Kulinariniai receptai

Tininga Tininga 50021
2010-08-25 17:01 Tininga 2011-09-11 06-55

Karena rašė: sveiki,
norėčiau paprašyti gal galima sužinoti to labai skanaus kąstinio receeptuką? smile

Pati nesu bandžius, bet mūsų auklė, pagyvenusi žemaitė, darydavo jo mums. Technologija būdavo panaši, kaip čia rašoma. Ji dėdavo kmynų ir česnakų. Naudodavom naminę grietinę, tai gaudavosi gana neliesas smile

Šventinis kastinys
1l grietinės,
50 g sviesto,
druskos.
Priedai: (pasirinktinai) malti kvapieji pipirai, mėtos, aguonos, česnakai, muskato riešutas, krapai, svogūnų laiškai, bazilikas, susmulkinti svogūnai, susmulkintos per smulkią trintuvę morkos.
Į dubenį dedame sviestą ir mediniu šaukštu sukame. Įdedame šaukštą grietinės ir toliau sukame, o kai susidaro kruopelytės, dubenį statome į indą su karštu vandeniu (tik neperšildykite!). Iškėlę iš vandens dedame vėl šaukštą-du grietinės, vėl sukame. Taip kartojame, kol sudedame visą grietinę. Masė turi būti vientisa. Prieš baigdami sukti sudedame pasirinktą priedą, pvz., įberiame maltų kvapiųjų pipirų. Kastinį Velykoms suka ir su virtais kiaušinių tryniais.
Kastinių rūšių yra daug, kiekvienas turi savitą skonį, jis priklauso nuo pasirinkto priedo.

Žemaitiškas kastinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.
Elyte Elyte 2865
2010-08-25 17:03 Elyte 2011-09-11 06-55

Tininga rašė: Naudodavom naminę grietinę, tai gaudavosi gana neliesas smile

O iš kitokios grietinės nieko ir neišeis, jei parduotuvinė - tai tik "Dvaro" 40 proc.
Tininga Tininga 50021
2010-08-25 17:17 Tininga 2011-09-11 06-55

Elyte rašė:

Tininga rašė: Naudodavom naminę grietinę, tai gaudavosi gana neliesas smile

O iš kitokios grietinės nieko ir neišeis, jei parduotuvinė - tai tik "Dvaro" 40 proc.
Nu sako, kad gaunasi iš tos Dvaro smile Nu vat reiks imt ir pabandyt. Šiais laikais ir mikserius šiam reikalui pritaiko, nors sako, kad tai jau "parodija"...
Mėgstu kastinį, o bulvės dabar irgi skanios... smile
Būtų gerai, kad koks nors tikras praktikas atsilieptų smile
A
avalda 8
2010-08-26 01:17 avalda 2011-09-11 06-55

Tess rašė: Ar kas bandėt džiovinti pomidorus orkaitėje?
Radau receptuką, noriu pabandyti.

Ir dar baklažanai marinate.

Oj prigaminsiu smile

Bandžiau...
Gana sudėtingai. Per karštai tuoj juoduoja, per šaltai-pelyja...
Džiovinau slyvinius pomidorus. Specialiai auginau šita reikalui...
Mat jie yra sausesni...O parašymas recepte ant saulės...nežinau.
Per drėgna šiemet vasara..
Grybai paprasčiau džiūsta....
Tess Tess 20234
2010-08-26 09:40 Tess
Slyviniai ir pas mane pecepte nurodyti.
Parašyta 5 val. orkaitėje, gal pavyks. smile
Jeigu pirkti, tai labai brangus malonumas.
O taip skanu su feta. smile
urtele urtele 13511
2010-08-26 09:44 urtele 2011-09-11 06-55

Tess rašė: Jeigu pirkti, tai labai brangus malonumas.
Tai nesudegink, nes tada gausis dvigubai brangiau, kai pirksi. smile
Tess Tess 20234
2010-08-26 09:49 Tess
Gaila, kad pas mane nenustatoma temperatūra.
Reikia gal iš pradžių nusipirkti naują viryklę. smile
I
IlonaD 6943
2010-08-26 09:53 IlonaD 2011-09-11 06-55

Tess rašė: Gaila, kad pas mane nenustatoma temperatūra.
Reikia gal iš pradžių nusipirkti naują viryklę. smile


Teisingai, Tess, dėl pomidorų reikalinga nauja viryklė. Čia kaip anekdote: iš pradžių moteris vyro paprašo tik pirštinaičių, o jau paskui prie jų reikia derinti ir rankinę, ir batus, ir paltą. smile
klem klem 3973
2010-08-26 10:57 klem
Je je!
Jei moteris mėgsta gėles, tai mylintis vyras turi Įruošti gėlyną ir pastatyti 2 a. namą su balkonu, iš kurio ji galėtų tomis gėlėmis gėrėtis smile
U
upss 1600
2010-08-26 11:09 upss 2011-09-11 06-55

Elste rašė:

dianaaa rašė: Vakar bandžiau cukinijų apkepą, labai patiko

o kur tas apkepo receptas?
gal galite įmesti ar nuorodą įdėti? smile smile

Labas Elste smile gal jau gaminai? Aš jau pabandžiau, man labai patiko smile
Tininga Tininga 50021
2010-08-26 11:22 Tininga 2011-09-11 06-55

Elste rašė: .......pirktinio pieno (padaryto iš miltelių:)))

Atradau naujieną smile
Pieno Lietuvoje niekas nedaro iš miltelių smile
Tininga Tininga 50021
2010-08-26 11:34 Tininga 2011-09-11 06-55
Aš vartoju UAT pieną. Jis nerūgsta dėl labai paprastos priežasties - apdorojant nebelieka pieno rūgšties bakterijų:
Jau keletą dešimtmečių ultra aukšta temperatūra apdorotas pienas (UAT pienas) yra žinomas ir populiarus visame pasaulyje dėl labai svarbaus privalumo – laikomas neatidarytoje pakuotėje kambario temperatūroje, jis išlieka nesurūgęs iki keleto mėnesių.
UAT pienas yra veikiamas aukšta temperatūra labai trumpą mirksnį (134-140oC, 3-5 sekundės), po to beorėje aplinkoje supilamas į daugiasluoksnę pakuotę.
Šios technologijos dėka žūsta pavojingi mikroorganizmai (pienas – puiki terpė jiems veistis), o poveikis pieno maistinėms medžiagoms yra minimalus. Todėl UAT pienas – patogus vartoti ir naudingas organizmui.
Elste Elste 27292
2010-08-26 11:58 Elste 2011-09-11 06-55

upss rašė:

Elste rašė:

dianaaa rašė: Vakar bandžiau cukinijų apkepą, labai patiko

o kur tas apkepo receptas?
gal galite įmesti ar nuorodą įdėti? smile smile

Labas Elste smile gal jau gaminai? Aš jau pabandžiau, man labai patiko smile

Labas smile
gaminau. Nu kugelis ir tiek. Nesupratau, kam tas sūris ten reikalingas buvo smile jis kažkur dingo, nei tąsėsi, nei jautėsi, kad jo yra:)) ir kumpio su svogūnais kepinto kitą kartą nedėsiu, per daug riebu kažkaip.
Tai va, kada kai bulvių neturėsiu, kepsiu cukinijų kugelį - visai nieko šiaip. smile
K
Karena 111
2010-08-26 12:41 Karena
Turiu klausimėlį....
ką galima padaryt su čili paprikėlėm... vyras prisisodimo, prisiaugino... o man su jom kažką padaryt reikėtų... gal turite kokių pasiūlymų? smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-08-26 12:43 Elvusia 2011-09-11 06-55

Karena rašė: Turiu klausimėlį....
ką galima padaryt su čili paprikėlėm... vyras prisisodimo, prisiaugino... o man su jom kažką padaryt reikėtų... gal turite kokių pasiūlymų? smile

Šaldyčiau arba džiovinčiau.
Tik jau atsargiai su jom.
Auginau vienais metais. Nepalyginsi su pirktomis parduotuvėje.
Eina sau. Ugnis, ne pipiriukai :)))
I
IlonaD 6943
2010-08-26 12:44 IlonaD 2011-09-11 06-55

Karena rašė: Turiu klausimėlį....
ką galima padaryt su čili paprikėlėm... vyras prisisodimo, prisiaugino... o man su jom kažką padaryt reikėtų... gal turite kokių pasiūlymų? smile


Čia jos kaip aštrusis prieskonis visur naudojamas, Bent jau aš beveik į visus patiekalus dedu :) Nuskinu, nuplaunu, suveriu ant storo siūlo ir pakabinu. Sudžiūna, plius labai gražiai tie "karoliai" atrodo virtuvėje. Tada po gabalėlį ir naudoju.
Elste Elste 27292
2010-08-26 12:44 Elste 2011-09-11 06-55

Karena rašė: Turiu klausimėlį....
ką galima padaryt su čili paprikėlėm... vyras prisisodimo, prisiaugino... o man su jom kažką padaryt reikėtų... gal turite kokių pasiūlymų? smile


siaubeli - kokio aštrumo prisisodino smile smile
labai tinka norins ką nors nukankinti arba įdėti į maistą kokiam nepageidaujama svečiui, kad jau daugiau ir nebenorėtų ateiti smile smile
K
Karena 111
2010-08-26 12:48 Karena 2011-09-11 06-55

Elste rašė:

Karena rašė: Turiu klausimėlį....
ką galima padaryt su čili paprikėlėm... vyras prisisodimo, prisiaugino... o man su jom kažką padaryt reikėtų... gal turite kokių pasiūlymų? smile


siaubeli - kokio aštrumo prisisodino smile smile
labai tinka norins ką nors nukankinti arba įdėti į maistą kokiam nepageidaujama svečiui, kad jau daugiau ir nebenorėtų ateiti smile smile


aha man jis irgi baisus nes aš pati aštriai nevalgau smile
mano mama marinavo tai po tokio marinavimo 3 dienas rankos degė...
manau darysiu karolius kur virtuvėje tik reikia paluby sukabint kad vaikas neužčiuptų... smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-08-26 12:50 Elvusia 2011-09-11 06-55

Karena rašė:
aha man jis irgi baisus nes aš pati aštriai nevalgau smile
mano mama marinavo tai po tokio marinavimo 3 dienas rankos degė...
manau darysiu karolius kur virtuvėje tik reikia paluby sukabint kad vaikas neužčiuptų... smile

Būtinai :)
Kaip gi barščiai be pipiriuko?
Perku jį. Eina sau, žiemą kaina šoktelna virs 20 Lt.
K
Karena 111
2010-08-26 12:53 Karena 2011-09-11 06-55

Elvusia rašė:

Karena rašė:
aha man jis irgi baisus nes aš pati aštriai nevalgau smile
mano mama marinavo tai po tokio marinavimo 3 dienas rankos degė...
manau darysiu karolius kur virtuvėje tik reikia paluby sukabint kad vaikas neužčiuptų... smile

Būtinai :)
Kaip gi barščiai be pipiriuko?
Perku jį. Eina sau, žiemą kaina šoktelna virs 20 Lt.

galiu koki pundeli dovanų atsiūst nes užaugino 7 krūmus o papriėlės išvirtusios nuo svorio kokia jų ten galybė... smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui