Darbas mažesniu nei pusę etato

Tininga Tininga 50021
2007-05-04 13:51 Tininga 2011-09-11 05-23

Magali rašė: Loreta, gal turit pavyyzdį namudinio darbo sutarties ir galit cia įmesti, buciau labai dėkinga smile

Juk paprastą DS tikrai turit? Tai TA PATI forma smile
Magali Magali 364
2007-05-04 13:57 Magali
Tininga, aciu, tai ten reikia tik pakeisti užraša kur sutrumpintas darbo laikas? Nes cia irgi IĮ pora žmoniu dirba, buhalteruja irgi vedama namuose smile
Loreta Loreta 28574
2007-05-04 14:02 Loreta 2011-09-11 05-23

Magali rašė: Loreta, gal turit pavyyzdį namudinio darbo sutarties ir galit cia įmesti, buciau labai dėkinga smile

Pavyzdžio neturiu, tiesiog tipinės darbo sutarties formoje punktas 1.3 įrašyk, kad tai darbas namuose, tokiu tai režimu, o kituose punktuose viskas tas pats, kaip paprastai. Tik paskaityk apie namudinį darbą - jo niuansus:

Turiu siuvimo įmonę, kurioje dirba siuvėjai, sukirpėjai, modeliuotojai ir kiti darbuotojai. Su kai kuriais iš jų susitariame, kad sutartyje sulygtas darbo funkcijas jie atliks savo namuose. Ką reikėtų žinoti sudarant sutartis su namudininkais?
Namudiniu darbu vadinamas darbas, kurį atlieka asmuo, susitaręs su darbdaviu, už sulygtą darbo užmokestį namuose. DK 115 straipsnis reglamentuoja vieną iš darbo sutarčių rūšių – darbo sutartį su namudininkais. Vadovaujantis šiuo straipsniu, darbo sutartimi su namudininkais reikia laikyti tokią darbo sutartį, kurioje nustatyta, kad sulygtą darbo funkciją darbuotojas (namudininkas) atliks namuose, o ne darbdavio įmonės, įstaigos, organizacijos teritorijoje ar kitoje darbdavio nurodytoje vietoje. Tokiam darbui atlikti darbuotojas arba pats turi turėti reikalingą įrangą ar priemones, arba tai turi suteikti darbdavys.
Darbo sutarties su namudininkais ypatumai patvirtinti LR Vyriausybės 2003 m. rugsėjo 19 d. nutarimu Nr.1043 „Dėl atskirų darbo sutarčių ypatumų patvirtinimo“. Minėti „Darbo sutarties su namudininkais ypatumai“ numato, kad namudininko naudojamos darbo priemonės turi atitikti darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nustatytus reikalavimus. Prieš sudarydamas darbo sutartį su namudininku, darbdavys, susitaręs su darbuotoju, teisės aktų nustatyta tvarka turi įvertinti profesinę riziką namudininko darbo vietoje. Namudininkui negali būti pavedami darbai, susiję su kenksmingais biologiniais, cheminiais, kancerogeniniais veiksniais, mutagenais ar medžiagomis, galinčiomis būti tokių veiksnių šaltiniais. Namudininkui, kurio namuose gyvena asmenys iki 18 metų, nėščios, neseniai pagimdžiusioms ar krūtimi maitinančios moterys, negali būti pavedami darbai, kuriuos atliekant namuose gali atsirasti draudžiamų kenksmingų ar pavojingų veiksnių šiems asmenims. Namudininkas turi raštu informuoti darbdavį, ar jo namuose yra minėtųjų asmenų.
Vienas namudinio darbo ypatumų yra tas, kad namudininkas savo darbo laiką skirsto savo nuožiūra. Namudininkas savo darbo laiką apskaito pats, jo dirbtas darbo laikas gali būti žymimas ir kitaip negu nustatytos pavyzdinės formos darbo laiko apskaitos žiniaraštyje. Tačiau, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad namudininko darbo laikas negali būti ilgesnis kaip 40 valandų per savaitę.
Nors namudininkui netaikomos įmonės darbo tvarkos taisyklės, tačiau namudininkas privalo rūpintis savo paties ir kitų asmenų, kurie galėtų nukentėti dėl netinkamo namudininko elgesio ar klaidų darbe, sauga ir sveikata, įskaitant tinkamą medžiagų, įrankių bei įrangos naudojimą.
Namudinio darbo sutartyje taip pat gali būti numatyta, kad namudininkas gaus kompensaciją už susijusias su jo darbu išlaidas (elektros energijos ir vandens sunaudojimą, ryšių paslaugas, mašinų ir įrenginių remonto ir kitas) bei laiką, sugaištą mašinoms ir įrenginiams remontuoti, įrankiams keisti, rūšiuoti, pakuoti ir kitoms panašioms operacijoms.
Atkreiptinas dėmesys ir į tai ,kad darbo sutarties ypatumai su namudininkams taip pat gali būti nustatyti ir kolektyvinėse sutartyse.
Taigi, Darbo kodekso ir kitų norminių teisės aktų nuostatos namudininkams taikomos su anksčiau minėto Vyriausybės nutarimo nustatytomis išimtimis.


Ir čia minėtas nutarimas:
www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_...
L
laura9 10602
2007-05-04 14:07 laura9 2011-09-11 05-23

prosas rašė:
Nu ir prisiprašysit bėdą su tais tiksliais sutarties rašymais.
Ateis kas nors patikrinti biškį atidesnis ir bus jums vakarienė.
Surinks visas dienas, kur tabelyje dirbta mažiau
negu parašyta darbo sutartyje,
ir priskaičiuos už tas dienas iki darbo sutarties valandų.
Nes tai labai aiškus ir grubus darbo sutarties pažeidimas.

Tai koks skirtumas ar atlyginimas mėnesinis nustatytas už 8 val. d.d. ar valandinis už kelias valandas per savaitę. Juk jei darbuotojas išdirba 5 val. vietoje 8 val. (pvz. 1 dieną per mėnesį išeina anksčiau iš darbo), tai ar aš neturiu teisės jam paskaičuoti mažiau keliais litais mėnesinio atlyginimo? Tas pats ir su valandiniu atlyginimu. Nesakau, kad jis tų valandų neišdirba nuolat. Tai būna kartą į 2-3 mėnesius.
Tininga Tininga 50021
2007-05-04 14:10 Tininga 2011-09-11 05-23

Magali rašė: Tininga, aciu, tai ten reikia tik pakeisti užraša kur sutrumpintas darbo laikas? Nes cia irgi IĮ pora žmoniu dirba, buhalteruja irgi vedama namuose smile

2 darbo sutarties punkte reiktų rašyt: "su namudininkais", o šiaip tai Vyriausybės nustatyti ypatumai: (Nutarimas "Dėl atskirų darbo sutarčių ypatumų patvirtinimo", 2005-08-05, Nr.1043)

1. Namudiniu vadinamas darbas, kurį atlieka asmuo, susitaręs su darbdaviu, už sulygtą darbo užmokestį namuose.

2. Namudininko naudojamos darbo priemonės turi atitikti darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nustatytus reikalavimus. Prieš sudarydamas darbo sutartį su namudininku, darbdavys, susitaręs su darbuotoju, teisės aktų nustatyta tvarka turi įvertinti profesinę riziką namudininko darbo vietoje. Namudininkams negali būti pavedami darbai, susiję su kenksmingais biologiniais, cheminiais, kancerogeniniais veiksniais, mutagenais ar medžiagomis, galinčiomis būti tokių veiksnių šaltiniais. Namudininkas privalo rūpintis savo paties ir kitų asmenų, kurie galėtų nukentėti dėl netinkamo namudininko elgesio ar klaidų darbe, sauga ir sveikata, taip pat tinkamu medžiagų, mašinų, įrankių ir kitos įrangos naudojimu.

3. Namudininkui, kurio namuose gyvena asmenys iki 18 metų, nėščios, neseniai pagimdžiusios ar krūtimi maitinančios moterys, negali būti pavedami darbai, kuriuos atliekant namuose gali atsirasti draudžiamų kenksmingų ar pavojingų asmenims iki 18 metų arba nėščioms, neseniai pagimdžiusioms ar krūtimi maitinančioms moterims veiksnių. Namudininkas turi raštu informuoti darbdavį, ar jo namuose yra minėtųjų asmenų.

4. Namudininko darbo laikas negali būti ilgesnis kaip 40 valandų per savaitę. Namudininkas darbo laiką skirsto savo nuožiūra. Namudininkas savo darbo laiką apskaito pats, jo dirbtas darbo laikas gali būti žymimas ir kitaip negu nustatytos pavyzdinės formos darbo laiko apskaitos žiniaraštyje.

5. Namudininkui netaikomos įmonės darbo tvarkos taisyklės.

6. Namudinio darbo sutartyje gali būti numatyta, kad namudininkas gaus kompensaciją už:

6.1. susijusias su jo darbu išlaidas: elektros energijos ir vandens sunaudojimo, ryšių paslaugų, mašinų ir įrenginių priežiūros ir remonto, kitas;

6.2. laiką, sugaištą mašinoms ir įrenginiams remontuoti, įrankiams keisti, rūšiuoti, pakuoti ir išpakuoti, kitoms panašioms operacijoms.

7. Namudininkams taikomos Lietuvos Respublikos darbo kodekso ir kitų teisės aktų nuostatos su šiame teisės akte nustatytomis išimtimis.
L
laura9 10602
2007-05-04 14:24 laura9 2011-09-11 05-23

prosas rašė:

laura9 rašė: Juk jei darbuotojas išdirba 5 val. vietoje 8 val. (pvz. 1 dieną per mėnesį išeina anksčiau iš darbo), tai ar aš neturiu teisės jam paskaičuoti mažiau keliais litais mėnesinio atlyginimo?


Negali paskaičiuot mažiau.
Jei sutartyje nustatyta, kad žmogus dirba visą mėnesį,
tai jis ir turi dirbti visą mėnesį.
Jis negali kažkurią vieną dieną vietoj 8 valandų dirbti tik 5 valandas.
Jei taip atsitiko, turi mokėti kaip už 8 valandas.
Arba forminti ten prastovas kokias ar dar kas ten atsitiko.

Lygiai taip pat, jei sutartyje parašyta,
kad pvz. antradieniais žmogus dirba 6 valandas,
tai jis negali dirbti nei 5, nei 4 valandas.
Tabely turi būti 6.

Hm... smile Labai keista jūsų pozicija mokėti už nedirbtas valandas, jei darbuotojas pasiprašo iš darbo anksčiau savo reikalams tvarkyti, tai kokia čia prastova.
Žinau tik tiek, kad viena labai didelė Lietuvos įmonė (~4 tūkst. darbuotojų) tikrai taip skaičuoja atlyginimus, t.y. minusuoja už kiekvieną neišdirbtą valandą. Viskas, aišku, pagrįsta darbuotojų prašymais. Tai taip išeitų kas galima dideliems, tas negalima mažiems? smile
L
laura9 10602
2007-05-04 14:34 laura9 2011-09-11 05-23

prosas rašė:
Liga, pravaikšta, nemokamos atostogos,
administracijai leidus, prastova ir t.t.
Visi šitie dalykai aprašyti įstatymuose.
Jie turi savo tvarką, savo trukmes bei ribas
ir reikalingas atitinkamas dokumentavimas.
O tokio dalyko "šiaip paprašė, šiaip nedirbo ir šiaip nemokėsim"
įstatymuose nėra.
Čia, kaip sakoma, gerai, kol niekam neparūpo.

Tai aš ir kalbu apie nedirbimą administracijai leidus. Tai taip gaunasi, kad jeigu pasiima visą laisvą dieną, tai už ją nemokame, o jei pusę laisvos dienos - tada mokame?
Magali Magali 364
2007-05-04 14:41 Magali
Tininga ir Loreta aciu jums labai smile
Tininga Tininga 50021
2007-05-04 14:57 Tininga 2011-09-11 05-23

laura9 rašė:

prosas rašė:
Liga, pravaikšta, nemokamos atostogos,
administracijai leidus, prastova ir t.t.
Visi šitie dalykai aprašyti įstatymuose.
Jie turi savo tvarką, savo trukmes bei ribas
ir reikalingas atitinkamas dokumentavimas.
O tokio dalyko "šiaip paprašė, šiaip nedirbo ir šiaip nemokėsim"
įstatymuose nėra.
Čia, kaip sakoma, gerai, kol niekam neparūpo.

Tai aš ir kalbu apie nedirbimą administracijai leidus. Tai taip gaunasi, kad jeigu pasiima visą laisvą dieną, tai už ją nemokame, o jei pusę laisvos dienos - tada mokame?

Nu ND tikrai galima rašyt, ir net Sodrai nereik info duot, nes tai mažiau už darbo dieną. Bet reikia žmogaus prašymo bei įsakymo. Esam taip darę.
Tininga Tininga 50021
2007-05-04 15:04 Tininga 2011-09-11 05-23

prosas rašė:

laura9 rašė: Tai aš ir kalbu apie nedirbimą administracijai leidus. Tai taip gaunasi, kad jeigu pasiima visą laisvą dieną, tai už ją nemokame, o jei pusę laisvos dienos - tada mokame?


Nu, nu ...
Gal galėtum pademonstruoti,
kaip už pusę dienos parašyti 12SD formą? smile smile

Už dalį dienos nereikia pranešt: "kai apdraustasis asmuo, vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso nustatyta tvarka, neatvyksta į darbą administracijos leidimu ir už minėtą laikotarpį jam darbo užmokestis ar kitos išmokos, nuo kurių Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo nustatyta tvarka turi būti skaičiuojamos ir mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, nemokamos už vieną ar daugiau dienų;"
2007-05-04 15:13 Zuikis-Puikis
Ačiū, Loreta, Laura9 ir Prosai
2007-05-04 15:19 Zuikis-Puikis 2011-09-11 05-23

prosas rašė: Na, jei reikia pranešti tik apie pilnas dienas,
tai, vadinasi, galima kažkiek ir nuvogti smile

O tai kaip čia gaunasi. Jei už darbo dienos susitrumpinimą nereikia pranešti, tai ką, nereikia nei prašymo rašyti, kad leistų nedirbti, nei įsakymo, nei Sodraai 12SD?
Tininga Tininga 50021
2007-05-04 15:27 Tininga 2011-09-11 05-23

Zuikis-Puikis rašė:

prosas rašė: Na, jei reikia pranešti tik apie pilnas dienas,
tai, vadinasi, galima kažkiek ir nuvogti smile

O tai kaip čia gaunasi. Jei už darbo dienos susitrumpinimą nereikia pranešti, tai ką, nereikia nei prašymo rašyti, kad leistų nedirbti, nei įsakymo, nei Sodraai 12SD?

Galima ir kartais reikia, o ką reikia daryt, jei po valdiškas įstaigas palakstyt, o šefs neleidž? smile O prašymo ir įsakymo būtinai reikia. Ir dar laiką konkrečiai nurodyt. O ims, neduokdie, dar sprandą nusisuks tuo metu smile
Y
Yahoo 307
2007-06-05 13:53 Yahoo
Jeigu paveluotai pateiksiu VDI formą, kad vadovas dirba tik 13 val. per mėnesį bus kokios baudos? smile
2007-06-05 14:43 Zuikis-Puikis 2011-09-11 05-25

Yahoo rašė: Jeigu paveluotai pateiksiu VDI formą, kad vadovas dirba tik 13 val. per mėnesį bus kokios baudos? smile

Visad vėluoju, dar niekada nenubaudė smile
M
minette 516
2007-06-05 14:47 minette
PAskaitinejau, kad niekur neparasyta apie baudas veluojant smile
B
baseinas 91
2007-09-25 13:20 baseinas
Laba diena, pas mus irgi tokia situacija nuo š.m. spalio 1 d. priimamas dirbti antraeilese pareigose per savaite 4 val. Tai man reiktu pranesti kad jis dirbs maziau nei 0.5 etato darbo inspekcijai. Ir jeigu ka tai gal būtų galima suzinopti kokia formuke pildyti reikia
Rolf Rolf 17196
2007-09-25 13:24 Rolf 2011-09-11 05-33

baseinas rašė: Laba diena, pas mus irgi tokia situacija nuo š.m. spalio 1 d. priimamas dirbti antraeilese pareigose per savaite 4 val. Tai man reiktu pranesti kad jis dirbs maziau nei 0.5 etato darbo inspekcijai. Ir jeigu ka tai gal būtų galima suzinopti kokia formuke pildyti reikia


Pranešti darbo inspekcijai reikia. Forma VDI-DP.doc
2007-09-25 14:31 lenacka1117
Noriu pasitikslinti. Ar gali buhalterė UAB dirbti 2 val. per dieną? Ir ar tokių atveju galima nustatyti mėn. DU ar jau privalu valandinį?
L
laura9 10602
2007-09-25 14:32 laura9 2011-09-11 05-33

lenacka1117 rašė: Noriu pasitikslinti. Ar gali buhalterė UAB dirbti 2 val. per dieną? Ir ar tokių atveju galima nustatyti mėn. DU ar jau privalu valandinį?

Žinoma, kad gali smile Darbo užmokestį galite nusistatyti kokį norite - mėnesinį arba valandinį.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui