutini darbo uzmokesti uz ta diena? smile
mariska mariska 8625
2010-08-03 09:38 mariska 2011-09-11 06-54

Admin8 rašė: sveiki, pirma karta susiduriau su tokiu darbuotojo prasymu, praso priklausancios poilsio dienos pagal 214 str. tai tarkim suteikiama ta poilsio diena, o ka i darbo apskaitos ziniarasti reikia zymeti? P? tada jei pazymeta P , kaip apskaiciuoti vidutini darbo uzmokesti uz ta diena? smile

Berods M ir apsimoka už tą dieną VDU
L
laura9 10602
2010-08-03 09:39 laura9 2011-09-11 06-54

Admin8 rašė: sveiki, pirma karta susiduriau su tokiu darbuotojo prasymu, praso priklausancios poilsio dienos pagal 214 str. tai tarkim suteikiama ta poilsio diena, o ka i darbo apskaitos ziniarasti reikia zymeti? P? tada jei pazymeta P , kaip apskaiciuoti vidutini darbo uzmokesti uz ta diena? smile

Žymima M. O vidutinį darbo užmokestį skaičiuojate iš paskutinių 3 mėn. darbo užmokesčio ir dirbto laiko.
A
Admin8 83
2010-08-03 09:40 Admin8 2011-09-11 06-54

mariska rašė:

Admin8 rašė: sveiki, pirma karta susiduriau su tokiu darbuotojo prasymu, praso priklausancios poilsio dienos pagal 214 str. tai tarkim suteikiama ta poilsio diena, o ka i darbo apskaitos ziniarasti reikia zymeti? P? tada jei pazymeta P , kaip apskaiciuoti vidutini darbo uzmokesti uz ta diena? smile

Berods M ir apsimoka už tą dieną VDU


taip turbut M, paziurejau zymejimuose smile , aciu
Elste Elste 27292
2010-08-03 09:50 Elste 2011-09-11 06-54

Admin8 rašė:

mariska rašė:

Admin8 rašė: sveiki, pirma karta susiduriau su tokiu darbuotojo prasymu, praso priklausancios poilsio dienos pagal 214 str. tai tarkim suteikiama ta poilsio diena, o ka i darbo apskaitos ziniarasti reikia zymeti? P? tada jei pazymeta P , kaip apskaiciuoti vidutini darbo uzmokesti uz ta diena? smile

Berods M ir apsimoka už tą dieną VDU


taip turbut M, paziurejau zymejimuose smile , aciu

ne berods, ne turbūt - o TIKRAI žymim M smile
N
neringa10 478
2011-06-16 09:45 neringa10
galkas galite išaiškinti tokį dalyką. darbuotoją augina du vaikus iki 12 metų ir du vaikus neįgalius (bet jiems jau virš 12 metų). tai jai priklauso kiek tų laisvų dienų - viena ar dvi?
Elste Elste 27292
2011-06-16 09:50 Elste 2011-09-11 07-23

neringa10 rašė: galkas galite išaiškinti tokį dalyką. darbuotoją augina du vaikus iki 12 metų ir du vaikus neįgalius (bet jiems jau virš 12 metų). tai jai priklauso kiek tų laisvų dienų - viena ar dvi?

DK 214 str. jeigu turi neįgalų vaiką iki 18 m. arba du vaikus iki 12 m. priklauso viena poilsio diena per mėnesį. Taigi, ji naudojasi arba tuo, arba tuo - vis tiek tik viena diena priklauso.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui