Kulinariniai receptai

Elvusia Elvusia 19998
6 2013-02-24 14:04 Elvusia
Iškepiau daržovių - mėsos apkepą. Tokį gaminau pirmą kartą, tai pasidalinsiu. Gal kam kils noras pasigaminti ką nors panašaus.
Su Borner tarka sutarkavau (smulkesniais šiaudais) bulves, morkas. Supjausčiau porą. Įmušiau kelis kiaušinius, įdėjau grietinės. Aštrių prieskonių.
Sumaišiau.

Sumaltą mėsą sumaišiau su prieskoniais ir negailėdama įpyliau vandens.
Formelę truputį patepiau sviestu.
Sudėjau vieną sluoksnį daržovių, tuomet - faršo, vėl daržovės.
Kadangi mėsa buvo kiauliena (mes ją valgome retai - riebu), nedėjau ant viršaus jokių majonezų ir sūrių.
Kepiau apie 1,5 val. 180 temperatūroje.

Kodėl paminėjau Borner tarką? Galvoju, tik su ja viena galima va tokiais fainais šiaudais sutarkuoti daržoves.
Burokine tarka to neišgausi.
Nes apkepas tokis ne vientisas. Jaučiasi kiekviena daržovytė atskirai.
Ir vaizdas gan gundantis :)

bosis bosis 1297
1 2013-02-25 08:35 bosis
Kuo ypatinga ir kenksminga silkė?
Silkė - dažnas svečias ant mūsų stalo, tačiau ką žinome apie ją, išskyrus tai, kad ši žuvis dažniausiai valgoma sūdyta?
Visame pasaulyje labiausiai vertinami juodieji ir raudonieji ikrai, tačiau japonai pirmenybę atiduoda silkių ikrams.Šis faktas gali pasirodyti keistas, jei japonai nenutuoktų apie silkių ikrų ypatingas savybes. Juose - iki 14 proc. gerojo cholesterino, iki 44 proc. riebalus skaidančio lecitino, B, A, D, E, C vitaminų rinkinys, daug geležies, jodo, kalcio, magnio, kalio, sieros, seleno, cinko, natrio, fosforo ir kitų mineralų - vos ne visa Mendelejevo lentelė.
Ši gamtos sukurta "vaistinė" puikiai stimuliuoja gyvybinius organizmo procesus - kraujyje didėja hemoglobino kiekis, normalizuojasi arterinis spaudimas, vyksta odos regeneracija. Beje, silkės ikrų poveikis odai toks didelis, kad Japonijoje labai populiarios kaukės iš šio produkto, kurios atstato pažeistas odos vietas, lygina raukšles ir stabdo senėjimo procesus.
Silkių pieniai - taip pat aukštos kokybės produktas: 100g pienių energetinė vertė -100 kcal, todėl juos rekomenduoja valgyti ligoniams, kuriems reikia atstatyti jėgas, sportininkams ir darbininkams, patiriantiems didelius fizinius krūvius. Silkių pieniuose beveik nėra angliavandenių, tačiau daug baltymų ir riebalų bei įspūdinga kolekcija mikroelementų - geležis, magnis, fosforas, kalis, natris ir gausybė vitaminų - A, E, C, B1, B2, B12, PP.
Pieniuose esantis glicinas stimuliuoja smegenų ląstelių veiklą. Silkės pieniai - veiksmingas imunomoduliatorius: jei įtrauksite juos į valgiaraštį, vos pajutę pirmuosius peršalimo požymius, tai arba visai atsikratysite negalavimo arba jo forma bus labai lengva.
Ichtiologams žinomos 60 silkių rūšių, kurių dauguma aptinkamos šiauriniuose Atlanto ir Ramiojo vandenyno, Baltijos bei Kaspijos jūrose. Dauguma silkių gyvena ir neršia jūroje, tačiau tokios kaip Baltijos perpelė neršti plaukia į upes.
Viena iš silkių rūšių, atplaukiančių į gėlus vandenis, perpelės, kurių būriai pavasarį užplūsta Kuršių marias
Vartotojai silkių rūšių neskiria ir dažniausiai vadina sūdytas silkes pagal tai, iš kur jos atgabentos, norvegiškomis, Kaspijos, olandiškomis ar Baltijos silkėmis, o taip pat vertina šias žuvis pagal riebumą. Iš tikrųjų įvairių silkių rūšių riebumas - nevienodas ir svyruoja nuo 2 iki 33 proc. Riebiausios - šiaurės platumos gyvenančios silkės, o piečiau aptinkamose silkėse - daugiau jodo.
Silkių žuviena laikoma vertinga, nes joje - nuo 15 iki 19 proc. baltymų, tačiau pati didžiausia vertybė - tos amino rūgštys, kurios vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina ir gali gauti tik su maistu. Viena jų - oleino rūgštis gerina kraujo apytaką smegenyse bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
Silkę reguliariai valgantys žmonės rečiau peršąla, rečiau serga infekcinėmis ligomis, geriau mato vyresniame amžiuje ir netgi išvengia nūdienos rykštės - akių ligų. Vis dėlto gydytojai perspėja, kad silkių turėtų privengti arba valgyti jas nedidelėmis porcijomis tie, kas serga inkstų ir kepenų ligomis, opomis, tie, kurių kraujo spaudimas - aukštas, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Žinoma, visiškai silkės atsisakyti nerekomenduojama, tačiau siūloma ją valgyti virtą, o sūdytą prieš vartojimą išmirkyti piene arba stiprioje arbatoje.
Tininga Tininga 50021
2013-02-25 08:53 Tininga

Elvusia rašė:
Su Borner tarka sutarkavau (smulkesniais šiaudais) bulves, morkas.

Kodėl paminėjau Borner tarką? Galvoju, tik su ja viena galima va tokiais fainais šiaudais sutarkuoti daržoves.
Kokia tu tarkavai? Juk visokių variantų tų tarkų yra. smile
Elvusia Elvusia 19998
1 2013-02-25 14:21 Elvusia

Tininga rašė:
Kokia tu tarkavai? Juk visokių variantų tų tarkų yra. smile
Mh, šiaudais tarkavau. Morkų salotoms morkas ja tarkuoju. Arba burokus, žalių burokėlių salotoms.
Va, paveiksliukyje ta dalimi, kuri dešinėje.

Petronele Petronele 18325
6 2013-03-09 09:43 Petronele
Antras "drugelinis" - mamytei - "Rafaelo" torčiukas. Kas dar nebandė, labai rekomenduoju - skonis tiesiog dangiškas. Gražumo irgi gražus, ania? smile
Byla Byla 12118
2013-03-09 09:53 Byla
O receptuką Rafaelo torčiuko galima ? Nesu didelė mokėtoja nei mėgėja gaminti desertus. Bet jūsų, kolegės, pasiekimai šioje srityje provokuoja pabandyti. Kokios jūs šaunuolės, auksarankės ! smile
Petronele Petronele 18325
3 2013-03-09 11:10 Petronele
Taip, taip, čia Diana su Ramune kalčiausios, prirodo grožių visokių, negali susilaikyt nepabandęs :)

Mano tortas iš 1,5 normos darytas, 6 biskvito sluoksniai 28 cm skersmens, net ir per didelis gavosi. O dabar dar paskaičiau receptą smile ir pasirodo ne taip surinkau :) Aš sausainius pačioj pabaigoj su beze, kuria viršų puošiau, prilipinau, jie pas mane nebus sudrėkę. Na, nieko, leisiu nevalgyti :)
Biskvitus kepiau 3, t.y. dalinau tešlą į tris dalis ir po to kiekvieną pjoviau per pusę. Taip gavosi 6 sluoksniai. Man taip ir iškyla geriau, ir perpjauti lengviau.

Receptas iš supermamų:

Tortas “Raffaello”

Biskvitams:
5 dideli kiaušiniai
230 g cukraus
1 arb.š. vanilės esencijos
65 g aliejaus
230 g miltų
20 g kepimo miltelių
Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile, kol masė tris kartus padidės ir pabals (apie 5 minutes). Toliau plakant, silpna srovele supilti aliejų, minutę paplakti. Sudėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir lengvai išmaišyti nuo dugno link viršaus, kol masė taps gražiai vientisa.
Gautą masę supilti į 23 cm. skersmens apvalų riebalais išteptą kepimo indą ir kepti iki 190 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Atvėsinti ir perpjauti į keturias dalis – turėsime keturis plonus torto biskvitus.

Kremui:
1 indelis (385 g) kondensuoto pieno
180 g sviesto (82 proc. riebumo)
450 g grietinėlės (36 proc. arba bent 35 proc. riebumo)
2 pakeliai grietinėlės standiklio
50 g kokoso drožlių
Grietinėlę šiek tiek paplakti, supilti grietinėlės standiklį ir išplakti iki standumo. Padėti į šaldytuvą. Kambario temperatūros sviestą išsukti su kondensuotu pienu (šiuos produktus geriausia per naktį palaikyti toje pačioje kambario temperatūros vietoje). Supilti kokoso drožles, gerai išmaišyti. Paruoštą masę pusvalandžiui padėti į šaldytuvą. Po pusvalandžio sviestinį kremą sudėti į grietinėlę ir šias mases išplakti iki vientisos konsistencijos.

Biskvitų sulaistymui:
200 g vandens
2 citrinų sultys
2 arb.š. cukraus
Visus produktus sumaišyti.

Papuošimui:
30 vnt. biskvitinių pirštelių, nupjautų iki 8 cm. ilgio
50 g kokoso drožlių
šokoladinės (balto šokolado) rožės (žr. čia)
medžiaginė juostelė

Torto surinkimas:
1. Pasiruošti torto lėkštę, į jos centrą pastatyti 23 – 24 cm. skersmens torto formos bortelius.
2. Į bortelius dėti pirmąjį biskvitą, jį sulaistyti citrinų sirupu. Aplink bisvitą, plokščiosiomis puselėmis į vidų, nupjautais galais į vidų ratu išdėlioti citrinų sirupe sekundei pamirkytus (plokščiąją pirštelio pusę tik sekundei kišti į paruoštą drėkinimui sirupą ir greitai ištraukti!) biskvitinius pirštelius.
3. Ant pirmojo biskvito tolygiai paskleisti 1/4 paruošto kremo.
4. Dėti antrąjį biskvitą, šiek tiek paspausti, sulaistyti citrinų sirupu, sudėti antrąjį ketvirtadalį kremo. Kartoti taip tol, kol sulaistysime ir kremu padengsime paskutinį biskvitą.
5. Torto paviršių išlyginti ir dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms.
6. Papuošti: tortą apibarstyti kokoso drožlėmis, išdėlioti šokoladines rožes.
7. Atsargiai nuimti torto bortelį ir sausainiukus perjuosti medžiagine juostele, surišti kaspinėlį.
8. Skanaus!
jofky jofky 3286
1 2013-03-09 11:54 jofky
Kokio standumo kremas gaunasi? Nes aš šį tortuką bandysiu be biskvitinių pirštelių, mūsų šeimyną jų labai nemegsta smile
Aradija Aradija 10365
2013-03-09 13:26 Aradija
mna irgi tie biskvitiniai piršteliai visa recepta gadina smile kažkokia nesamonė, namie darai torta, ir puoši kažkokiais pirktiniais sausiainiais smile tai jau tada kam vargti geriau visa torta pirkti, arba tada jau darai viska pati
Petronele Petronele 18325
3 2013-03-09 13:37 Petronele
Čia priėjo Aradija ir tarė... smile O man visai gražu tie sausainiai. Trupiniuoti ar migdolų drožlėm puošti šonai - jau pabodo. Pastilažas - neskanu. Sviestinis kremas - riebu. Svečiai mandagūs, suvalgo viską, tai čia jiems neblogai visai bus - nuėmei gražiai ir šuniukui po stalu pakišai smile
Su tais biskvitiniais sausainiukais esu kepusi obuolių pyragą - super skanus buvo.
Petronele Petronele 18325
2013-03-09 13:41 Petronele

jofky rašė:
Kokio standumo kremas gaunasi? Nes aš šį tortuką bandysiu be biskvitinių pirštelių, mūsų šeimyną jų labai nemegsta smile

Normaliai taip standus, juk su sviestu. Tie piršteliai tik dėl grožio, ne dėl to, kad kremas skystas. Manyčiau ir to grietinėlės standiklio jam nelabai reikia, neištižtų ir be jo. Nebent vasarą jei kur vežti reiktų tai galima apsidraudimui.
2013-03-09 13:53 vvirginija1
Esu kepusi tą Rafaelo du kartus, skanus gavosi.... smile
Sausainukų nedėdavau
1 2013-03-09 14:21 Voveruska01
Su tais sausainiais istorija papasakosiu. Brolis,atvykes is JAV, rode nuotraukas. Pamaciau torta,papuosta kaip Petroneles, su sausainiais ir kaspinu. Pakomentavo, kad yra labai gera krautuvele,kurioj kepa va tokius tokius skanius tortus. Paskui ziuriu dar viena nuotrauka, tortas tas pats, paskui dar ir dar. Tik vaikai vis didesni, o tortas ant stalo per sventes vis tas pats smile
Cia reiktu pasidaryt isvada,kad tortas kiekviena karta turi but skirtingai papuostas ;)
2013-03-09 15:35 vvirginija1

Voveruska01 rašė:
tortas ant stalo per sventes vis tas pats smile
Tai matyt tik vienodus tortus ten tekepa arba kitaip puošti niekas nesugalvojo. Va gi Norvegijoj sakė tik vienos rūšies tortas tėra, kitokių nė su žiburiu nerasi.
Reikėtų išleisti mūsų kepėjėles tenai, ot bizniuką prasuktų
jofky jofky 3286
2013-03-09 15:58 jofky

vvirginija1 rašė:

Voveruska01 rašė:
tortas ant stalo per sventes vis tas pats smile
Tai matyt tik vienodus tortus ten tekepa arba kitaip puošti niekas nesugalvojo. Va gi Norvegijoj sakė tik vienos rūšies tortas tėra, kitokių nė su žiburiu nerasi.
Reikėtų išleisti mūsų kepėjėles tenai, ot bizniuką prasuktų


Nepavyktu bizniukas, nes Norvegai didžiuliai konservatoriai, naujienu neragauja, o jeigu tai dar iš emigrantų rankų, tai net neuostytu ir nesiliestu smile
vovere vovere 25997
2013-03-09 17:26 vovere
kai paragautų kalbėtų kitaip smile
jofky jofky 3286
2013-03-09 17:39 jofky

vovere rašė:
kai paragautų kalbėtų kitaip smile


Jų skonių receptoriai išsigime smile
Jeigu susipažintumet su norvegais, tokios optimistinės mintys iškarto išgaruotu smile
vovere vovere 25997
2013-03-09 17:41 vovere
nu nežinau, vyro brolis į norvegiją važinėja jau kelinti metai tokių atsiliepimų negirdėjau smile
jofky jofky 3286
1 2013-03-09 17:43 jofky
Palietėt skaudžią temą apie norvegus. Patys budami apkiautę be smegeniai tinginiai, apie mūsų išsivystymo lygį jie pačios blogiausios nuomuonės. Jie mums lietuviams užduoda tokius klausimus kaip pvz.: "Ar pas jus LT yra televizorių?" smile
vovere vovere 25997
2013-03-09 17:54 vovere
na ir norvegų visokių yra, nereiktų visų vertinti vienodai smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui