Sodra

S
Seleste 226
2012-02-05 11:40 Seleste

vovere rašė:
tai gal taip ir yra, o kas algą jam moka? kuri šalis?


Alga moka Lietuva.
Tik nelabai suprantu: ar mes turetumem moketi Italijai, ar niekam (visa atlyginima sumoketi zmogui i rankas).
Rainis Rainis 15057
2012-02-05 11:59 Rainis

Seleste rašė:

vovere rašė:
tai gal taip ir yra, o kas algą jam moka? kuri šalis?


Alga moka Lietuva.
Tik nelabai suprantu: ar mes turetumem moketi Italijai, ar niekam (visa atlyginima sumoketi zmogui i rankas).

Turite visus mokesčius - tiek Sodrą, tiek GPM, mokėti Lietuvoje.
Sodros atsakymas juk aiškus: "jei žmogus dirba Italijoje, mokėti nereikia".
Bet jis dirba Lietuvoje, tik gyvena Italijoje. Nors pagal nuotolinę sutartį (čia kažkas panašaus į namudininkus?), bet jei Lietuva moka atlyginimą, tai moka ir mokesčius.
Kas kita, jei dirbtų ne pagal darbo, o kokią kitokią sutartį.
2012-02-05 16:30 Kristiana__
Seleste, mano supratimu, tai Jūs, šiuo atveju, turite registruotis Italijoje dėl socialinio draudimo ir, tiek mokėti, tiek deklaruoti tą mokestį Italijoje, pagal Italijos įstatymus.

Čia truputis info dėl socialinio draudimo:
www.tohmatsu.com/view/ja_JP/jp/knowledge/gr/boo...

11. Kas daroma tokiais atvejais:
Lietuvos pilietis išvyksta dirbti į Suomiją, kur bus draudžiamas socialiniu draudimu.
LR pilietį įdarbina Latvijos įmonė Latvijoje.
Kurioje valstybėje turėtų būti mokamos socialinio draudimo įmokos, kai Lietuvos Respublikos pilietis dirba pagal darbo sutartį Estijoje?
Lietuvos įmonė priima į darbą Latvijos pilietį, dirbs Latvijoje. Darbuotojas nori, kad jį draustų pagal Latvijos įstatymus.
Europos Tarybos 1971 m. birželio 14 d. reglamento Nr. 1408/71/EEB dėl socialinės apsaugos sistemų taikymo pagal darbo sutartį dirbantiems asmenims, savarankiškai dirbantiems asmenims ir jų šeimų nariams, persikeliantiems Bendrijoje (toliau – Reglamentas 1408/71/EEB) 13 str. 1 d. numato, kad vienu metu gali būti taikomi tik vienos valstybės narės teisės aktai ir įmokos gali būti mokamos tik vienoje valstybėje narėje. Vadovaujantis Reglamento 1408/71/EEB 13 straipsnio 2 dalies a punktu, vienos valstybės narės teritorijoje pagal darbo sutartį dirbančiam asmeniui taikomi tos valstybės teisės aktai net jeigu jis gyvena kitos valstybės narės teritorijoje arba įmonės, kurioje jis dirba, buveinė juridiškai įregistruota ar veiklos vieta arba jį nusamdęs asmuo yra kitos valstybės narės teritorijoje. Taigi asmuo draudžiamas socialiniu draudimu bei įgyja pareigą mokėti socialinio draudimo įmokas ir atitinkamai teisę į socialinio draudimo išmokas ten, kur yra jo darbo vieta. Jeigu darbo sutartyje numatyta, jog darbo vieta yra Suomijoje/Latvijoje/Estijoje, tai asmuo draudžiamas socialiniu draudimu bei socialinio draudimo įmokos turėtų būti mokamos atitinkamai Suomijoje/Latvijoje/Estijoje.
Šio ir kitų minimų reglamento nuostatos yra taikomos ES šalyse, Europos ekonominėje erdvėje (EEE) ir Šveicarijoje.
ES šalys: Belgija, Ispanija, Nyderlandai, Airija, Didžioji Britanija, Italija, Austrija, Graikija, Liuksemburgas, Portugalija, Prancūzija, Vokietija, Suomija, Švedija, Danija, Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Vengrija, Čekija, Slovėnija, Slovakija, Malta ir Kipras, nuo 2007 m. sausio 1 d. - Bulgarija ir Rumunija.
Europos ekonominės erdvės šalys yra Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.
Be to, Lietuva yra pasirašiusi dvišales socialinio draudimo sutartis su Baltarusija, Ukraina, Rusija, Kanada ir Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.
**********
www.sodra.lt/index.php?cid=1642

Rainis Rainis 15057
2012-02-05 16:54 Rainis
Įdedate puikų išaiškinimą ir darote iš jo klaidingą išvadą:
"vienos valstybės narės teritorijoje pagal darbo sutartį dirbančiam asmeniui taikomi tos valstybės teisės aktai net jeigu jis gyvena kitos valstybės narės teritorijoje"
Juk kolegė aiškiai išdėstė:
Jo (direktoriaus) darbo sutartis sudaryta su Lietuvos įmone - jis yra tos įmonės direktorius.
JIS DIRBA LIETUVOJE, O GYVENA ITALIJOJE.
Šiuolaikinės komunikacijos priemonės leidžia ir taip - nuotolinis darbas.
Algą jis gauna iš Lietuvos įmonės - o mokesčius mokės kažkam(?) Italijoje. Na jau atsiprašau, taip išmąstyti...
2012-02-05 17:22 Kristiana__
Ir p. Kapitanovas per vieną seminarą sakė, kad turi mokėti kitoje valstybėje.
Kolegė rašė "Darbo vieta Italija, Italijos pilietis". Iš tokio parašymo suprantu, kad ir pilietis Italijos, ir dirba Italijoje. O kodėl Jūs supratote, kad jis dirba LT?
Gal aš ir klaidingai suprantu... Bet, cituoju " Taigi asmuo draudžiamas socialiniu draudimu bei įgyja pareigą mokėti socialinio draudimo įmokas ir atitinkamai teisę į socialinio draudimo išmokas ten, kur yra jo darbo vieta. Jeigu darbo sutartyje numatyta, jog darbo vieta yra Suomijoje/Latvijoje/Estijoje, tai asmuo draudžiamas socialiniu draudimu bei socialinio draudimo įmokos turėtų būti mokamos atitinkamai Suomijoje/Latvijoje/Estijoje"
Kita citata: "Atkreipiame dėmesį, kad Europos Sąjungos lygiu yra priimtas reglamentas Nr. 1408/71, kuris nustato esminius asmenų, judančių tarp valstybių narių, socialinės apsaugos principus. Šio teisės akto deklaruojamas atskaitos taškas yra tai, kad už darbuotoją mokamos socialinio draudimo įmokos toje valstybėje, kurioje jis dirba, todėl toji valstybė atsakinga už socialinės apsaugos suteikimą tokiam asmeniui."

Plius ir sodra parašė, kad LT neturi mokėti sodros.

Arba aš kažko nesuprantu, arba Jūs...

Rainis Rainis 15057
2012-02-05 21:10 Rainis

Kristiana__ rašė:


Arba aš kažko nesuprantu, arba Jūs...



Pasirodo, aš nesupratau...
Tikrai, rašė "Darbo vieta Italija, Italijos pilietis".
Taip, tuomet mokesčiai Italijoje.
Bet situacija daugiau negu keista... lietuviškos įmonės direktorius - ką jis ten veikia toje Italijoje?
S
Seleste 226
2012-02-05 22:42 Seleste
Taip direktoriaus darbo vieta yra nurodyta Italijos respublikoje, bet jis vadovauja Lietuvos imonei (arba kitaip duoda nurodymus iš Italijos. Gi šiuolaikines technologijos šiais laikais mums tai leidžia).
Del GPM viskas aišku. VMI išaiškinta:
"Pagal GPMĮ 2 straipsnio 16 dalies 1 punktą ir 5 straipsnio 4 dalies 5 punktą nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų mokesčio objektas Lietuvoje yra su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos, gautos už darbą Lietuvoje.
Lietuvos vieneto savo darbuotojui - nenuolatiniam Lietuvos gyventojui, dirbančiam užsienio valstybėje, išmokamos su darbo santykiais susijusios išmokos nėra laikomos išmokomis, kurių šaltinis yra Lietuvoje, todėl jos nėra nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų mokesčio objektas Lietuvoje.
Lietuvos įmonė savo darbuotojui – nenuolatiniam Lietuvos gyventojui išmokėdama su darbo santykiais susijusias išmokas už darbą užsienio valstybėje, nuo jų sumos pagal GPMĮ nuostatas neturi išskaičiuoti pajamų mokesčio. Tam įmonė turi turėti dokumentą, pagal kurį būtų galima nustatyti, kad su darbo santykiais susijusias pajamas gaunantis asmuo yra nenuolatinis Lietuvos gyventojas (pvz., gyventojo asmens tapatybę identifikuojančio dokumento kopiją, pažymą apie gyvenamąją vietą užsienyje ir pan.) ir kad darbas atliekamas ne Lietuvoje (pvz., darbo sutartį, kurioje nurodyta, kad darbuotojo darbo vieta yra užsienio valstybėje)."

Bet SODRA man yra mįslė.
Rainis Rainis 15057
2012-02-06 07:58 Rainis
Visgi tai atrodo keistai.
Jei įmonė neturi jokio padalinio Italijoje, man atrodo, kad negalima laikyti, jog direktoriaus darbo vieta yra Italijoje. Ar deklaruota VMI darbo vieta būtent ten? Kaip ofisas?
I
ilona1975 746
2012-02-06 11:07 ilona1975
Sveiki, jei pamiršau patvirtinti tą 4 formą iki 01,31 ar reikia ką daryti ar ten automatiškai pasitvirtina jei gerai supratau tas taisykles?
A
Alina55 11024
2012-02-06 11:08 Alina55

ilona1975 rašė: Sveiki, jei pamiršau patvirtinti tą 4 formą iki 01,31 ar reikia ką daryti ar ten automatiškai pasitvirtina jei gerai supratau tas taisykles?

Užskaitys, kad suderinta smile
I
ilona1975 746
2012-02-06 11:12 ilona1975

Alina55 rašė:

ilona1975 rašė: Sveiki, jei pamiršau patvirtinti tą 4 formą iki 01,31 ar reikia ką daryti ar ten automatiškai pasitvirtina jei gerai supratau tas taisykles?

Užskaitys, kad suderinta smile


ačiū, tai gerai peržiūrėjau visas atitinka,tegu užskaitinėja
S
Seleste 226
2012-02-06 15:54 Seleste

Rainis rašė:
Visgi tai atrodo keistai.
Jei įmonė neturi jokio padalinio Italijoje, man atrodo, kad negalima laikyti, jog direktoriaus darbo vieta yra Italijoje. Ar deklaruota VMI darbo vieta būtent ten? Kaip ofisas?



Ne padalinio neturime.
Yra nurodyta, kad darbo vieta jo namai t.y. Italijoje.
Bet as galvoju, kad nebekvarsinsiu sau galvos mokesiu sodra Lietuvoje, o GPM moketi nereikia.
Nes jau visai baigiu galva pamesti... smile
2012-02-06 18:00 Kristiana__
Bet reikia tai Italijoje mokėti sodra.



Seleste rašė: Bet as galvoju, kad nebekvarsinsiu sau galvos mokesiu sodra Lietuvoje, o GPM moketi nereikia.
Nes jau visai baigiu galva pamesti... smile

ritukse ritukse 1399
2012-02-07 09:04 ritukse

jorum rašė:
Jei skola iki 10 lt, nieko negausit. Mokant įmokas, sumokėkit ir delspinigius

Pas mus delspinigiai 0,12 ct jug delspinigių įmokos kodas kitas
J
jorum 258
2012-02-07 09:41 jorum
Yra 3 variantai: 1. Delspinigių nemokat, jų niekas neieškos, nes skola iki 10 Lt neišieškoma. Bet gali kilti problemų, jei reikės pažymos apie įsiskolinimą. Būsit skolingi.
2. Mokat atskirai įmokas, atskirai delspinigius, papildomai sumokant už pavedimą, bet už tai ramu, kad niekam neskolingi.
3. Pavedimą darot vieną (įmokos+ delspinigiai), nurodot įmokos kodą kaip už įmokas ir pastabų laukelyje (jei toks yra) įrašot, kad x Lt yra įmokos, 0,12 Lt yra delspinigiai įmokos kodas...)
Rainis Rainis 15057
2012-02-07 10:51 Rainis

Kristiana__ rašė:
Bet reikia tai Italijoje mokėti sodra.




Aš nenoriu sutikti.
Kažkokia ne tokia situacija, pagal mane, taip išvis neturi būti. Apie darbo vietą Italijoje mokesčių administratoriui nepranešta, kad ji nurodyta darbo sutartyje, tai neturi reikšmės.
Tegu darbą atlieką, nurodymus kažkokius perduoda telefonu, bet darbai tai Lietuvoje? Ir atlyginimas Lietuvoje.
Atvirai sakant, aš įtariu pinigėlių plovimą...
KJurate KJurate 6546
2012-02-07 11:06 KJurate
Ar tik man SODRA šiandien neatsidaro draudėjų portalas?
amadina22 amadina22 19757
2012-02-07 11:07 amadina22

KJurate rašė:
Ar tik man SODRA šiandien neatsidaro draudėjų portalas?

Ryte atsidarė, dabar jau senokai neatsidaro, rašo, kad yra neklandumų. Laukiam.
Rimzy Rimzy 1205
2012-02-07 11:08 Rimzy

KJurate rašė:
Ar tik man SODRA šiandien neatsidaro draudėjų portalas?

man taip pat
KJurate KJurate 6546
2012-02-07 11:08 KJurate
gerai, laukiam...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui