Maisto tvarkymo procesas

G
giliuxe 16
2010-11-18 17:17 giliuxe
Gal ne taip supratot. Norejau pasakyti, kad pvz. nusiperkam sušaldytą mėsos pusgaminį (pvz. sušaltyta kepta vištiena) ir, žinoma, prieš naudojimą mes ją atšildome. Ar maisto tvarkymo procese ar reikia aprašyta kaip mes tą šaldytą mėsos pusgaminį atšildome? Ar visai nieko nerašyti?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-18 17:27 Elvusia
Nerašyti.
G
giliuxe 16
2010-11-18 18:46 giliuxe
Ačiū jums.
B
BigDog 8
2010-11-21 14:13 BigDog
Sveiki.
Pradėjau "kryžiaus žygius" - reikia gauti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą. Nebuvo panikos, kol nepradėjau gilintis. Po šiokio tokio šoko atsigavau, jau viską po truputį dėliojuosi, bet yra keli labai aštrūs kampai, su kuriais nesusidoroju. Taigi, turiu kelis klausimus jums, patyrusiems:
1. Planuojame steigti užkandinę, kurioje pagalbinių patalpų nebus. T.y. bus maisto gaminimo zona, atskirta prekystaliu-baru nuo lankytojų salės. Kaip šiuo atveju spręsti klausimą su darbuotojų persirengimu? Ką paminėti maisto tvarkymo proceso aprašyme? Kad jie tiesiog persirengia už baro? Ar kad jau atvyksta persirengę?
2. Vietos gamybinėse patalpose nelabai daug (17 kv.m.), mums ten telpa tik viena plautuvė. Klausimas - ar įmanoma kombinacija, kad prie tos plautuvės tvarkau šviežią mėsą, paulštieną, po to darbo vietą nuplaunu, dezinfekuoju ir tvarkau daržoves (lentelės, įrankiai yra skirtingi, pažymėti skirtingais spalviniais kodais)? Ar toje pačioje plautuvėje galima plauti inventorių, darbuotojams plautis rankas?
3. Kadangi pagalbinių patalpų nėra, viskas bus laikoma toje virtuvėje. Didžiausia problema kyla su daržovių laikymo vieta. Kiek ji "atskira"? Ar jos gali būti laikomos tam tikroje specialioje sekcijoje po baru? Daržovės bus svogūnai, saldžioji paprika, pomidorai, plautos morkos, kopūstai, švieži agurkai.
4. Ar tai, kad virtuvėje bus tvarkoma šviežia mėsa, automatiškai reiškia, kad reikia numatyti ŠGP šalinimą? Tas tvarkymas, tai nuplovimas, marinavimas ir tada jau kepimas (vėliau bus ruošiami patiekalų ingridientai iš iškeptos mėsos).
5. Savo proceso aprašyme gan detaliai aprašiau gamybines patalpas ir jos zonas su įrengimais. Ar reikia detaliai aprašinėti, ar užtenka tik išskirti projekte su pažymėtais įrengimais?
6. Ar reikia pateikti patalpų vėdinimo planą?

Iš anksto dėkoju už atsakymus.

P.s. Beje, niekaip neradau jūsų vis minimo Maisto saugos įstatymo. Radau tik Maisto įstatymą.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 16:32 Elvusia
1. Kur darbuotojai laikys savo asmeninius daiktus? Galvoju taip: numatykite tą vietą, kur jie laikys savo asmeninius drabužius ir daiktus - persirengimo vieta.
2. Iš esmės, įmanoma. Jei sugebėsite kiekvieną maisto tvarkymo etapą atskirti laike. Spalviniai žymėjimai, arba markiravimas ir taip reikalingi.
Nors, nežinau. Vėl gi, priklauso nuo įrengimų išdėstymo. Ar didelė kryžminės taršos rizika.
Gal tą žalią mėsą jūs pirksite jau porcijuotą ir paruoštą naudojimui. Tada, manau, be kliūčių.
3. Jei daržoves pirksite valytas arba šaldytas - jokių problemų.
4.Taip.
5. Užtenka.
6. Ne. Bet vėdinimas turi būti numatytas: mechaninis arba natūralus.

P.s. Nagi Maisto įstatymas :))
Ten kažkur, matomai, skubėdama (kaip beje ir dabar) rašiau.
B
BigDog 8
2010-11-21 19:00 BigDog
Ačiū už greitą atsakymą.
Taip ir planavau, kad numatyti tam tikrą tvarkaraštį, kurio laikantis būtų tvarkoma mėsa, vėliau - daržovės ir t.t.
1. Dar yra vienas neaiškumas - ką reikšia "valytos" daržovės? Suprantu, tarkim, buvės su lupenomis, yra nevalytos. Bet kaip yra su pomidorais, paprika, plautomis morkomis, česnakais, kopūstais? Jos valytos ar nevalytos? Ar yra visos šios rūšys pirkti kaip "valytos"?
2. Taip pat norėjau paklasuti - aprašyme dėstau, kad šviežia mėsa, paukštiena ir t.t. bus laikoma plastikiniuose induose, bet tame pačiame šaldytuve. Ar šiuo atveju galima teigti, kad produktai yra "tinamai atskirti"?
3. Kaip supratau iš Jūsų atsakymo, tai vienos plautuvės gali užtekti ir mėsos tvarkymui, ir daržovių plovimui, ir įrankių plovimui, ir rankų plovimui (tiesiog procesus reikia labai aiškaii atskirti?)?
4. Dar vienas momentas. Planuojame kepti apkepą, o vėliau jo porcijas laikyti šildomoje vitrinėlėje. Ar teisingai suprantu, kad jį ten galima laikyti 4 val., ir temperatūra vitrinėlėje turi būti bent 68 C?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 19:18 Elvusia
1. Valytos - tos, kurios jau praėję pirminį apdorojimą. Nulupta oda, nuskustos. Palutos morkos - abejočiau. Pirkit skustas morkas. Pomidorai, paprika - jokio pirminio apdorojimo joms nereikia.
2. Pagal reikalavimus žalia mėsa turi būti laikoma atskirai. Bet, jei paskirsite žaliai mėsai šaldytuvo žemutines lentynas, plastikinius indus tinkamai sužymėsite (labai patogu gastro indai su keičiamais spalvotais kampukais)- kodėl gi ne.
http://www.sanitex.eu/prekes/indai-ir-stalo-reikmenys/maisto-laikymo-ir-transportavimo-reikmenys/saldytuvo-indai-maisto-konteineriai/gastro-talpa-airtight-gn14-28-l.html?lang=0&plid=436&plid=436&tr=
3. Iš esmės - neužtenka. Bent jau rankų plovimui turėtų būti atskira plautuvė. Bet, kai nėra galimybės, reikia tik labai tinkamai apsirašyti. Gal pažymėkite, kad gamybinis inventorius nedelsiant po panaudojimo, išplaunamas, kad plautuvė visada būtų tuščia.
Nes tikrai nebaudžia už tai, kad plautuvėje būna pridėta indų, ir jie išplaunami, atsiradus laisvai minutei.
Bet tokiu atveju, kai yra kryžminės taršos rizika, reikia imtis visų priemonių, kad gamybinis inventorius nesilietų vienas su kitu.
4. Ne žemesnėje nei +68*. Bet jūs jį galite laikyti šaldytuve ir šildyti mokrobangose. Tai nedraudžiama. Tik, vėl gi - apsirašykite šį maisto tvarkymo etapą. Kaip atvėsinsite, kiek laiko laikysite. Iki kokios temperatūros šildysite.
B
BigDog 8
2010-11-21 19:37 BigDog
Dėl jūsų pastabos 4-uoju atveju - o tas platesnis maisto gamybos etapų aprašymas vyksta kur? Technologinėse kortelėse? Nes kaip supratau, detalaus kiekvieno produkto aprašymas "nuo iki" maisto ruošimo proceso aprašyme nereikalingas?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 19:40 Elvusia
Atskiru įsakymu galite patvirtinti pašildymo tvarką.
B
BigDog 8
2010-11-21 20:02 BigDog
Na, liko kelios "baltos" dėmės, bet jau kažkas tvirtesnio sukonstruota.
Man lietuviškai nepatogu, bet gal galėčiau Jūsų paprašyti užmesti akį į mano proceso aprašymą? Skaitydamas šį forumą supratau, kad ant šio dalyko Jūs jau "dantis pravalgiusi".
Beje, po atidarymo kviečiu pasivaišinti mano "pirmame blyne". Vilnius smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 20:13 Elvusia
Įmeskit el. paštu.
Bet šiandien neprižadu perskaityt - žiūriu Ugnis ir ledas :)
Kaip tik Povilas su Agne sušoko :)
B
BigDog 8
2010-11-21 20:21 BigDog
Išsiunčiau.
Iš anksto dėkoju už sugaištą laiką.
Mane stebina, kad žmonės stengiasi (ir dar kaip) dėl kitų tiesiog iš geros valios. Samarietiška, sakyčiau smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 20:44 Elvusia
O aš kitaip vadinu šį reikalą - būdas neapkerpėti ir tobulėti.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 20:50 Elvusia
Išsiunčiau jums atgal.
Jei ten kas dar neaišku - rašykit :)
Individas Individas 8613
2010-11-21 21:18 Individas 2011-09-11 07-02

BigDog rašė:
Beje, po atidarymo kviečiu pasivaišinti mano "pirmame blyne". Vilnius smile

Kadangi subordinariai ir mes šiame procese dalyvavom, tai jaučiu teisę pasinaudoti kvietimu.
Adresas koks? smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-21 21:38 Elvusia
Pala pala, na što namikaješ?
Čia ant mano gero, taip sakant? A?
B
BigDog 8
2010-11-22 06:43 BigDog
Labas rytas.
Dar norėjau paklausti, ar pusfabrikačiams reikalingos technologinės kortelės?
Tarkim, šaldyti koldūnai verdami arba kepami.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-22 14:06 Elvusia 2011-09-11 07-02

BigDog rašė: Labas rytas.
Dar norėjau paklausti, ar pusfabrikačiams reikalingos technologinės kortelės?
Tarkim, šaldyti koldūnai verdami arba kepami.

Taip.
G
giliuxe 16
2010-11-23 13:14 giliuxe
Sveiki,
Dar norėjau jūsų paklausti ar maisto gaminimo patalpai ir lankytoju salei yra reikalinga turėti atskiras šluotas ir kibirus ar užtenka ir vieno?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-23 13:29 Elvusia
Atskiras.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui