Maisto tvarkymo procesas

R
Ritutia 69
2010-11-05 18:57 Ritutia
Na pakeitė manau į gerą :)

Beje ir "Savo darbo pasilengvinimui, pagrindinį valymą skirstyčiau etapais. Vieną dieną viena patalpa, kitą – kita.", bet pagal naujas taisykles parašyta 18.4., kad pagrindinis patalpų valymas, plovimas ir, jei reikia, dezinfekavimas atliekamas kartą per savaitę. Jo metu valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos patalpos bei įrenginiai.
Tai jei parašyta, kad kartą, tai gal ir neskirstyti geriau, o tai prisikabins paskui prie ko nors..

Tai panašu, kad esminių dalykų gal ir nepakeitė, bet smulkmenų tai pakeitė naujose taisyklėse..
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-05 18:59 Elvusia 2011-09-11 07-01

Ritutia rašė: Sveiki,

na va nuvažiavau ir nusipirkau Geros higienos praktikos taisyklės viešojo maitinimo įstaigoms, kainavo ne 199 Lt kaip skelbia internete, o 129 Lt, tai truputį smagiau, kad mažiau sumokėti teko, o dabar pradedu darbuotis :)

Sakykit, nuvažiavot Išganytojo 4-1 adresu. Ir ten vietoje nusipirkot?
Nes, žiūriu, tai kas man buvo aktualu, tuos pakeitimus aš ir turiu.
O va kitų pakeitimų, kaip matau, ir nežinau.
Todėl galvoju, nusiųsčiau dukrą (kaip tik studijuoja Vilniuje) ir nupirktų tas stebuklingąsiais atnaujintas taisykles.
Pamėginau užsakyti internetu - meta 199 Lt kainą.
Nesinori tiek mokėti, kai pasakėt, kad mokėjote mažiau :)
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-05 19:04 Elvusia 2011-09-11 07-01

Ritutia rašė: 18.4., kad pagrindinis patalpų valymas, plovimas ir, jei reikia, dezinfekavimas atliekamas kartą per savaitę. Jo metu valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos patalpos bei įrenginiai.

Šis nepakeistas.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-05 19:07 Elvusia
Šiaip jau, esminiai pakeitimai buvo dėl: pusgaminių ir pagamintos produkcijos užšaldymo, priėmimo žurnalo pildymo tvarkos, valymo darbų registravimo žurnalo pildymo tvarkos, šiek tiek ŠGP apskaitos. O kiti tokie neesminiai pakeitimai, nieko nekeičia.
Vadovaujantis šiomis taisyklėmis, svarbu nepabloginti situacijos.
Pagerinti visada galima :)
R
Ritutia 69
2010-11-05 19:21 Ritutia 2011-09-11 07-01

Elvusia rašė: Sakykit, nuvažiavot Išganytojo 4-1 adresu. Ir ten vietoje nusipirkot?
Nes, žiūriu, tai kas man buvo aktualu, tuos pakeitimus aš ir turiu.
O va kitų pakeitimų, kaip matau, ir nežinau.
Todėl galvoju, nusiųsčiau dukrą (kaip tik studijuoja Vilniuje) ir nupirktų tas stebuklingąsias atnaujintas taisykles.
Pamėginau užsakyti internetu - meta 199 Lt kainą.
Nesinori tiek mokėti, kai pasakėt, kad mokėjote mažiau :)


Taip, nuvažiavau šiuo adresu, ten, kad įeiti į kiemą paskambinti mygtuku reikia, atsiliepė vyrukas, pasakiau, kad noriu GHPT ir įsileido, ten įėjus į kiemą po dešine durys ir ofisiukas įrengtas bute, tai jie ten turi vietoje tas taisykles iškart davė, sumokėjau ir išsinešiau :)
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-05 19:23 Elvusia 2011-09-11 07-01

Ritutia rašė:
Taip, nuvažiavau šiuo adresu, ten, kad įeiti į kiemą paskambinti mygtuku reikia, atsiliepė vyrukas, pasakiau, kad noriu GHPT ir įsileido, ten įėjus į kiemą po dešine durys ir ofisiukas įrengtas bute, tai jie ten turi vietoje tas taisykles iškart davė, sumokėjau ir išsinešiau :)

Ačiū :)
Persiųsiu šitą informaciją dukrai, lai nuperka.
Ar sąskaitą išrašė?
R
Ritutia 69
2010-11-05 19:30 Ritutia 2011-09-11 07-01

Elvusia rašė: Ačiū :)
Persiųsiu šitą informaciją dukrai, lai nuperka.
Ar sąskaitą išrašė?

Taip išrašė, net neklausė ar reikia, atsisėdo rašyti :) matyt dėl to, kad turbūt retai kada žmogus pats sau pritaikymui savo namų virtuvėje pirktų tas taisykles smile
R
Ritutia 69
2010-11-05 20:29 Ritutia
O ar reikia rašyti apie:
1) laboratorinę savikontrolę?
2) vidaus auditą?
3) ir dar GHPT yra srauto diagrama ir rizikos veiksnių, prevencijų priemonių ir koregavimo veiksmų aprašymas, tai su jais kažką reikia daryti ? ar jie kam skirti?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-05 20:33 Elvusia 2011-09-11 07-01

Ritutia rašė: O ar reikia rašyti apie:
1) laboratorinę savikontrolę?
2) vidaus auditą?
3) ir dar GHPT yra srauto diagrama ir rizikos veiksnių, prevencijų priemonių ir koregavimo veiksmų aprašymas, tai su jais kažką reikia daryti ? ar jie kam skirti?

1. tikrai taip. Įsakymu numatyti, kada turėtų būti vykdoma.
2. taip. Patvirtinti atsakingą, klausimyną, atlikimo dažnumą, trūkumų šalinimo planą.
3. Nieko nereikia.
R
Ritutia 69
2010-11-06 13:34 Ritutia 2011-09-11 07-01

Elvusia rašė: 1. tikrai taip. Įsakymu numatyti, kada turėtų būti vykdoma.
2. taip. Patvirtinti atsakingą, klausimyną, atlikimo dažnumą, trūkumų šalinimo planą.

o užtenka parašyti aprašyme:
"Mikrobiologinė savikontrolė įmonėje atliekama pagal įmonės vadovo patvirtintą savikontrolės laboratorinių tyrimų planą.
Ne rečiau kaip vieną kartą per metus įmonės vadovo įsakymu atliekamas vidinis auditas.
"
?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-06 13:43 Elvusia
Aš pati šito net neesu įtraukus į maisto tvarkymo proceso aprašymą.
Esu tik parašius įsakymą: Dėl GHPT taikymo.
Vadovaujantis GHPT, įsakau:
1. Vidaus auditą pagal patvirtintą klausimyną atlikti 2 kartus metuose: pirmo ir trečio ketvirčių metu. Už vidaus audito atlikimą atsakingas tas ir anas.
2. Laboratorinius maisto mėginių tyrimus atlikti vieną kartą metuose pvz. trečiojo ketvirčio metu. Už mėginių pristatymą į laboratoriją atsakingas tas ir anas.
R
Ritutia 69
2010-11-10 13:10 Ritutia
Elvusia, ačiū dar kartą už pagalbą, viską parašiau ir viskas tiko smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-10 13:14 Elvusia
Dabar belieka laikytis to, ką prirašėte :)
Sėkmės :)
G
giliuxe 16
2010-11-13 16:04 giliuxe
Sveiki, skaičiau ir skaičiau šį forumą, kadangi ruošiuosi priduoti dokumentus VMVT ir kuo toliau tuo baisiau :) labai norėčiau kad iš pirmo karto viskas būtų gerai ir nereikėtų juos kviestis dar ir dar.
Žodžiu, planuojam kepti picas išsinešimui. Jau sudariau maisto proceso aprašymą ir patalpų planą tik dar iškilo keli klausimai, gal Elvusia (žaviuosi jumis) ar kas nors kitas galėtų pakomentuoti:
1. Dėl darbuotojų asmeninių ir darbo drabužių laikymo: kažin ar bus gerai, jeigu asmeninius ir darbo drabužius laikysime vienoje spintutėje, tik pvz. darbo drabužiai bus laikomi atskiroje dėžutėje? Arba pvz. asmeniniai lauko drabužiai bus laikomi ant pakabų, ant spintutės išorės. Ta spintutė stovės lankytojų zonoje.
2. Dėl chemikalų laikymo: ar bus gerai jeigu juos laikysime po kriaukle (galvoju sudėti į dėžutę), uždaroje spintutėje ir ten pat bus šluota bei kibiras.
3. Dėl instrukcijų ir planų: kaip suprantu viešai turi būti iškabinta rankų plovimo instrukcija, patalpų planas, valymo ir dezinfekavimo planas.... Ar dar kas nors turėtų būti iškabinta? Kaip pvz. prie svarstyklių - jų naudojimo instrukcija, prie tešlos maišyklės - jos naudojimo instrukcija, prie kavos aparato ir t.t. Ar šitie dalykai labiau rūpi DI, o ne VMVT?
4. Dėl dokumentų kurie laikomi maisto tvarkymo vietoje ir kuriuos norės pažiūrėti inspektoriai: 4 žurnalai, personalo geros higienos programa, vidaus audito klausimynas ar dar kažkas?
5. Dėl įv. programų: 2001 m. HN:15 priede radau maisto įmonių būtinos programos: patalpų ir teritorijos priežiūros programa; žaliavų, medžiagų ir gatavos produkcijos priežiūros programa, įrangos priežiūros programa; sanitarijos programa, produkcijos sulaikymo ir pašalinimo iš rinkos programa? Ar visas jas reikia turėti surašius pas save ar užtenka turėti GHPT ir tarkim įsakymą, kad įmonė laikosi GHPT?
Ačiū labai už jūsų komentarus
G
giliuxe 16
2010-11-13 16:06 giliuxe
Dar atsiminiau - ar bus gerai jeigu patalpų valymo ir dezinfekavimo plane nerašysiu konkrečių plovimo ir dezinfekavimo priemonių pavadinimų, o tik įrašysiu pvz.: ploviklis, dezinfekantas, ar taip tiks VMVT?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 16:57 Elvusia
1. Darbo drabužiai neturi būti sudėti kartu su asmeniniais drabužiais ir daiktais.
Kaip ten jūs juos sudėliosite, ne tiek ir svarbu.
Svarbu, kad numatyta vieta jiems laikyti ir sudarytos sąlygos darbuotojams persirengti.
2. Jei chemikalai sudėti saugiai, ir tik tie, kurie bus naudojami maisto tvarkymo patalpose, kodėl gi - gali būti.
Ir šluota, ir skuduras. Jei jie laikomi uždaroje spintelėje - ok :)
Na, būna, kad jūs parašote ir žinote kaip viskas sudėliota. O aš, perskaičiusi, susidarau kitokį vaizdą.
3. Patalpų plano viešai kabinti nereikia.
Prie plautuvių reikia iškabinti raginimus plauti rankas.
Dėl įrengimų naudojimo instrukcijų - VMVT jų tikrai nereikia.
Jų valymo ir dezinfekavimo dažnumas numatytas valymo ir dezinfekavimo plane.
Nebent tais pačiais įrengimais apdorojama žalia mėsa ar žuvis ir gatava produkcija.
Tada taip, reikia iškabinti atskirai įrengimų priežiūros taisykles.
4. Visi dokumentai turi būti darbo vietoje.
Įsakymai, maisto proceso tvarkymo aprašymas, valymo, dezinfekavimo planai, audito klausimynas (nors ne pats klausimynas svarbu, o įsakymas vykdyti auditą ir jo preliminari data).
5. Į tas programas nežiūrėkite.
Jei maistas tvarkomas pagal GHPT viešojo maitinimo įmonėms, programų nereikia.
Visa tai pas jus bus surašyta maisto proceso tvarkymo aprašyme.
Ten pat galite nusimatyti ir pusgaminių ar maisto produktų sušaldymą ir atšildymą.
Taip pat įsakymu pasikeisti kai kuriuos žurnalus. Tiksliau - pasikeisti jų formą.


O į plovimo ir dezinfekavimo planą tik taip ir rašykite: ploviklis ir dezinfektantas.
Juk norėsite juos pakeisti - nebus kliūčių.
Svarbu turėti saugos duomenų lapus tų priemonių, kurias naudosite.
Dozuotės, ekspozicijos laikas. Va šiuos du dalykus iškabinčiau matomoje vietoje.
G
giliuxe 16
2010-11-13 17:47 giliuxe
Ačiū už atsakymą :)
Dar norėjau paklausti - ar jūs maisto tvarkymo vietoje turite vaistinėlę? Jeigu taip tai kokie ten vaistai turėtų būti ar užtenka vaistinėj paprašyti pirmos pagalbos vaistinėlės?
Kaip jūs manot ar nebus kryžminės taršos rizikos jeigu ant to pačio stalo bus pirminė apdorojimo zona, po to tas stalas bus nuvalomas ir dezinfekuojamas o paskui ant jo bus svarstyklės ir ant jų sveriama tešla (maisto gamyboj nenaudosim žalios mėsos, kiaušinių ir žuvies)?
Dar man vis vien neaišku dėl tų darbo ir asmeniniu drabužių; kaip suprantu - juos reikia laikyti visiškai atskirose vietose, neužtenka kad jie bus laikomi atskirose lentynose uždarose dėžutėse?
Nors ir nežadam šaldyti ir atšildyti maisto, tačiau jeigu į maisto aprašymo procesą paprasčiausiai įrašyčiau tokį sakinį, kad "maisto produktai sušaldomi ir atšildomi remiantis GHPT"?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:55 Elvusia
Vaistinėlė jau ne VMVT reikalas.
Taip, vaistinėlės turi būti visose įmonėse. Pagal VDI nuostatas, yra visas sąrašas medikamentų, būtinų darbo vietose.
Aš dar papildomai nuperku Pantenolio, ar ko nors nuo nudegimų. Ir pleistrų. Yra tokie labai faini raudoni pleistrai, kuriuos galima dėti ant žaizdos, jie neprilimpa, bet sulimpa.

Darbo ir asmeniniai drabužiai: jie turi būti laikomi atskirai.
Negalima, nusirengus asmeninius drabužius, juos sudėti į tą vietą, kur buvo darbo drabužiai. Ir atvirkščiai.
O kur jūs ten pas save sugalvosite juos laikyt - jau jūsų valia. Spintelės, spintos, dėžutės.
Kiekvienoje įmonėje kitokios sąlygos.

Va, dėl to darbo stalo, nesupratau: apie kokį pirminį apdorojimą kalbame? Patikslinkit.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:58 Elvusia 2011-09-11 07-01

giliuxe rašė: "maisto produktai sušaldomi ir atšildomi remiantis GHPT"?

Ne.
Jei jau numatot užšaldyt ir atšildyt, tai turit pakankamai plačiai tai aprašyti.
Nes sušaldymas ir atšildymas - svarbūs rizikos veiksniai.
Turi būti numatyta, kokiais kiekiais, kokioje temperatūroje, per kiek laiko užšaldoma. Ir kas užšaldoma.
Toliau visa atšildymo procedūra.
G
giliuxe 16
2010-11-13 18:08 giliuxe
Pirminis apdorojimas - t.y. daržovių (pomiorų,paprikų, svogūnų), grybų ir mėsos pusgaminių pjaustymas. Nepjanuojam naudoti bulvių, morkų ir kt. daržovių kurias dar reikia lupti, skusti ir pan.
O paskui ant to pačio stalo (žinoma prieš tai jį nuvalius ir dezinfekavus) tarkim sveriam tešlą, kurią susvertą dedam į šaldytuvą.
Kažin ar taip bus gerai, ar nebus kryžminės taršos rizikos?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui